Veste bună pentru cei care vor să-și cumpere o locuință: Apartamentele vechi pierd teren pe piața imobiliară

Veste bună pentru cei care vor să-și cumpere o locuință: Apartamentele vechi pierd teren pe piața imobiliară
Publicat: 30/07/2019, 10:48

Piața imobiliară este acum mult mai matură decât în 2008, potrivit Imoteca care a făcut o analiză amplă asupra evoluției prețurilor pentru proprietățile noi, oferta disponibilă pe piață și comportamentul cumpărătorilor de locuințe. Piața imobiliară este într-un punct foarte bun în anul 2019, în ciuda zvonurilor că ar urma o nouă criză ce ar lovi din nou sectorul imobiliar.

Prețurile pe piața rezidențială de apartamente noi au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preț față de anul trecut, ca medie generală un minus de 3-4%. Aceste scăderi sunt în general pe piața proiectelor de volum și sunt firești în condițiile unei creșteri mari de produs.

În 2018 pe piață au fost mai puține produse livrate, anul acesta estimările arată o creștere cu 40% a locuințelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unități.

Un număr mai mare de locuințe scoase la vânzare crește presiunea pe prețuri pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de prețuri bune. Așa că față de maximul istoric de prețuri pentru apartamente noi care s-a înregistrat în 2006-2007 și prima jumătate din 2008 (înainte de debutul crizei din octombrie 2008) prețurile din prezent sunt semnificativ mai mici, departe de un maxim istoric în piața rezidențială. De exemplu, în 2008 media de preț la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1.260 euro/mp util.

Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani prețurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuințele vechi încă au creșteri de prețuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienții încep să le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilitățile aproape.

Potrivit analizei, în șase mari orașe ale țării 58% dintre cei care caută o locuință aleg locuințele noi. În București și Ilfov ponderea este și mai mare, de 61% pentru locuințe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuințe, 49.000 au reprezentat locuințe noi în București și Ilfov.

Din punct de vedere al tranzacțiilor diferențele între unitățile vechi și cele noi sunt și mai mari. Noi am sesizat că anul trecut în ultimul trimestru, de pildă, dintr-un total de 47.500 tranzacții, 37.500 tranzacții au fost pentru locuințe noi, spune Rafaela Nevreda, Imoteca.

Din anul 2014 prețurile locuințelor recuperează pierderile de după criză, dar creșterile sunt temperate. După criză, scăderile de preturi nu au fost uniforme, în cartiere au fost mai mari (până la 48% în Drumul Taberei, de exemplu) pe când piața proprietăților de lux avea înainte de criza din 2008 prețuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6-10%.

„În zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herăstrău, Primăverii adică ceea ce numim segmentul fine living suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aprox 18% ajungând în prezent la valori de aproximativ 4.000 euro/mp util de la aprox 5.000 euro cât era înainte de criză”, spune Rafaela Nebreda.

Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la creșteri de prețuri întrucât stocul de apartamente este deja mare. Pot însă exista creșteri pe piața proiectelor boutique și pe segmentul de lux, de altfel, în aceste categorii prețurile au înregistrat creșteri constante încă din anul 2012.

În concluzie prețurile au încetinit sau și-au oprit creșterea, ceea ce este normal într-o piață mai matură cum e cea din ultimii ani.

Imoteca The Residential Experts este o companie de consultanță imobiliară one-stop-shop care s-a specializat pe segmentul proiectelor boutique încă din 2015.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...