Prima pagină » Știri » INTERVIUL INTEGRAL | Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, la „Marius Tucă Show”: Agentul de la Slatina este complice la omor, are sângele clar pe mâinile lui / Curajul Alexandrei a costat-o viața

INTERVIUL INTEGRAL | Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, la „Marius Tucă Show”: Agentul de la Slatina este complice la omor, are sângele clar pe mâinile lui / Curajul Alexandrei a costat-o viața

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a afirmat luni, la Marius Tucă Show, că agentul de la Poliția Slatina, care a preluat primul apel la 112 al Alexandrei este la fel de vinovat ca și Gheorghe Dincă, despre care crede că nu a acționat singur.

Alexandru Cumpănașu are rezerve și față de procurorul care a instrumentat inițial cazul Alexandrei, suspectându-l de complicități neștiute și care vor fi ieși la iveală.

Redăm câteva din principalele declarații făcute de Alexandru Cumpănașu la Marius Tucă Show:

„Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice dintre operatorul de la 112( adică polițistul respectiv) de la nivelul IPJ Olt, agent șef principal Florescu Vasilică Viorel și victimă, s-a constat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă”

„Eu îi transmit că nu mă intimidează faptul că a stat 12 sau 14 ani la STS și știe secretele tuturor politicienilor de pe telefoanele operative care nu pot fi ascultate nici măcar comandate la DNA. Acolo se fac toate matrapazlâcurile, toate lucrurile care vor să le vorbească acești oameni importanți din statul român”

Am cerut anchetatorilor să nu mai trateze ca pe o glumă 112 și să confrunte sau măcar să aibă certitudinea ca cea care a sunat este Alexandra”

„Nu știu când s-a constituit dosarul penal la el pentru că și aici există niște lucruri bizare când a anunțat poliția. Când aud chestiile astea, vin nemernicii ăștia de procurori și spun „polițiștii ne-au adus dosarul nu știu când”

„Eu cred că acest procuror fiind prim procuror acolo nu știa nimic despre ce se întâmplă în Caracal, nu are idee, este o fată mare. Eu cred că acest om este complice la multe alte lucruri, Marius, și cred că vom afla foarte multe lucruri și de aceea mulți procurori au încercat să intervină pentru el în această perioadă”

„Ministerul de Interne are acest protocol cu toate televiziunile și cu toate structurile de presă, iar ei nu au anunțat nicăieri dispariția persoanei, pentru că colegii din presă au făcut-o după ce am sunat eu”

„Au fost pur și simplu niște oameni așa cum ai explicat mai devreme, niște oameni care văd cetățenii ca pe niște mărfuri, ca pe niște slugi, ca pe niște sclavi, ca pe niște oameni care se duc la ei ca la niște împărați. Și atunci ei decid cine trăiește și cine moare și dacă au chef sau nu să își facă treaba. Ăsta este adevărul! Poate o fi și o complicitate, nu știu, eu nu exclud lucrurile astea”

„Am suspiciuni majore cu privire la faptul că acest om a acționat singur sau Doamne ferește este protejat, pentru că eu povestea cu arsul corpului în 12 ore și vecinii, nimeni din Caracal nu a auzit, nimeni nu știe, nu a mirosit, nu cred”

„Cred că acum Parchetul are o obligație mare să ia toate indiciile pe care, tot cercul, toți prietenii care îl cunoșteau pe acest individ și să-i tragă la răspundere, eu nu cred că e singur, Marius, îmi pare rău, dar nu cred. E o convingere a mea”.

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit, oameni buni la o ediție specială. Vorbim despre acest eveniment care a pus în stare de revoltă o țară întreagă, pentru că asta este starea de spirit, o stare de revoltă apropos de ce s-a întâmplat la Caracal. Întâmplarea face ca eu să fiu din Caracal și invitatul meu din studio de asemenea, Alexandru Cumpănașu. Salut, Alex, tot din Caracal, și unchiul Alexandrei.  Sunt atât de multe de discutat! Rareori sunt impresionat în meseria mea, mi s-a întâmplat să văd lucruri absolut înfiorătoare și să nu îmi tresară nici măcar un mușchi, pentru că meseria asta pe undeva m-a transformat, undeva, într-un om cu nervi de oțel și aș spune un om fără oase, fără piele, fără nimic. Însă trebuie să recunosc, acest caz nu numai că m-a emoționat, spuneam că m-a revoltat și revolta pleacă de la faptul că fiecare, sau cei mai mulți dintre noi, au copii și se gândesc pur și simplu – și nu e deloc gratuit și nu e deloc forțată – că fata noastră, copii noștri, copilul nostru ar fi putut fi în locul Alexandrei.  Știu că au fost câteva zile infernale pentru tine, probabil că te ține în viață ideea de a se face dreptate Alexandrei și te ține în picioare până la urmă lucrul acesta și aș vrea pentru început să refacem un pic șirul evenimentelor, să ne spui cum ai aflat, când ai aflat tu și ce s-a întâmplat din momentul acesta, mă interesează bătălia pe care ai dus-o tu din momentul zero în care ai aflat? Te ascultăm.

Alexandru Cumpănașu: În primul rând îți mulțumesc, Marius, pentru invitație. Noi ne știm de 20 de ani și apreciez efortul pe care atât tu cât și trustul îl fac, de fapt toată presa a făcut-o la unison pentru tot ce se întâmplă.

Am aflat joi în jurul orei nouă de la fratele meu care vorbise cu mama mea

Marius Tucă: E adevărat, s-a întâmplat asta, se întâmplă rar, dar se mai întâmplă. Sigur, sunt mii de devieri legate de subiect, uneori apare și politicul, dar asta e cu totul alt subiect, dar o să vorbim despre asta. Eu îți mulțumesc că ai venit, pentru că ești prima dată într-un studio, după toată hărțuirea asta de care ai avut parte și toată drama prin care ai trecut și pe care o trăiești de câteva zile e… toate astea sunt foarte greu de ținut și mă bucur că reziști. Mi-ai zis înainte de a începe emisiunea, ești convins și nu te va opri nimic să mergi până la capăt până la aflarea adevărului, ba mai mult aici mi se pare o chestie incredibilă din partea ta, vrei ca lucrul acesta să îl faci în tot ceea ce înseamnă România din punctul acesta de vedere pentru că Caracalul este din momentul acesta un loc la care oamenii se uită cu groază, din păcate. Eu m-am străduit 30 de ani să fac din Caracal un oraș în care să nu mai existe ideea de oraș al minunilor și, mă rog, toate etichetele absurde care se puneau. Va fi foarte greu de acum înainte să se spună ceva, mă rog, ceva normal despre Caracal. Da, sunt emoționat și eu și îmi găsesc destul de greu cuvintele. Spune-mi, te rog, ce s-a întâmplat? Cum ai aflat și ce s-a întâmplat din momentul acela?

Alexandru Cumpănașu: Marius, eu am aflat joi în jurul orei nouă de la fratele meu care vorbise cu mama mea, vărul meu săracul nici nu îndrăznise să mă deranjeze, așa a spus el, așa sunt oamenii, știi cum e la noi la țară sunt oameni simpli și cu foarte mult bun simț. Din momentul în care am aflat de la fratele meu, evident că eu sunt foarte apropiat de familie, sunt ca un câine, și atunci am început să mă agit, am luat legătura și cu cei care făceau această așa zisă anchetă la fața locului împreună cu fratele meu.

Marius Tucă: Asta era joi la ce oră?

Alexandru Cumpănașu: Joi, în jurul orei nouă seara, atunci am aflat eu.

Marius Tucă: Alexandra dispăruse?

Alexandru Cumpănașu: Dispăruse deja de miercuri în jurul orei 12:00.

Marius Tucă: Ce făcuse familia până atunci?

Alexandru Cumpănașu: Vărul meu, tatăl Alexandrei, a depus plângere seara, miercuri seara, am văzut mai multe variante prezentate, eu spun ce mi-a spus el și nu am nici un dubiu să îl cred, miercuri seara la poliția Caracal. După ce a depus, mă rog, când s-a dus să depună plângerea a avut acea replică faimoasă care apare și în cazul acestei fete, Luiza, și în mai multe, sunt convins că este o practică la milițienii de carton, de genul „Ești sigur că vrei să depui plângere, fetele astea știi cum sunt acum la 15 ani, se întoarce mâine, poimâine acasă”…

Marius Tucă: A fugit cu unul și așa mai departe.

Alexandru Cumpănașu: Da, a fugit cu unul sau cine știe ce. Pentru mitocanii ăștia toate femeile sau toate fetele sunt, nu știu. prostituate. După acest moment, ca să explic pe larg, am luat legătura cu autoritățile, am sunat  tot ce înseamnă autoritate publică în România, fiind totuși parte a familiei aveam tot dreptul să fac lucrul acesta și am tot dreptul în continuare să fac aceste demersuri, ceea ce am și făcut și o să fac și mâine și în zilele următoare. Și am luat legătura cu Parchetul General, cu DIICOT, cu toate structurile, cu poliția, cu toți care erau implicați în această anchetă, pot să spun că dintre toți există un singur polițist care a fost normal la cap și care a și cerut să intre în casă, nu o să îi dau numele acum, dar la un moment dat îi voi da numele, pentru că acest băiat este oarecum… nu are cum să fie un erou că Alexandra a murit, a încercat…

Marius Tucă: Păi cu atât mai puțin, dar și-a făcut meseria pentru că nouă ni se pare ceva incredibil când cineva își face meseria.

Alexandru Cumpănașu: Da, și a încercat să facă ceva mai mult decât…

Marius Tucă: Joi știai că sunase Alexandra la poliție?

Alexandru Cumpănașu: Joi seara da, fratele meu mi-a spus tot și faptul că a sunat la 112 și faptul că era un caz precedent în județ, zicea „Băi, ăștia sunt nebuni la cap, a mai dispărut o fată de trei luni de zile și nici pe aia nu au găsit-o” și, la acel moment, după ce am luat legătura cu autoritățile l-am întrebat pe fratele meu ce măsuri s-au dispus pentru că el ținea legătura mai aproape, fiind și el polițist în altă parte, cu cei din Caracal, și eu și el țineam dar era o altă relație între oamenii care lucrează în același sistem. Amândoi eram într-o egală măsură parte a familiei și am aflat că procurorul nu a făcut prea multe, că bâjbâiau, erau într-o degringoladă totală Marius, era ceva de domeniul incredibilului, nu aveau piste, nu aveau nimic ca să zic așa. La ora nouă seara am vorbit eu cu el și atunci l-am întrebat pe fratele meu de ce nu se încearcă localizarea apelului de la 112 prin STS, prin Direcția Operațiunilor Speciale, prin SRI adică, știi și tu foarte bine că nu sunt un om care să nu fie avizat cu sistemul de securitate națională, adică atâtea minime cunoștințe le aveam nu? Și mi-a spus că din ce știa el ei nu făcuse nici măcar confirmarea vocii Alexandrei ca fiind victima care a sunat. În momentul în care am întrebat de ce răspunsul a fost: „Pentru că nu credeau că este o pistă reală, pentru că ce criminal a lăsat telefonul lângă victimă?” Asta a fost replica unui procuror cu care eu am discutat, ca să fiu foarte direct.

S-au întâmplat lucruri halucinante pentru orice om

Marius Tucă: Da, mi se pare incredibil. Astăzi aflăm, pentru că ai spus și tu, ai aflat în cursul zilei de astăzi, că a existat un dialog între Alexandra și un ofițer de poliție pentru că știm sună la centrală la STS și de acolo s-a dat la Slatina am înțeles legătura și după aceea la poliția din Caracal. Ce s-a întâmplat în această discuție, că este foarte important?

Alexandru Cumpănașu: S-au întâmplat lucruri halucinante pentru orice om care se uită la noi. Polițistul care a preluat apelul, dar poate la un moment dat o să mă întorc puțin la STS, și cum au dirijat și ce s-a întâmplat…

Marius Tucă: Ajungem și acolo, dar asta era o informație foarte proaspătă.

Alexandru Cumpănașu: Da, așa este, polițistul din Slatina, de la Inspectoratul Județean de Poliție, conform unui raport preliminar privind apelul strict un control pe apelul 112 pe care eu l-am făcut rost din sursele mele de la MAI, acest individ, spune-i cum vrei, că eu nu știu, nu pot să îl numesc, știu că zilele acestea nu am avut cel mai corect limbaj, dar totuși cred că e de înțeles, acest cetățean, acest individ a avut conform acestui raport o atitudine refractară și ne…

Agent șef principal Florescu Vasilică Viorel a avut o atitudine refractară față de victimă fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date

Marius Tucă: Neprofesionistă…

Alexandru Cumpănașu: Nu doar neprofesionistă, nu a încercat conform raportului am sigur aici, putem să citim dacă vrei de pe telefon…

Marius Tucă: Te rog.

Alexandru Cumpănașu: Pot să citesc exact ce scrie în acel raport pentru că este halucinant, adică oamenii trebuie să vadă lucrurile astea…

Marius Tucă: Eu cred că toți oamenii toți acești funcționari sau tot ce înseamnă autoritate care s-a ocupat de acest caz și care nu și-a  îndeplinit sarcinile de serviciu că despre asta vorbim, trebuie să fie cercetat, te rog să citești.

Alexandru Cumpănașu: Ba chiar mai mult, au încălcat legea, Marius, și o să explic mai târziu, nu că nu și-au îndeplinit sarcinile, omul acesta de exemplu a încălcat legea.  Din raportul respectiv, deci nu este o bănuială a mea, nu este ceva ce speculăm: cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice dintre operatorul de la 112( adică polițistul respectiv) de la nivelul IPJ Olt, agent șef ( eu îi dau numele îmi pare rău, oamenii trebuie să știe), agent șef principal Florescu Vasilică Viorel și victima, deci în dialogul dintre cei doi, s-a constat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajului de poliție – raport al MAI cu privire la ce a făcut acest individ și cum s-a comportat.

Marius Tucă: Înfiorător!

Alexandru Cumpănașu: Pentru mine da, este înfiorător, e ca și cum cineva te-ar omorî în direct.

Marius Tucă: Dar de ce s-a dat la Slatina și nu se dă la Caracal?

Alexandru Cumpănașu: Cred că centrala STS este în fiecare județ în reședința de județ, nu aș vrea să speculez mai mult pentru că nu știu, dar așa bănuiesc.

Marius Tucă: Totuși mi se părea firesc…

Alexandru Cumpănașu: După aceea s-a făcut legătura cu poliția Caracal.

Marius Tucă: Bine, ea a spus unde se află, în ce oraș e, Alexandra bănuiesc?

Alexandru Cumpănașu: Nu știu, nu am ascultat înregistrările, ar însemna să speculez, dar cred că da.

Marius Tucă: Nu se poate să nu fi spus în Caracal și totuși au dat legătura la Slatina și aici mi se pare până la urmă lipsă de profesionalism, pentru că una era să fie un polițist din Caracal care putea să găsească într-un timp scurt, să identifice din relatările Alexandrei locul și altfel să dai la Slatina, la fel de bine putea să dea la Ploiești. Adică, în ce măsură știau cei de acolo? Păi, de la început vedem că e o greșeală, dar hai să ne întoarcem la 112, eu te-am ascultat pe tine în toate zilele astea și ai spus un lucru extraordinar de care nu a ținut cont nimeni până acum și anume faptul că nu a fost anunțată salvarea, dar eu spun mai mult decât atât pentru că totuși am detașarea, nu sunt implicat emoțional și, mă rog, cu totul așa cum ești tu, Dumnezeule, imaginați-vă că oricare dintre noi sună la 112 și în momentul acela este atacat, este violat, i se poate întâmpla ceva iminent sau viața lui, viața unui om care sună la 112 este pusă iminent în pericol! Asta s-a întâmplat aici și de fapt ce au făcut autoritățile? Noi nu realizăm, dar o să realizăm de aici înainte. Deci, imaginați-vă că noi, eu sau tu, suntem pe stradă și ne atacă cineva, da? Și sunăm la 112, păi și ce? Vine poliția după 20 de ore?

Alexandru Cumpănașu: Da, vine după 20 de ore iar ambulanța nu este anunțată…

Marius Tucă: Mai ales că era vorba despre un viol, sau un pericol iminent, era amenințată viața Alexandrei, ba mai mult decât atât ea spusese că a fost violată și că este ținută captivă, că este legată la mâini și așa mai departe.

Alexandru Cumpănașu: Da, este înfiorător… dacă tot se leagă de proceduri eu pot… lucrurile la care ai făcut și tu referire și pe care le-am mai menționat, dar aici pot să le spun mult mai clar și mai calm, practic protocolul de funcționare al 112 impune, deci nu este opțional ca atunci când este o agresiune sexuală asupra unei persoane, este raportată o agresiune sexuală asupra unei persoane cum era în cazul acesta violul, efectuat asupra Alexandrei…

Marius Tucă: Răpire, viol, sechestrare și pericol iminent de a își pierde viața de fapt, ceea ce s-a întâmplat.

Alexandru Cumpănașu: Corect, dar strict în cazul de agresiune sexuală este în regulamentul lor că nu anunți doar poliția, faci o conferință cum se numește în termenii lor și la acea conferință participă și ambulanța. Din momentul în care ambulanța asculta acest apel pentru că erau obligați fiind vorba de o agresiune sexuală, eu cred că  medicii din Caracal și de oriunde din lumea asta nu ar fi așteptat 20 de ore după procuror. Operatorul nu a anunțat ambulanța.

Marius Tucă: Deci, încă o dată spun. Unu: acest copil incredibil, reușește să sune la poliție după ce a fost răpită, sechestrată, violată, legată și amenințată, adică viața îi era amenințată, reușește să sune la poliție, ceea ce mi se pare incredibil, moment până la care poliția nu făcuse mai nimic din cunoștințele tale, din ceea ce ne povestești aici.

Alexandru Cumpănașu: Nu făcuse chiar nimic.

Marius Tucă: Ce făcuse?

Alexandru Cumpănașu: Până la ora 11.00, nimic.

Marius Tucă: Păi nu trecuseră 24 de ore de când fusese răpită?

Alexandru Cumpănașu: Da.

Marius Tucă: Și nu făcuse nimic, autoritățile statului, pentru că aici e vorba despre stat și noi, statul care tratează cetățeanul ca pe o slugă.

Alexandru Cumpănașu: Așa este, ca pe un număr, ca pe o slugă, ca pe un băț.

Marius Tucă: Când trebuie să fie exact pe dos, trebuie să fie respectat, dar vom discuta despre asta. Încă o dată spun, poliția trimite acest apel la Slatina, mie mi se pare absolut firesc să fie trimis la Caracal pentru că polițiștii cunosc orașul, în descriere puteau … și așa mai departe. Până la urmă unul dintre cele trei apeluri au ajuns și la poliția din Caracal, a venit momentul acesta?

Alexandru Cumpănașu: Da, a venit momentul în care Alexandra a mai sunat o dată și…

Marius Tucă: Al doilea apel?

Alexandru Cumpănașu: Al doilea apel și a fost redirecționată către poliția Caracal și polițiștii de acolo nu au tratat în glumă, cel puțin acest aspect, au avut alte bube și am explicat mai devreme, dar o parte dintre ei, cel puțin cei care au răspuns la apel au încercat să o liniștească, să explice, să aibă un dialog cu ea și să afle mai multe date despre locul în care se află, însă Marius ,de ce este foarte grav ce a făcut primul și de ce MAI a pus această concluzie finală care pare oarecum așa teoretizată? Nu doar faptul că nu a cooperat, că nu a încercat să afle locul, spune că nu i-a asigurat consilierea până a venit la fața locului, asta însemna Marius salvarea vieții ei, pentru că ar fi însemnat următorul lucru: „Domnișoară, din acest moment închideți telefonul, nu mai puneți mâna pe el pentru că poate oricând prinde criminalul, este suficient că ați sunat la noi, ne vom deplasa la fața locului, dar nu mai încercați să sunați pe nimeni”.

Marius Tucă: La al doilea apel? Zici de al doilea cu poliția din Caracal?

Alexandru Cumpănașu: Nu, eu spun unde s-a greșit fundamental, nu la al doilea apel doar au încercat să o localizeze.

Marius Tucă: Cine trebuia să îi spună asta?

Alexandru Cumpănașu: Primul.

Marius Tucă: Zici corect ce spui, primul telefon

Alexandru Cumpănașu: Primul telefon. Deci, oamenii au pus, cei care au făcut raportul, au pus această concluzie la finalul raportului și nu s-au limitat să spună că au ignorat-o și acest individ, acest agent de poliție a  ignorat-o, nu a cooperat, nu a încercat să afle unde se află, nu, nici nu a consiliat-o cu privire la…

Marius Tucă: Deci primul practic este complice la omor.

Alexandru Cumpănașu: Este complice la omor, are sângele clar pe mâinile lui.

Marius Tucă: De ce? Pentru că putea să spună  „Nu mai suna domnișoară, te rog nu mai suna din momentul acesta, ne ocupăm de caz, pentru că îți pui viața în pericol”, ceea ce s-a și întâmplat.

Alexandru Cumpănașu: Asta s-a și întâmplat. Practic, curajul ei a costat-o viața, dacă vrei să o spun pe șleau curajul ei a costat-o viața.

Marius Tucă: A sunat a doua oară, așa este.

Alexandru Cumpănașu: A sunat a doua oară și a sunat a treia oară.

Marius Tucă: Nu, a costat-o viața incompetența polițiștilor care au răspuns la telefon, îmi pare rău, nu curajul ei, ci incompetența, pentru că dacă polițistul care a răspuns la primul telefon era un polițist profesionist, îi spunea exact ce ai zis tu, pentru că asta era și în raport „Închide telefonul, Alexandra ne ocupăm noi, nu mai suna pentru că ești în pericol”. Bine, și la al doilea telefon polițistul trebuia să îi spună același lucru, îmi pare rău, nu i-a spus. Este la fel de vinovat, fapt pentru care Alexandra a sunat și a treia oară.

Alexandru Cumpănașu: A sunat și a treia oară.

Marius Tucă: Aici, legat de ceea ce s-a întâmplat, am și eu sursele mele în Caracal și sunt surse absolut verifice sută la sută, ea a plecat de la liceu, știm unde e banca, pe strada Carpați, să plece la Dobrosloveni, sunt câți km? Câțiva km de la…

Alexandru Cumpănașu: Șapte.

Marius Tucă: 7-8  km din Caracal până acolo. E, din acel moment fatidic criminalul nostru, criminalul care eu cred că e un criminal în serie și mai mult decât atât sunt convins că se vor descoperi și alte crime, Rîmaru va deveni o amintire în momentul în care o să aflăm tot ce a făcut criminalul acesta din Caracal, trecea pe acolo, pentru că asta făcea se ocupa cu taximetria ilegală – noi avem întregi discuții despre UBER, despre taxi cu autorizațiile, numai că despre asta nu se ocupă nimeni, suntem o țară în colaps, de fapt statul e în colaps, nu țara e în colaps – a trecut pe acolo, Alexandra s-a urcat, probabil că văzând un om în vârstă și așa mai departe s-a gândit că e ok, pe camerele de luat vedere se vede foarte bine că el pleacă spre Dobrosloveni cu Alexandra, numai că la un moment dat, la câteva minute, se vede că se întoarce. Se întoarce și toată lumea se întreba cum a intrat acesta în curte și nu a văzut nimeni? Păi răspunsul îl dau eu, nu a intrat pe strada Carpați, strada principală, aia este drumul care merge spre Craiova și o știe toată lumea, cei care au trecut prin Caracal, ci a intrat pe strada Decebal, e o stradă mai dosită pe care nu o știe nimeni, adică umblă foarte puțină lume, foarte puțini vecini. Mai mult decât atât gardul despre care se vorbește, gardul roșu de la casa criminalului era la această intrare din spate, pentru că Alexandra descrie poarta la curtea individului, criminalului, era poarta din spate pe unde intrase ea, de aia vorbește de o poartă roșie, pe când poarta din față era albă. Ajunge acolo și vreme de 24 de ore este sechestrată, violată până în momentul în care sună…

Alexandru Cumpănașu: Bătută.

Sunt presiuni uriașe care s-au făcut asupra mea în aceste zile și asupra apropiaților meide a nu mai pune presiune pe vestitul Vasilcă

Marius Tucă: Bătută și așa mai departe, până în momentul în care sună la poliție. Explică-mi, cred că te pricepi mai bine, am căutat o mie de informații, o să spun care e părerea mea și ce cred eu despre asta cu toate că mă hazardez, sunt un om al informațiilor și foarte rar înaintez o părere care nu e bazată pe toate informațiile. Sună la 112, de ce STS nu a identificat locul din care a sunat?

Alexandru Cumpănașu: De incompetenți și de infatuați și de plini de ei și de indiferenți, am auzit unele explicații absolut penibile în aceste zile, date de diverși care au interese acolo. Marius, eu o spun la tine în direct, sunt presiuni uriașe care s-au făcut asupra mea în aceste zile și asupra apropiaților mei, nu am spus-o până acum, de a ceda, de a nu mai pune presiune pe vestitul Vasilcă, de a încerca cu orice mijloace. Unii dintre apropiații mei au încercat să mă domolească, au încercat să simtă … au crezut ei că acest sistem e mai puternic, nu a fost mai puternic decât mine și decât noi, dar unii au cedat, să știi.

Marius Tucă: S-a ajuns până acolo încât să pună presiune pe rudele tale, pe apropriați, nu pe rude, nu pe cei din familia Alexandrei?

Alexandru Cumpănașu: Nu, nu a mers până acolo, dar pe prieteni de ai mei, vorbim aici de oameni care au putere în statul român astfel încât să termine o denigrare a mea. Dacă nu a mers asta, au încercat denigrarea mea, nu a mers pentru că nimeni…

Marius Tucă: În primul rând au încercat să te oprească, Alex?

Alexandru Cumpănașu: Au încercat să mă oprească cu totul, au încercat să mă oprească, dar presa a fost mult prea puternică și oamenii ăștia care lucrează în presă sunt și ei oameni și au copii.

Marius Tucă: Cred că opinia publică în general și toți oamenii care au urmărit și au văzut acest caz și emoția legată de acest caz absolut justificată e atât de puternică încât poate să dărâme instituțiile statului și să le pună la loc dacă este cazul.

Alexandru Cumpănașu: Așa este, din punct de vedere tehnic STS este în culpă de mai multe ori. Unu,  pentru că putea să localizeze. Putea să localizeze că au investit 300-400 de milioane de euro într-un sistem de stocare de informații și de localizare care a dat rateuri peste rateuri, așa cum a localizat 3 adrese incorecte pe care…

Marius Tucă: Localizarea se poate face și post-factum?

Alexandru Cumpănașu: Se poate face și post-factum bineînțeles…

Marius Tucă: Adică nu numai în momentul în care Alexandra a sunat, ci se poate face și după.

Alexandru Cumpănașu: Bineînțeles, oricând se poate face această localizare după aceea, din momentul în care există acel apel și îți mai spun ceva, Marius, dacă sunt atât de vitregiți de … nu de competențe, ci de echipamente și de … UE, eu am mai spus lucrul acesta, e adevărat că sună puțin mai tehnic, dar dă niște explicații, le-a dat 300 de milioane de euro acestor indivizi pentru a reuși să își upgradeze softul, să își upgradeze sistemele, să își upgradeze ce vrei tu, să localizeze nu doar în Caracal, să localizeze în vârful muntelui.

Marius Tucă: Într-un raport al UE am văzut că România în 20 de secunde identifică locul din care s-a făcut apelul de urgență…

Alexandru Cumpănașu: Da, în 24 de ore la noi.

Marius Tucă: Bun, atunci de ce noi discutăm de 3 zile despre nimic?

Alexandru Cumpănașu: Pentru că acești indivizi în frunte cu Vasilcă până la ultimul angajat sunt niște incompetenți, sunt niște incompetenți, niște infatuați și niște oameni care tehnic, din punct de vedere tehnic aveau toate mijloacele, repet, aveau și probabil că Parchetul va constata asta după plângerea mea de astăzi sunt obligați să facă această anchetă și vor constata dacă aveau sau nu echipamentele tehnice, dar repet aveau și bani pentru a putea să cumpere altele, Marius. Dar știi ce e grav aici? Mai apare un element grav despre care până acum nu s-a discutat. Apare elementul politic și spun care este momentul politic, în momentul în care s-a pus problema cine upgradează sistemul 112 pe bani europeni foarte mulți, s-au bătut niște firme între ele, nu știu dacă tu știi, dar efectiv chiar nu pot să mai tac pentru că s-au făcut prea multe presiuni asupra mea zilele acestea de către niște nemernici și asupra unor oameni nu au nici o vină decât că îmi sunt prieteni și care s-au alăturat demersului meu și care au încercat să mă sprijine. Ei bine, la Sibiu a avut loc o discuție între Macron și domnul președinte, ei bine acolo firma de pe locul întâi și care e firmă americană și care câștigase din câte înțeleg upgradarea acestui sistem a fost descalificată și a venit firma franceză, eu nu spun că era mai bună una sau alta, dar asta îmi arată mie putreziciunea acestui sistem, adică dăm cu dedicație contracte unor companii străine ca să upgradeze niște softuri românești ca să localizeze, foarte bine nu știu poate că toate erau bune, dar nu localizează, asta este problema mea.

Marius Tucă: Că dacă ar fi localizat, ar fi salvat viața Alexandrei.

Alexandru Cumpănașu: Așa este, deci aveau toate mijloacele, Marius, aveau toate mijloacele.

Marius Tucă: Dar până acolo îți mai spun încă o dată, noi aproape că nu realizăm un lucru, care este mai important decât toate astea, spuneam mai devreme, era un caz de violență, era un caz în care era amenințată viața, imaginează-ți că în momentul acesta oricine, orice om din România, orice cetățean al României sună la poliție și poliția și salvarea vine după 20 de ore.

Alexandru Cumpănașu: Așa este.

Marius Tucă: Nu, păi asta trebuie să o repetăm în fiecare zi. Pe mine mă interesează mai puțin, în momentul în care emit asta, de ce STS, vom afla asta, că și-a dat demisia șeful STS-ului…

Alexandru Cumpănașu: Și-a dat demisia într-un final apoteotic.

Marius Tucă: Nu, dar să spună că nu are nici o vină și așa mai departe. Vom vedea, poate că vina nu este a lui, poate că este vina funcționarilor care au răspuns la telefon în momentul acela, dar eu încă o dată spun, pentru că noi nu realizăm asta și o să mai spun de 10 ori până la finalul emisiunii, oricare dintre cetățenii României puteau să fie în situația asta, să sune la 112 pentru că e amenințat, violat și așa mai departe și poliția a venit după 20 de ore, de ce? Nu mă interesează. Sunt vinovați cu toții, că miliția…că milițienii nu au știut să răspundă la telefon? Păi, atunci să răspundă.

Alexandru Cumpănașu: Au răspuns la telefon.

Marius Tucă: Nu. Nu au știut ce să răspundă, nu au știut ce să spună. STS că nu a identificat locul din care Alexandra… înfiorător, toate astea se adună, dar rămâne. Imaginează-ți o chestiune din filmele americane sau din care vrei tu, cineva sună la poliție și poliția este deja pe drum în momentul în care a sunat, mai ales când e cazul unei persoane sechestrate, la noi poliția a ajuns după 20 de ore. Procurorii, milițienii, judecătorii dezastru, dar până atunci nu era nevoie de nici un mandat, nu era nevoie de absolut nimic, era nevoie ca STS să identifice locul și poliția să plece acolo să salveze copilul acesta.

Alexandru Cumpănașu: Așa este, asta era prima măsură și repet, tu nu îl consideri, eu îl consider pe Vasilcă vinovat pentru că așa cum inspectorul general…

Marius Tucă: Nu am spus că îl consider sau nu îl consider…

Alexandru Cumpănașu: Îți spun și de ce, pentru că în momentul în care ai o structură militarizată cum e STS, deci este una dintre puținele rămase militarizate, această abordare se face printr-o răspundere de sus în jos. Dacă acest comandant nu a fost în stare să își instruiască oamenii, să răspundă cum trebuie să își respecte propriile protocoale, dacă nici militarii nu mai respectă propriile protocoale de răspundere la telefon și de redirecționare a apelului către instituțiile care trebuie atunci a cui este vina? Adică, nu poate fi vina unui plutonier, că el nu a știut cum să răspundă la telefon. Nu, este vina comandantului lui așa cum este și într-un război că nu a știut să îl instruiască, că nu a știut să îi explice, că nu i-a dat toate instrumentele dacă nu le-a avut.

Marius Tucă: E vinovat și pentru conferința de presă penibilă pe care a dat-o purtătorul de cuvânt, când o țară întreagă aștepta ca șeful STS să vină să dea explicații și, atenție, să răspundă la întrebări, el a trimis purtătorul de cuvânt în bătaie de joc, care nu răspunde la nici o întrebare și citește un comunicat. Afară și cercetat, mi se pare firesc.

Alexandru Cumpănașu: Așa este și de aceea este și isterizat și pune atâta presiune pe oamenii din jurul meu, eu îi transmit că nu mă intimidează faptul că a stat 12 sau 14 ani la STS și știe secretele tuturor politicienilor de pe telefoanele operative care nu pot fi ascultate nici măcar comandate la DNA. Acolo se fac toate matrapazlâcurile, toate lucrurile care vor să le vorbească acești oameni importanți din statul român numai proștii vorbesc de pe cartelă sau cei care nu au aceste telefoane operative, acele TEO și le vorbesc pe acele telefoane operative.

Marius Tucă: Dragul meu, eu cred că în momentul în care Alexandra a sunat de trei ori, cei de la STS trebuiau să identifice locul din care a sunat. Îți mai spun încă ceva, suntem amândoi din Caracal, știm câte străzi are Caracal și dacă spunea că e cu aproximație de un km, găseau casa criminalului 

Alexandru Cumpănașu: Așa este. Câte străzi cu casă sunt în Caracal?

Marius Tucă: Nu, nu! Într-o jumătate de oră găseau. Mi se pare înfiorător. Dar ne întoarcem un pic la celălalt caz al Luizei, dispariție din aprilie, da?

Alexandru Cumpănașu: Da.

Marius Tucă: Ce s-a întâmplat în cazul Luizei?

Alexandru Cumpănașu: Nu a avut un unchi care să sune la Poliție, să sune la presă.

Marius Tucă: Când s-a dus familia acolo să spună au zis că e majoră și probabil că e plecată cu cineva, numai că nu au făcut-o curvă pe față.

Alexandru Cumpănașu: Da, aceeași abordare ca și în cazul Alexandrei.

Marius Tucă: Dar lucrurile astea știi de ce se întâmplă în Caracal? Pentru că în momentul în care s-a făcut, Dumnezeule nu dau vina pe venirea americanilor, când s-a făcut scutul la Deveselu un număr foarte mare de americani s-a instalat acolo și atunci fetele din Caracal au devenit vrei, nu vrei, o marfă cu ghilimelele de rigoare, pentru militarii de acolo. Eu știu nu povești, eu știu întâmplări adevărate tot ceea ce s-a întâmplat. Avem și un caz cercetat de Poliție în care 30 de fete de liceu între 14 și 18 ani… Știi care e chestia? Mizeria iese acum la suprafață, adică mizeria asta este demult acolo și ea, mizeria asta, s-a adunat de foarte multă vreme. Un caz în care eleve de liceu între 14 și 18 ani erau scoase la produs pe românește de niște interlopi, era vorba de vreo 30 de fete de liceu.

Alexandru Cumpănașu: Așa este.

Marius Tucă: Teama, frica, apropos de miliție și de autorități și Parchet, sunt doar vreo trei sau patru fete care au depus plângere din cele 30. Deci, acolo avem de a face cu un caz fără precedent, cu un focar cum nu există cred eu în România. De asta, felul în care au fost tratate cele două cazuri, al Luizei și al Alexandrei, pleacă de la starea de fapt de acolo. Milițienii știau ei că fetele astea se prostituează într-un fel sau altul, că sunt americanii și nu numai, și niște austrieci pentru că era vorba și de niște austrieci care fac baraje în România.

Alexandru Cumpănașu: Așa este.

Marius Tucă: Și atunci primul lucru era: „Vezi-ți de treabă!” Revolta noastră trebuie să continue pentru că sunt foarte multe lucruri la care nu au răspuns în cazul ăsta și trebuie să aibă răspuns. Vreau să vorbești un pic și despre momentul în care, în sfârșit, milițienii și procurorii s-au mișcat în sensul că au identificat casa, la un moment dat, pe la 11 seara, au aflat unde e casa. Ce s-a întâmplat din momentul ăla?

Am cerut anchetatorilor să nu mai trateze ca pe o glumă 112 și să confrunte sau măcar să aibă certitudinea ca cea care a sunat este Alexandra

Alexandru Cumpănașu: Cu permisiunea ta, Marius, o să explic câteva lucruri până acolo pentru că m-ai întrebat.

Marius Tucă: Te rog.

Alexandru Cumpănașu: După ce am aflat, repet, ce s-a întâmplat cu Alexandra am cerut anchetatorilor să nu mai trateze ca pe o glumă 112 și să confrunte sau măcar să aibă certitudinea ca cea care a sunat este Alexandra. Acest lucru s-a întâmplat abia la solicitarea noastră și tatăl ei a fost chemat. Mie mi se pare halucinant, au stat de la ora 11:00 până la ora 21:00-22:00 cu incertitudinea în mintea lor fără neuroni. Au stat fără să aibă certitudinea că este ea, spunându-ne clar că este o pistă sau că este posibil să fie o pistă falsă și așa mai departe, deci s-a făcut confruntarea târziu. Marius, eu vreau să mai spun și alt lucru, eu nu pot decât să fiu recunoscător oamenilor de la București din Parchetul General, și nu o să dau numele pentru că nu este corect, care ne-au ascultat rugămințile disperate. În momentul în care am aflat măsurile dispuse de procurori până atunci, momentul în care am aflat cum au tratat procurorii și polițiștii acest caz efectiv am făcut tot ce am putut, tot ce mi-a stat în putință ca parte în această cauză ca Bucureștiul și în special DIICOT București să se implice pentru a prelua cazul. Știi ce s-a întâmplat atunci, Marius, apropos de ce spui tu cu acoperirea rețelelor de prostituție din Caracal, cu mafia de acolo, cu golanii de acolo care racolează și duc fete la prostituție prin tot felul de locuri inclusiv la Deveselu? Ei bine, s-a întâmplat următorul lucru care iarăși este bizar și trebuie clarificat de către Parchet prin investigațiile care se fac acum. S-a întâmplat următorul lucru: procurorul din Caracal care greșise în lanț … și se știu deja poate mai explicăm o dată ce trebuia să facă și ce nu a făcut…

Marius Tucă: Cum îl cheamă?

Alexandru Cumpănașu: Popescu și încă într-un fel, nu mai țin minte, pur și simplu am refuzat să-i țin minte numele, dar el e peste tot. Ei bine, acest individ a refuzat să dea dosarul deși ordinul era de la nivelul procurorului general în jos, acest individ până la 4 dimineața a refuzat să predea dosarul, vineri dimineața, vorbim acum despre vineri dimineața, să predea dosarul mai departe. Oare, Marius, de ce îl apucase pe el zelul deodată în timp ce de miercuri seară până vineri dimineață nu făcuse nimic.

Marius Tucă: Miercuri seară preluase cazul, nu?

Alexandru Cumpănașu: Miercuri seară a fost depusă plângerea, nu știu când s-a constituit dosarul penal la el pentru că și aici există niște lucruri bizare când a anunțat poliția. Când aud chestiile astea, vin nemernicii ăștia de procurori și spun „polițiștii ne-au adus dosarul nu știu când”, dar unde suntem, Marius, în Caracal? Unde suntem în Caracal? Adică oamenii ăștia se știu între ei, eu îi știam pe toți când eram în Caracal, pentru că suntem acolo toți, suntem o mână de oameni și tu îmi spui mie ca și cum am fi într-o metropolă, ca și cum am fi în New York, că domnule că până când a adus poliția…

Citește și