Ministerul Educației, după rectificarea bugetară: Bugetul beneficiază de fonduri mai mari cu 42%

Ministerul Educației, după rectificarea bugetară: Bugetul beneficiază de fonduri mai mari cu 42%
Publicat: 07/08/2019, 11:40

„Bugetul Ministerului Educației Naționale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o creștere de aproape 10 miliarde de lei față de bugetul acordat în anul 2018, iar execuția pe primul semestru este de 46%”, informează instituția, printr-un comunicat de presă.

Prin proiectul rectificării bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizată astfel, potrivit sursei citate:

„- 400 de milioane de lei la Titlul 10 „Cheltuieli de personal”, în urma supraestimării acestei categorii de cheltuieli la alcătuirea bugetului la începutul anului. De asemenea, prin plata obligațiilor către personalul didactic generate de sentințele judecătorești au fost obținute economii cu dobânzile aferente. Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, plata titlurilor executorii, precum și plățile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016.

– 440 milioane de lei la Titlul 57 „Asistența socială”, sume aferente programului „Merg la școală”, întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea că Ministerul Educației Naționale derulează la ora actuală, cu finanțare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor școlare pentru copiii care provin din familii cu
venituri reduse. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăților pe primul semestru, permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare. Totodată, MEN asigură din fonduri externe nerambursabile rechizite școlare prin Proiectul „Rechizite pentru preșcolari și elevi – Șanse egale la educație.”

– 109.4 milioane lei la Titlul „Transferuri între unități ale adiministrației publice” și 7 milioane de lei la „Bunuri și servicii”. Menționăm că la aceste capitole, sumele anulate reprezintă reținerile de 10% efectuate potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice, sume ce nu se repartizează în semestrul al doilea decât dacă este necesar, după examinarea de către Guvern a execuției bugetare pe primul semestru.

– 80 de milioane de lei la Titlul 59 „Alte cheltuieli”. Diminuarea bugetului MEN la acest titlu nu afectează sub nicio formă plata burselor, respectiv a dobânzilor.

– 20 de milioane de lei la „Active nefinanciare”, ca urmare a menținerii nivelului cheltuielilor, în semestrul II, la un nivel comparabil cu plățile efectuate în primul semestru al anului.

Referitor la Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020″, suma de 2.1 miliarde de lei rămâne în buget drept credite de angajament, ceea ce dă posibilitatea începerii și derulării proiectului „Instrumente pentru clasă – table interactive”, arată sursa citată.

De asemenea, prin proiectul rectificării bugetare, la Titlul 65 „Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă” se propune suplimentarea bugetului cu suma de 30 de milioane de lei credite bugetare, pentru obiectivele de investiții aferente Proiectului privind educația timpurie (PRET), respectiv pentru finanțarea Proiectului privind învățământul secundar – ROSE.

Ministerul Educației mai arată că, pentru învățământul universitar, prin rectificare, se propune majorarea cheltuielilor cu suma de 500 milioane lei, asigurată prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei și reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori în limita sumei de 250 milioane lei.

„Menționăm că după rectificarea bugetară, bugetul Ministerului Educației Naționale continuă să beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018″, informează sursa citată.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți, proiectul de rectificare a bugetului, cheltuielile bugetului general consolidat se majorându-se cu suma de 3.959,4 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menține la nivelul de 2,76% din PIB, cât s-a stabilit inițial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...