Premierul, despre rectificare: Reducerile de bugete se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor

Premierul, despre rectificare: Reducerile de bugete se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor
Publicat: 08/08/2019, 16:35

„Discutăm în ședința de Guvern de azi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor și pensiilor, inclusiv noua creștere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. Această rectificare asigură și continuarea proiectelor de investiții în domeniul prioritare. Rectificarea bugetară pozitivă este susținută de creșterea PIB și de faptul că în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat o creștere economică de 5%, a treia cea mai mare creștere din UE. Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluții pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcții, servicii și agricultură. Am cerut ca această rectificare să fie făcută pe principii clare astfel încât obiectivele asumate la începutul acestui an să fie îndeplinite cu păstrarea echilibrelor macroeconomice și consolidarea încrederii investitorilor din economie. Vom menține deficitul bugetar în ținta asumată prin legea bugetului, respectiv 2,76 %”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că vor fi menținute investițiile în domeniile prioritare, precum educația, sănătatea și infrastructura rutieră, precum și măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităților locale.

Viorica Dăncilă a mai spus că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați.

„Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru și să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabilește prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare. Am văzut că în spațiul public există tot felul de interpretări, fac precizarea că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați. De asemenea, asigurăm prin rectificare fondurile necesare bunei funcționări a administrației locale și pentru finanțarea proiectelor de investiții”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că implementarea proiectelor de investiții va continua, precizând că a luat deja o serie de măsuri pentru impulsionarea lucrărilor. „Departamentul pentru dezvoltarea, promovarea și monitorizarea proiectelor de investiții în infrastructură pe care l-am înființat recent are în coordonare 12 proiecte de anvergură ale căror lucrări sunt atent monitorizate astfel încât aceste proiecte să se realizeze în termene mai scurte”, a completat Viorica Dăncilă.

Consiliul Economic și Social a avizat favorabil, în ședința de joi, proiectul de rectificare a bugetului de stat, dar proiectul de ordonanță a Guvernului pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost respins, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul consiliului. Proiectul de OUG nu avea toate avizele din partea ministerelor, dar nici opinia CES nu era favorabilă, au precizat sursele citate.

Ministerul Finațelor a prezentat la începutul săptămânii proiectul de rectificare de buget, precum și un proiect de ordonanță ce prevede reducerea numărului de posturi din aparatul de stat, majorarea accizei la țigarete și introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale și bugetare.

Actul propune includerea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Actul normativ propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administrației publice centrale cu rang de secretar de stat. Conform proiectului, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: „unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.

Se propune ca autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, să nu poată achiziționa din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția demnitarilor.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, fațã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuãri au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii și Inovãrii (-369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (-1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Valul de căldură continuă! Zeci de județe în alertă, temperaturile ating cote alarmante
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914