Deprivarea de somn și efectele negative asupra organismului | Riscurile la care te supui atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inimă la îngrășat

Deprivarea de somn și efectele negative asupra organismului | Riscurile la care te supui atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inimă la îngrășat
Publicat: 14/08/2019, 16:23

Profesorul de Medicina Somnului, Paul Gringras, a dezvăluit ce se întâmplă cu corpurile noastre după un somn slab – tensiune arterială mai ridicată și colesterol, de asemenea, printre potențialele consecințe ale unui somn insuficient.

Aceste dezvăluiri vin după ce un document care urma să fie publicat de secretarul de sănătate, Matt Hancock, a apărut în spațiul public. Acesta prevedea că guvernul va examina dovezile privind somnul și sănătatea.

În mod îngrijorător, un studiu realizat de firma de tehnologie de somn Simba pentru susținerea noii sale campanii #TryFor8, a descoperit că 44% dintre britanici dorm cel mult 6 ore pe noapte.

Și doar 17% dorm cele 8 ore recomandate.

„Acei oameni care dorm mai puțin de 6 ore au un risc mai mare dezvoltare a bolilor coronariene, tensiunea arterială este mai mare și colesterolul este mai rău. Lipsa noastră de somn ca națiune a fost comparată cu «canarul din mină de cărbune», în condițiile în care somnul de proastă calitate este legat de atâtea alte probleme grave de sănătate. Dacă sunteți cineva cu o cantitate și o calitate slabă a somnului, atunci aveți mai mult de 60% riscul de a face un atac de cord, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. De asemenea, se crede că facem mai multe proteine ​​inflamatorii numite citokine după somnul de proastă calitate, care poate provoca efecte adverse asupra întregului sistem imunitar”, a declarat profesorul Gringras

Una dintre problemele de sănătate evidențiate de profesorul Gringras sunt efectele adverse pe care le poate avea somnul slab cronic asupra modului în care organismele noastre tratează ADN-ul nostru.

„Fiecare celulă din corpul nostru conține același ADN, codul nostru genetic. Și oamenii credeau că asta era – genele tale suntcine ești – și nimic nu-l putea afecta. Dar ADN-ul nostru și modul în care corpul nostru știe ce să facă cu el este de fapt susceptibil schimbării din cauza factorilor externi – ce mâncăm, fie că fumăm, cât de stresați suntem și cum dormim. Deși somnul de proastă calitate nu ne schimbă codul ADN real, acesta afectează semnalele epigenetice care controlează modul în care funcționează genele noastre, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra vieții noastre de zi cu zi. Somnul rău dintr-o noapte schimbă semnalele epigenetice ale ADN-ului nostru care provoacă creșterea în greutate și pierderea masei musculare și poate afecta modul în care amintirile sunt puse în hipocamp – parte a creierului nostru”, a continuat acesta.

Potrivit profesorului Gringras, atunci când te simți obosit ești, de asemenea, mai impulsiv și mai susceptibil de a-ți asuma riscuri, deoarece judecata îți este afectată.

Dar nu doar problemele de sănătate pot fi afectate de somn, dar și timpul de reacție și procesul de luare a deciziilor rapide, pot fi îmbunătățite după o noapte de repaus.

Profesorul Gringras a adăugat pentru The Sun: „Un jucător de baschet odihnit va marca mai multe coșuri, un înotător va performa mai rapid, iar un jucător de rugby va avea mai multe șanse să ia decizii de succes în secțiune pe teren. Exercițiile fizice din timpul zilei pot fi de ajutor pentru cantitatea și calitatea somnului – sondajul a arătat că 85% dintre persoanele persoanele intervievate au mărturisit că somnul lor a fost îmbunătățit atunci când au făcut eforturi în timpul zilei.

„Poți să te antrenezi cu greu, să pui toate orele în strategia și evaluarea zilei de meci pe care ți-o dorești, dar simplul fapt este că, dacă nu dormi suficient, va avea un efect negativ direct asupra performanței tale, motiv pentru care sportivii și echipele lor pun atât de mult accent pe regimurile de somn de bună calitate”, a concluzionat profesorul.

Foto: Pixabay

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer