Reprezentanții DSP Bihor au declarat corespondentului Mediafax că în comuna Curtuișeni o grădiniță cu program normal figurează pe lista unităților de învățământ care nu au primit autorizația sanitară de funcționare pentru anul școlar 2019/2020 deoarece activitatea se desfășoară în căminul cultural.
Viceprimarul din Curtuișeni, Gheorghe Danciu, a spus, la rândul său, că autoritățile au decis ca grădinița să funcționeze în căminul cultural decât să nu existe deloc. În căminul cultural au fost amenajate două săli de clasă, cu intrare separată.
„Avem grădinița din satul Vășad, unde clădirea este veche și trebuie demolată și avem de patru ani depus un proiect de construire a unei grădinițe noi, însă nu a venit nicio firmă cu oferte la licitație, deoarece suma este prea mică. Capacitatea celor două clase de grădiniță este de peste 20 de copii, avem încălzire pe gaz, termopane, apă potabilă, însă toaleta este în curte. Ne descurcăm cum putem”, a spus Danciu.
În județul Bihor sunt 62 de școli și grădinițe neautorizate de DSP, peste jumătate dintre acestea – 34, pe motiv că au anexe sanitare și grupuri sanitare de tip latrină.
Astfel, printre altele, nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar unitățile de învățământ din localitățile Voivozi – Șimian, Balc, Diosig, Talpoș sau Holod. De asemenea, grădinița din comuna Cefa și școala gimnazială din localitatea Galospetreu nu au primit autorizație de la DSP Bihor deoarece clădirile necesită lucrări de reabilitare, care au fost începute din anul 2008, și nu au fost finalizate din lipsă de fonduri.
Potrivit reprezentanților DSP Bihor, în localitatea Băița nu a fost emisă autorizație sanitară pentru școala primară și grădiniță pe motiv că încălzirea pe timpul iernii se face cu sobe metalice, iar în alte sate nu au fost autorizate școli sau grădinițe fiindcă imobilele nu au apă curentă.