Noua capitală va înlocui Jakarta, un oraș cu o populație totală de aproximativ 30 de milioane de oameni, inclusiv zona metropolitană, care se confruntă cu o serie de probleme grave, de la risc crescut de inundații la supraaglomerare și poluare.
„Locația este strategică deoarece este în centrul Indoneziei”, a afirmat Joko, care a adăugat că riscul ca zona să fie afectată de calamități naturale este minim.
Președintele a precizat că un proiect de lege privind mutarea capitalei va fi depus marți în Legislativul indonezian.
Administrația prezidențială vrea să înceapă mutarea capitalei până în anul 2024, când se încheie cel de-al doilea mandat al președintelui Joko.
Oficialii estimează că mutarea capitalei va costa până la 33 de miliarde de dolari.
Printre problemele grave cu care se confruntă Jakarta este și cel al scufundării unor părți din oraș din cauza extracției necontrolate de apă din subteran.
Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie Bandung a concluzionat că până la 36% din orașul Jakarta s-ar putea afla sub ape până în 2050.
Mai mult potrivit estimărilor, congestiile din trafic din Jakarta cauzează pierderi de aproximativ 6,5 miliarde de dolari pe an.
Totodată, potrivit unui raport al companiei Inrix, Jakarta este al 12-lea cel mai poluat oraș din lume.
Joko Widodo care a câștigat un nou mandat după scrutinul prezidențial indonezian din luna aprilie, a promis în timpul campaniei electorale că va lua măsuri pentru a stimula mai uniform dezvoltarea economică și în afara insulei Java, unde se află capitala țării.