Zeci de persoane protestează, miercuri, între orele 13.00-16.00, în Deva, în fața Prefecturii Hunedoara, nemulțumite de mirosul puternic de dejecții de la două ferme de porci din Orăștie.
Oamenii poartă măști și țin în mâini pancarte cu mesajul „Stop mirosului!”.
„Protestul nu este organizat de primării, apar și cetățeni care dețin calitatea de primar și care își reprezintă în felul acesta cetățenii, dar acest protest a fost inițial la solicitările cetățenilor municipiului Orăștie. Participăm și noi. Nemulțumirea este legată de mirosul de dejecții pe care cele două ferme, una de la Orăștie, una de la Turdaș, îl produc prin deversarea dejecțiilor pe câmp, direct. Vor fi prezentate hârtii care s-au trimis către Garda de Mediu, Agenția de Mediu, legat de această problemă. Nu s-au aplecat suficient de mult asupra acesteia, iar prin acest protest și prin cele aproape patru mii de semnături strânse dintr-o zonă mică, mai mult de 25 la sută din cetățeni au semnat, vrem să tragem un semnal de alarmă privind această poluare olfactivă care se abate, din păcate, asupra întregului municipiu Orăștie. Mirosurile se simt în întreg orașul. Atunci când se deversează și se întâmplă de multe ori, cum suntem în zona Transilvaniei, să mai bată vântul, din păcate în Orăștie nu poți ține un geam deschis, să aerisești o cameră și dacă treci și pe autostradă sau pe drumul național, trebuie să închizi geamul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Alin-Adam Țambă, viceprimarul din Orăștie.
În ultimele zile, în două locații din Orăștie s-au strâns semnături pentru o petiție intitulată „Pentru un aer respirabil, fără miros de dejecții porcine, la Orăștie!”.
„Sunt peste 3.600 de semnături strânse. Petiția lansată probabil va continua să fie semnată și în zilele următoare, semnăturile au fost strânse în municipiul Orăștie, la două puncte de strângere de semnături. A fost și o petiție online. Există în momentul acesta o inițiativă legislativă, care este la Camera Deputaților, ne dorim urgentarea acesteia, pentru că prevede anumite măsuri care se pot lua. Ne dorim ca acești agenți să respecte cetățenii, în primul rând”, a mai declarat Alin-Adam Țambă.