Mai bine de jumătate din școlile care trebuie să dețină aviz ISU funcționează fără autorizație

Mai bine de jumătate din școlile care trebuie să dețină aviz ISU funcționează fără autorizație
Publicat: 31/08/2019, 10:14

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a evaluat situația școlilor din punct de vedere al securității la incendiu. În urma unei analize, mai bine de jumătate din corpurile clădirilor în care sunt desfășurate activități didactice, (laboratoare, biblioteci, săli de sport și incinte în care copiii participă la cursuri) nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

Concret, peste 7.000 de clădiri trebuie să dețină autorizație, însă 4.000 nu s-au conformat.

„Precizăm că, la nivel național, din totalul celor 26.075 clădiri în care se desfășoară activități didactice, 3.343 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 18.641 nu necesită acest act administrativ, întrucât au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu și nu au suferit modificări constructive ulterioare. Un număr de 4.091 clădiri funcționează fără autorizația de securitate la incendii”, se arată într-un răspuns al IGSU pentru MEDIAFAX.

Motivele pentru care imobilele respective nu au obținut avizul de securitate la incendiu sunt strâns legate de faptul că fac obiectul unor modificări la partea de construcție ori sunt incluse în programe de modernizare.

„Această categorie de construcții cunoaște cea mai mare dinamică, sub aspectul modificărilor constructive și, implicit, a obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu. Aspectul este susținut prin faptul că, de la începutul anului 2018 și până în prezent, la nivel național au fost emise 2.302 avize de securitate la incendiu pentru lucrări de construcții noi și lucrări de modificare la construcțiile existente, 615 dintre acestea fiind emise pentru clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Această situație se datorează, în principal, Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în care au fost incluse peste 900 de clădiri cu destinația de învățământ, fiind emise un număr de 857 avize de securitate la incendiu pentru construcțiile cuprinse în acest program”, informează IGSU.

În perioada 1 septembrie 2018 – 26 august 2019, la nivel național, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a derulat peste 4.200 de controale în școli pe linia siguranței la incendiu. În urma acestora, au fost aplicate peste 12.400 de avertismente și 640 de amenzi cu o valoare totală de 2.068.733 lei.

Totodată, specialiștii din cadrul IGSU au desfășurat pe parcursul anului școlar trecut și a vacanței de vară peste 2.900 de exerciții de evacuare și 5.300 de instruiri la unitățile de învățământ, pentru o mai bună pregătire a cadrelor didactice, a elevilor și personaluui auxiliar în ceea ce privește comportarea în situații de urgență.

Atât controalele executate cât și cele viitoare vor avea în vedere asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor, funcționarea iluminatului de securitate pentru evacuare, exploatarea corectă a centralelor termice și a coșurilor de evacuare a fumului, existența și funcționarea stingătoarele de incendiu și a rețelelor de hidranți interiori și existența instalațiilor de detectare și stingere a incendiilor.

Potrivit IGSU, situația în școlile din București și lfov este următoarea:

„La nivelul unităților de învățământ din București-Ilfov, numărul total clădiri cu destinatia învățământ este de 1.493. Clădirile care detin autorizație sunt în număr de 148, clădirile care necesită autorizație sunt în număr de 950 iar cele care nu fac obiectul sunt 395 de clădiri. În perioada Ianuarie 2018 și până în prezent, au fost eliberate 300 avize de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ care trebuie să obțină autorizația”, spun reprezentanții IGSU.

În urma unei analize, reprezentanții din cadrul instituției au ajuns la concluzia că de cele mai multe ori, neconformitățile care împiedică directorii școlilor să obțină autorizația de securitate țin chiar de nesolicitarea documentului în sine, dar și din alte motive cum ar fi efectuarea de lucrări de modificare a destinației clădirii fără emiterea certificatului de urbanism, fără autorizație de construire sau fără proiecte tehnice. De asemenea, au fost constatate cazuri în care proiectele tehnice s-au pierdut, fiind necesară refacerea acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?