Prima pagină » Magazin » Înapoi la 1900, la Castelul Miclăușeni din Iași

Înapoi la 1900, la Castelul Miclăușeni din Iași

Plimbare în timp, pe ritm de vals, la sfârșit de săptămână. Castelul de la Miclăușeni a fost gazda ieșenilor care au vrut să vadă cum își petreceau timpul românii la 1900. Au vizitat castelul, au probat rochii de epocă, au ascultat recitaluri de pian și au învățat să scrie caligrafic.

Scrisul frumos o pasionează de mult timp pe Gabriela Zamă, iar în urmă cu un an și jumătate a făcut și un curs de caligrafie. Pentru ea, această artă este terapie, iar acum, la Miclăușeni a venit să le arate și altora ce înseamnă să scrii frumos.

„Atunci când scriu este ca o formă de meditație, este o bucurie atunci când le ofer celorlați ocazia de a citi un mesaj frumos”, spune Gabriela Zamă, cea care a venit să le arate vizitatorilor de la castel cât de elegante erau mesajele de la 1900.

La atelierele pregătite de ea, cei curioși puteau să își încerce mâna să scrie și ei câteva cuvinte cu penița.

„Se scria cu multă atenție, cu multă migală, cu multă iubire. Documentele care sunt expuse aici ne arată că caligrafia era singurul mod prin care oamenii puteau coresponda și era făcut cu multă responsabilitate. (…) Cel mai important e că aduce bucurie celui care scrie și celui care primește mesajul scris. E adevărat, mesajele sunt foarte la îndemână, dar o scrisoare aduce emoția pe care niciun mesaj nu o poate aduce”, a explicat Gabriela Zamă.

Cei care au ajuns la Miclăușeni au putut să vizitete castelul, să pozeze în fața unui aparat foto vechi, să cumpere obiecte vechi de la anticarii veniți special aici, doamnele au putut să probeze rochii de epocă, iar domnii să vadă cum le stă cu joben. Printre expozanți a fost și Mihaela Iacob, care de 15 ani confecționează pălării. Accesoriile pe care le-a adus la Miclăușeni au fost inspirate chiar de perioada belle-epoque.

„Eu tind să cred că creez nu doar pălării, ci chiar povești, iar acum am creat o poveste plimbându-mă în timp. Am creat pălării cu un iz mai aristocrat”, a explicat Mihaela Iacob.

Cea de-a șasea ediție a evenimentului de la Miclăușeni a fost denumită „Gesturi de noblețe”.

„Intrăm în perioada belle-epoque. Castelul este așa de frumos pentru că a fost construit în această perioadă și conform devizei familiei . Este o atmosferă deosebită, o atmosferă sensibilă, la care oamenii oricând s-ar întoarce în timp. Dacă am face de mai multe ori pe an, cred că am avea succes”, a declarat Sebastian Marcov, custodele Castelului Miclăușeni.

Cel mai așteptat moment a fost Parada Costumelor de Epocă, atunci când, toți cei care au venit costumați au ieșit din castel pe ritm de vals și s-au plimbat printre cei prezenți.