Prima pagină » Știri » Controale pe litoral: ANSVSA a dat amenzi de peste 2,7 milioane de lei. Neregulile găsite

Controale pe litoral: ANSVSA a dat amenzi de peste 2,7 milioane de lei. Neregulile găsite

Controale pe litoral: ANSVSA a dat amenzi de peste 2,7 milioane de lei. Neregulile găsite
Inspectorii veterinari ai ANSVSA au verificat în cadrul sezonului estival 2019 aproximativ 2500 de unități alimentare și au aplicat amenzi de peste 2,7 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă, remis luni, Mediafax.

Inspectorii A.N.S.V.S.A. au verificat în perioada 24 iunie – 30 august 2019, în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2019”, 2448 de unități localizate în cele șapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia – Vama Veche.

Tipurile de unități vizate au fost: cantinele taberelor școlare, depozitele alimentare, unitățile de tip supermarket și hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie și patiserie, beach – baruri, restaurantele și alte unități de alimentație publică, în care se prepară și se servesc alimente.

Astfel, controalele s-au desfășurat în: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unități tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unități tip bufet, 228 de baruri, 6 cafe baruri, 12 snack baruri, 8 unități tip bistro, 2 unități catering, 40 de cantine din tabere școlare, 8 pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetării/patiserii, 126 de laboratoare cofetărie patiserie, 33 de rulote, o rotiserie, 15 tonete, 16 depozite alimentare, 20 de supermarket-uri, 12 unități comercializare produse congelate, 5 carmangerii, 3 unități de procesare lapte și 4 autoutilitare.

În urma controalelor s-au constatat neconformități cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de producție, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiții necorespunzătoare a acestora, comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat, nedemonstarerea trasabilității produselor alimentare, nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor și utilajelor în stare insalubră, efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absența documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP.

Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate 298 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.776.300 de lei.

De asemenea, au fost emise o rdonanță de interzicere a activității pentru o unitate tip bufet, precum și patru ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru trei unități tip fast-food și o unitate de procesare a laptelui.

Autor

Citește și