Pacientul a decedat imediat după ce a fost externat din secția de Cardiologie a Spitalului Județean Craiova, unde fusese internat în urmă cu două săptămâni pentru a i se monta un defibrilator. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, pacientul nu a putut beneficia de montarea defibrilatorului pentru că avea o infecție la un picior.
„Este vorba de pacient de 48 de ani cu suferință coronariană cronică severă, cu o cardiomiopatie dilatativă ischemică cu fracție de ejecție de până la 15%. Adică avea un cord mare ineficient, prost irigat cu sânge. Era un pacient cu diabet zaharat care necesita montarea unui defibrilator cardiac. Pentru acest lucru s-a internat în urmă cu două săptămâni la Cardiologie, însă avea infecție la un picior, adică pacientul, cu ceva timp în urmă a călcat într-un cui și a rezultat o plagă care i s-a suprainfectat. Din acest motiv nu i s-a montat defibrilator. Pacientul a stat la Cardiologie. El a insistat de vineri să plece acasă. Medicul cardiolog a insistat să rămână în spital pentru că i se făcea tratament cu antibiotic conform antibiogramei pentru a i se eradica infecția”, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.
Aceasta a precizat că decesul pacientului a fost cauzat de o tulburare de ritm cardiac.
„Marți s-a decis externarea pacientului de 48 de ani. Pacientul a plecat acasă cu rețetă de antibiotic care să fie administrat pe cale orală. În momentul în care a părăsit spitalul acesta a suferit o tulburare de ritm cardiac intrând în stop cardio-respirator și a căzut din picioare. Aparținătorii au sunat la 112 și a venit o echipă de medici din UPU care au inițiat maneverele de reusucitare. La fața locului a ajuns și o ambulanță. Au preluat pacientul cu manevre de resuscitare în curs. A fost dus în UPU și i s-a făcut resuscitare o oră și 25 de minute, fără rezultate. Pacientul a fost declarat decedat. Din afirmațiile medicului cardiolog, pe parcursul internării pacientul nu a avut tulburări de ritm cardiac”, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu.
Potrivit acesteia, medicii de la UPU s-au mobilizat repede și s-au deplasat pe jos la locul în care era pacientul. Purtătorul de cuvânt al SJU Craiova susține că în acest caz nu este necesară o anchetă.
„Nu cred că se impune o anchetă în spital. Nu s-a încălcat nicio regulă. Tulburarea de ritm cardiac putea să apară oricând, chiar și după montarea defibrilatorului, având în vedere că era un pacient cu cardiopatie ischemică severă, care este o suferință a mușchiului cardiac”, a precizat Cristina Geormăneanu.
Foto: Captură