„Sesizarea a fost trimisă și înregistrată”, au declarat surse politice, pentru Mediafax.
Președintele PSD Viorica Dăncilă a anunțat miercuri, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pentru a reclama un conflict cu președintele Klaus Iohannis, generat de blocarea propunerilor de numire a miniștrilor interimari.
„Președintele nu a fost ales să blocheze guvernul fără niciun argument. Domnul Tăriceanu nu a fost votat ca să abandoneze guvernul. Vom face tot posibilul să obținem susținerea necesară pentru a duce mandatul până la capăt. Pentru că românii merită să nu fie implicați și sacrificați de președinte Guvernul României va sesiza CCR pentru a reclama un conflict cu șeful statului”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă susținută la sediul PSD.
Decizia premierului vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, miercuri la Cotroceni, în care a atacat Guvernul, vorbind despre guvernarea eșuată a PSD, însă nu a menționat nimic despre o hotărâre privind miniștrii interimari.
Șeful Executivului a transmis, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor ALDE.
Dăncilă, despre sesizarea la CCR: Este și un mijloc de a avea niște reguli pe viitor
Premierul Viorica Dăncilă spune despre sesizarea la CCR în care reclamă un conflict între Guvern și președintele Klaus Iohannis că ar trebui văzut și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”.
Întrebată, joi, la Mioveni, despre sesizarea trimisă la Curtea Constituțională, Dăncilă a răspuns: „Dacă domnia sa (Klaus Iohannis – n.r.) va veni cu propunerea pentru miniștrii interimari, o parte din sesizare nu își va mai avea obiect. Dar noi în sesizare am vorbit și despre cele cinci propuneri pentru miniștri PSD pentru că încă nu avem o motivație pentru respingere. Eu cred că ar trebui să vedem această sesizare către Curtea Constituțională și ca un mijloc de a avea niște reguli pe viitor, pentru că dincolo de lupta politică nu este nevoie și nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pentru cetățeni”.
Punctele de vedere trebuie trimise până la 11 septembrie la CCR, în conflictul sesizat de Dăncilă
CCR a stabilit ca părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială sesizat de premierul Viorica Dăncilă să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.
Termenul pentru ședința de judecată la CCR va fi stabilit la o dată ulterioară, potrivit unui anunț al instituției.
Potrivit legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, instituția sesizată cu un conflict de natură juridică cere părților să își exprime în scris, într-un termen stabilit, „punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia, și va desemna judecătorul-raportor”.
De asemenea, conform legii, „la data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, președintele Curții Constituționale stabilește termenul pentru ședința de judecată și citează părțile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de președintele Curții Constituționale chiar dacă vreuna dintre autoritățile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere”.
„Dezbaterea are loc pe baza raportului prezentat de judecătorul-raportor, a cererii de sesizare, a punctelor de vedere prezentate potrivit alin. (1), a probelor administrate și a susținerilor părților”, mai prevede actul normativ.