Potrivit Administrației de la Washington, asistența oferită petrolierului ar însemna sprijinirea Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.
Departamentul de Stat al SUA a comunicat că livrarea țițeiului transportat de tancul petrolier către regimul din Siria ar „permite terorismul” președintelui Bashar al-Assad.
Tancul petrolier Adrian Darya, care anterior purta numele Grace 1, a fost inclus de autoritățile americane pe o listă neagră pe data de 30 august.
Departamentul american al Trezoreriei a transmis că oricine permite realimentarea navelor iraniene incluse pe lista neagră de autoritățile SUA ar putea fi la rândul său sancționat.
Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forțele navale regale britanice, sub acuzația că ar încălca sancțiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacția vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Ormuz.
Ulterior, la mijlocul lunii august, după ce Iranul a garantat Marii Britanii că nava nu se va îndrepta spre Siria, petrolierul a fost eliberat, în pofida opoziției manifestate de SUA.
În acest moment se presupune că petrolierul se află în estul Mării Mediterane. Poziția exactă a petrolierului nu este cunoscută deoarece se pare că sistemul de localizare al navei a fost oprit la începutul săptămânii în curs.