Procedura de aselenizare a vehiculului de explorare al misiunii Chandrayaan-2, Vikram, s-a desfășurat normal până la apariția unei erori în momentul în care se afla la o altitudine de aproximativ 2,1 kilometri deasupra suprafeței lunare, în regiunea polului sudic, au explicat oficiali indieni.
Chandrayaan-2 a intrat pe o orbită a Lunii pe data de 20 august, iar un vehicul de explorare urma să aselenizeze în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.
„Am localizat modulul de explorare Vikram pe suprafața lunară, iar sonda a captat o imagine termică a modulului”, a declarat șeful ISRO, Kailasavadivoo Sivan, pentru agenția de presă locală ANI.
Contactul cu modulul de aselenizare nu a fost însă stabilit.
În cazul în care misiunea se încheia cu succes, India ar fi devenit a patra țară din lume, după SUA, Rusia și China, care plasează un rover pe suprafața Lunii.
Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de ISRO, a fost lansată pe 22 iulie de la Centrul Spațial Satish Dhawan, situat în statul Andhra Pradesh.
Chandrayaan-2, cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO, avea drept scop să plaseze un vehicul de explorare pe suprafața lunară, care ar fi permis specialiștilor indieni să efectueze experimente, să studieze rocile și solul de la distanță.
Atât racheta folosită la lansare, cât și modulul spațial și roverul au fost concepute și produse exclusiv în India.
Chandrayaan-2 este o versiune avansată a Chandrayaan-1, misiunea indiană lansată în 2008, prin care a fost confirmată prezența moleculelor de apă pe Lună. Misiunea era una specială și pentru faptul că a costat incredibil de puțin, aproximativ 140 de milioane de dolari.
Premierul indian Narendra Modi a anunțat anterior că India va trimite un om pe orbită până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliți comerciali și alte misiuni în spațiu.