Un oficial american direct implicat în acest caz a afirmat că retragerea spionului din Rusia a fost parțial determinată de preocupările în legătură cu modul defectuos în care președintele Donald Trump și administrația sa au gestionat informații clasificate, aspect care ar fi putut contribui la deconspirarea sursei sub acoperire care opera în cadrul administrației ruse.
Decizia de retragere a spionului a fost luată la puțin timp după o întrevedere la Casa Albă, în mai 2017, în cursul căreia Donald Trump a discutat informații clasificate cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Informațiile clasificate, referitoare la rețeaua Stat Islamic în Siria, au fost oferite SUA de Israel.
Dezvăluirea acestor informații, deși fără legătură cu spionul american în Rusia, a determinat oficiali din serviciile secrete să reia discuțiile cu privire la un potențial risc de deconspirare, potrivit unui oficial implicat direct în acest caz.
Mike Pompeo, care în acel moment ocupa funcția de director al CIA, i-a avertizat pe oficiali de rang înalt din cadrul Administrației Trump cu privire la volumul de informații dezvăluite despre această sursă.
Casa Albă și CIA au denunțat materialul dat publicității de CNN drept „lipsit de acuratețe”.
Stephanie Grisham, purtător de cuvânt al Casei Albe, a mai afirmat că materialul „are potențialul de a pune vieți în pericol”.
Potrivit postului CNN, prin retragerea spionului Statele Unite au pierdut o sursă cheie din interiorul administrației ruse, chiar într-un moment în care tensiunile între cele două țări sunt în creștere.