Prima pagină » Știri » Două contracte pentru digitalizarea învățământului, în valoare de 100 milioane euro, semnate marți

Două contracte pentru digitalizarea învățământului, în valoare de 100 milioane euro, semnate marți

Două contracte pentru digitalizarea învățământului, în valoare de 100 milioane euro, semnate marți
Contractele de finanțare pentru proiectele pentru digitalizarea învățământului, în valoare totală de 100 de milioane de euro, au fost semnate, marți, de ministrul interimar al Educației și de ministrul Fondurilor Europene. Prin proiecte, sunt formate platforme de predare, învățare și evaluare.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, ministrul interimar al Educației Naționale, Valer-Daniel Breaz, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu și directorul general al Agenției de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare, Gheorghe Dinu, au semnat marți contractele de finanțare pentru proiectele „Sistem informatic de management al școlarității – SIMS” și „Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – Biblioteca școlară virtuală”.

„Faptul că astăzi (marți – n.r.) s-au semnat contractele de finanțare pentru aceste două proiecte demonstrează că actualul Guvern atrage fonduri europene. Valoarea contractelor este de aproximativ 100 de milioane de euro – bani europeni”, a declarat ministrul Daniel Breaz, potrivit unui comunicat de presă.

Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS (valoare de 225 milioane de lei, dintre care aproximativ 191 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) vizează realizarea în mediul online a managementului școlarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național etc.), precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.

Platforma Națională de Educație – PNE (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise ­RED, informează Ministerul Educației.

Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma națională de internet wireless în 4.500 de școli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).

Potrivit aceleiași surse, implementarea celor două proiecte va permite, între altele:

– gestionarea în mediul online a notelor și absențelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora și posibilitatea de consultare online de către părinți etc. (SIMS)

– integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)

– platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului – profesori, elevi, părinți (SIMS)

– sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informațiilor colectate din sistemul de învățământ și alte surse externe (SIMS)

– platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecții personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)

– platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinți (PNE)

– platformă cu lecții digitalizate pentru creșterea atractivității predării (PNE).

 

Citește și