„Pactul pentru Bunăstarea Românilor propus de PSD: un document ipocrit, populist, care uită de o mare mare parte dintre cetățeni și ignoră probleme fundamentale, precum reformarea sistemului de impozitare și modificarea legislației muncii și a dialogului social. Sunt doar elemente de susținere a unui program electoral fără susținere financiară”, precizează Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, printr-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatuluim documentul transmis de președintele Partidului Social Democrat partidelor politice și partenerilor sociali își propune realizarea unui consens politic asupra unui set de măsuri pentru „creșterea nivelului de trai în România” și angajamentul de a „nu aduce atingere în niciun fel bunăstării românilor”.
„Doar că, atunci când vorbește «salariile românilor», PSD se referă la respectarea parțială a drepturilor salariaților din sistemul public, lăsând ambiguu a se înțelege că vor fi în continuare înghețate anumite drepturi salariale și fără să menționeze deloc salarizarea precară din sistemul economic, unde lipsa negocierii colective, blocată de legea 62 a dialogului social, menține salariile la un nivel foarte scăzut. Democrația la locul de muncă, dreptul neîngrădit al lucrătorilor la asociere și negociere colectivă sunt elemente care determină o distribuție echilibrată a rezultatelor economice”, mai arată sursa citată.
Reprezentanții Cartel Alfa consideră că partidele politice nu arată preocupari pentru modificarea actualului sistem de impozitare.
„În mod ipocrit, singura grijă a PSD-ului este de a menține neschimbată impozitarea lucrătorilor independenți, un sistem profund nedrept care-i împovărează pe cei cu venituri mici și oferă în schimb înlesniri celor cu venituri mari și foarte mari. Propunerea și conținutul acestui pact ascunde un fapt absurd, cu care din păcate ne-am obișnuit într-atât încât devine greu de sesizat. Un pact național în care să se agreeze aplicarea unor legi aflate în vigoare, adoptate de Parlament și care se presupune că au trecut prin filtrul consultărilor și dezbaterilor, arată cât de distorsionată este perspectiva politicienilor asupra procesului legislativ”, atrag atenția sindicaliștii.
Precizărie vin după ce premierul Viorica Dăncilă a propus, săptămâna trecută, un pact între partidele politice din România, în care acestea își iau angajamentul că vor lupta pentru bunăstarea cetățenilor și că nu vor tăia pensiile și salariile.
„Eu astăzi propun, în fața dumneavoastră, singurul pact pentru cetățeni, singura înțelegere pe care merită să o facă forțele politice din România: aceea a bunăstării românilor. Pentru că astăzi România are a doua cea mai mare creștere economică din Europa. Salariile și pensiile au crescut cu un ritm fără precedent. A crescut salariul minim pe economie, au crescut salariile medicilor și ale profesorilor, precum și salariile din construcții. La 1 septembrie punctul de pensie a crescut cu 15% și a crescut pensia minimă garantată”, a scris Dăncilă, pe Facebook.