„Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre primul-ministru, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de primul-ministru”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.
Astfel CCR a decis cu majoritate de voturi că există „un conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată”.
Magistrații CCR au decis că „Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019″.
Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției.
Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.
De asemenea, „Klaus Iohannis urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019″, arată comunicatul Curții.
Judecătorii Curții au constatat, cu unanimitate de voturi, că „nu există conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019″, mai arată sursa citată.
Asta înseamnă că nu există un conflict de natură juridică cu privire la propunerea ca ministru plin a Danei Gîrbovan la Justiție, a lui Mihai Fifor la MAI, a senatorului Șerban Valeca la portofoliul Educație, a Ana Birchall ca vicepremier pentru parteneriate și Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice, propuneri trimise pe 26 august de premier la Cotroceni.
Klaus Iohannis anunță că va lua o decizie după apariția motivării CCR
Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic situația în care Guvernul se află de 3 săptămâni
„Curtea Constituțională a luat azi în discuție actuala situație politică. Prima observație pe care aș face-o. Decizia de azi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația poltică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție prin plecarea ALDE de la guvernare și premierul e obligat să meargă să ceară un vot de încredere în fața Parlamentului”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a precizat că, din punctul său de vedere, magistrații CCR au ajuns „în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului”.
Dăncilă: Iohannis să semneze decretele. Vom merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern
Viorica Dăncilă a declarat că așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să semneze de îndată decretele și să respecte Constituția pe care „a călcat-o în picioare”. Premierul a precizat că va merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern pentru care va cere votul de încredere.
„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”, a scris Viorica Dăncilă, miercuri, pe Facebook.
Premierul a mai spus că „decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest”.
Șeful Executivului a mai afirmat că așteaptă ca șeful statului să semneze decretele, precizând că e periculos pentru democrație să avem la Cotroceni un candidat care nu respectă legea.
„Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor”, a explicat Dăncilă.
Ea a mai anunțat că va cere votul de încredere în Parlament pentru Guvern.
„Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției”, a conchis Viorica Dăncilă.
CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii. Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.
Judecătorii CCR au constatat că Președintele României nu și-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel șeful statului este obligat să îi revoce pe miniștrii, au explicat sursele citate.
De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.
În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcția Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.
Fifor: Decizia CCR – o victorie. Guvernul oricum mergea în Parlament. Avem la dispoziție 45 de zile
Secretarul general PSD, Mihai Fifor, a catalogat, miercuri, decizia Curții Constituționale drept o victorie pentru Executiv, precizând că premierul oricum mergea cu o variantă de Guvern în Parlament, având la dispoziție un termen de 45 de zile, care expiră în prima săptămână din octombrie.
„Categoric că este o victorie. Până la urmă, vedem din nou cu toții faptul că a fost nevoie de o decizie a Curții Constituționale ca să se vadă foarte clar că există un conflict între Guvern și deciziile președintelui statului, asta spune Curtea Constituțională și Curtea Constituțională spune un lucru, spun eu, foarte limpede pentru toată lumea: președintele statului este obligat să respecte Constituție. Guvernul oricum mergea în Parlament, deci nu văd de ce trebuie pusă problema în felul acesta. Avem la dispoziție 45 de zile, le avem și acum 45 de zile, așa cum spune Constituția, și vom merge în Parlament. Eu așa știu că spune Constituția”, a declarat Mihai Fifor, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
Întrebat de când curg aceste 45 de zile, Mihai Fifor a replicat: „După calculele noastre, cele 45 de zile și, în opinia noastră, undeva în prima săptămână a lunii octombrie”.
Curtea Constituțională arată că, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX, că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.
Klaus Iohannis a precizat că va lua deciziile după apariția motivării deciziei CCR.
Barna: Decizia de azi a CCR ne arată că tot ce a obținut Iohannis nu a fost decât o amânare
Dan Barna a declarat că decizia CCR prin care a fost admis parția conflictul Guvern-Președinție arată că șeful statului Klaus Iohannis a obținut doar o amânare care nu a ajutat la nimic. Liderul USR a precizat că o serie de amânări nu rezolvă criza politică, ci doar anticipatele.
„Deciziile de azi (miercuri – n.r.) ale Curții Constituționale arată că, pentru soluționarea crizei politice, nu e altă soluție decât plecarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate. Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârșit prezentarea în Parlament așteptând să fie obligată de o decizie a Curții e rușinos pentru PSD și dăunător pentru țară”, a scris Dan Barna, miercuri, pe Facebook.
Președintele USR mai spune că partidele trebuie să facă pași rapizi spre depunerea moțiunii de cenzură.
„Pe de altă parte, decizia care silește președintele să numească miniștrii interimari ne arată că tot ce a obținut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral. Partidele de opoziție trebuie să facă repede primul pas – depunerea moțiunii de cenzură. Fac și pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze”, a completat Barna.
CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii. Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.
Judecătorii CCR au constatat că Președintele României nu și-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel șeful statului este obligat să îi revoce pe miniștrii, au explicat sursele citate.
De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.
În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcția Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.
Ștefan Radu Oprea: Decizia CCR este normală și corectă. Iohannis nu și-a făcut treaba
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ștefan Radu Oprea a declarat că decizia CCR de miercuri este una corectă și în spiritul Constituției. Social-democratul a precizat că este clar că președintele Klaus Iohannis nu și-a făcut treaba, deși constituțional trebuia să o facă.
„Din punctul meu de vedere este o decizie normală, este o decizie corectă a CCR pentru că este în spiritul Constituției. În Constituție numirea miniștrilor interimari este imperativă. Sigur lucru pe care nu l-au specificat constituționaliștii atunci când a fost scrisă Constituția României a fost termenul, dar faptul că președintele este obligat să numească interimarii acest lucru este evident. Cred că este o concluzie firească a analizei spiritului Constituției și a literei Constituției”, a afirmat Ștefan Radu Oprea, miercuri, la Antena 3.
Ministrul a făcut și o analiză a evenimentelor care au dus în acest punct.
„Așa că știți mă gândeam în același timp că întotdeauna ar trebui să privim lucrurile când facem o analiză și asupra cauzalității în timp, pentru că sunt unele evenimente și sunt unele decizii pe care astăzi (miercuri – n.r.) CCR spune că președintele ar fi trebuit să le ia și apoi sigur că decide și asupra unor alte evenimente, unde într-adevăr Constituția trebuie respectată. Dar poate că celelalte evenimente nu s-ar fi întâmplat dacă președintele își făcea treaba și datoria de la început”, a explicat Oprea.
Social-democratul a mai spus că din nou a fost nevoie de o decizie a Curții pentru ca șeful statului să își exercite atribuțiile prevăzute în Constituție.
„Deci întotdeauna ar trebui să privim lucrurile o dată în spiritul și în litera Constituției și în același timp ar trebui să vedem cine a determinat starea de criză, de ce s-au întâmplat lucrurile acestea și din punctul acesta de vedere, din această perspectivă eu cred că este evident că președintele Iohannis nu și-a făcut treaba și nu a numit miniștri interimari atunci așa cum spune Constituția și cum spune și decizia CCR de astăzi”, a conchis Ștefan Radu Oprea.
CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii. Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.
Judecătorii CCR au constatat că Președintele României nu și-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel șeful statului este obligat să îi revoce pe miniștrii, au explicat sursele citate.
De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.
În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcția Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.