Premierul a vorbit despre criza de la Thomas Cook în timp ce se zbura cu avionul la New York, pentru a lua parte la Adunarea Generală a ONU, cu puțin timp înainte ca agențiile de știri să confirme colapsul companiei de turism, care are o vechime de 178 de ani.
Johnson a spus că solicitarea unei asistențe financiare de 150 milioane lire sterline de la contribuabili a fost respinsă deoarece ar fi reprezentat „un pericol moral” pentru alte companii predispuse la faliment.
CAA (Autoritatea de Aviație Civilă) britanică va plăti cazarea și biletele de avion ale turiștilor „nimănui”. Finanțarea vine de la companiile aeriene care au instituit un fond de urgență, ca și condiție pentru acordarea licenței de operare, transmite independent.co.uk.
„Trebuie să analizăm soluții pentru companiile aeriene, astfel încât să se protejeze, pe viitor, de faliment”, a spus Johnson.
„În mod sigur, sistemele pe care le avem la îndemână ne asigură că entități precum Monarch Airlines sau Thomas Cook nu ajung, în cele din urmă, să ceară bani de la contribuabili.
Într-un fel sau altul, statul va trebui să intervină, pentru a-i ajuta pe turiști. Trebuie să vedem dacă directorii acestor companii sunt mandatați să rezolve asemenea probleme”, a conchis premierul britanic.