Prima pagină » Magazin » Un fost soldat SS, care a executat cel puțin 86 de oameni, a murit la 96 de ani. Karl Muenter nu a regretat niciodată nimic și a dat vina pe victime

Un fost soldat SS, care a executat cel puțin 86 de oameni, a murit la 96 de ani. Karl Muenter nu a regretat niciodată nimic și a dat vina pe victime

Un fost soldat SS, care a executat cel puțin 86 de oameni, a murit la 96 de ani. Karl Muenter nu a regretat niciodată nimic și a dat vina pe victime
Un fost soldat SS, care era acuzat de întinarea memoriei victimelor nazismului, a murit la 96 de ani, au anunțat duminică procurorii germani.

Karl Muenter fusese deja condamnat în Franța pentru rolul lui în uciderea a 86 civili, toți bărbați, în satul Ascq din nordul Franței, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează metro.co.uk.

Procurorii germani au înaintat acuzații împotriva lui Muenter în iulie 2019, după ce acesta a oferit un interviu controversat pentru o televiziune, la finele anului trecut.

Christina Pannek, purtătorul de cuvânt al procuraturii, a confirmat că fostul călău a murit din cauze naturale.

Muenter le-a zis jurnaliștilor, în timpul unui interviu difuzat de postul german ARD, în noiembrie 2018, că bărbații executați în Ascq sunt vinovați pentru propria moarte.

Mai mult, soldatul SS a pus la îndoială faptul că în timpul Holocaustului au murit șase milioane de evrei.

Fiica uneia dintre victimele lui Muenter a declarat: „Moartea lui Karl Muenter înseamnă că dreptatea nu va fi făcută.

Nu am așteptat procesul pentru a ne răzbuna, ci pentru a ne exprima, pentru a depune mărturie, pentru a vorbi despre victime și suferința lor”, a declarat femeia.

Muenter avea 21 de ani și era membru al Tineretului Hitlerist SS, în data de 1 aprilie 1944, când un tren cu 50 de soldați ai diviziei morții a deraiat din cauza unei explozii, provocată de Rezistență.

Trupele naziste s-au răzbunat și au executat cu sânge rece 86 de bărbați dintr-un sătuc alăturat, Ascq, cel mai tânăr dintre aceștia având vârsta de 15 ani.

Muenter a mai avut „contre” cu justiția, în privința trecutului său în SS.

A fost condamnat la moarte, în absență, de către un tribunal militar francez în 1949, pentru rolul său în masacrul de la Ascq, dar a primit grațierea în 1955, ca parte a eforturilor de reconciliere franco-germane, de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Procurorii germani au dorit redeschiderea cazului privind crimele de război, dar au renunțat în martie 2018, din cauza condamnării lui din Franța – sub pretextul principiului legal privind dubla condamnare pentru aceeași faptă.

Strănepotul uneia dintre victime, Alexandre Delezenne, a declarat: „Dacă Karl Muenter scapă de justiția umană, să sperăm că nu va scăpa de cea divină… Victimele de la Ascq vor trăi veșnic în inimile noastre”.

foto: capturi YouTube.com

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele