Prima pagină » Știri » Localnicii din Cușma, satul din România cu cei mai mulți urși din Europa, terorizați de urși

Localnicii din Cușma, satul din România cu cei mai mulți urși din Europa, terorizați de urși

Localnicii din Cușma, satul din România cu cei mai mulți urși din Europa, terorizați de urși
Localnicii din satul Cușma, județul Bistrița-Năsăud, localitatea situată în zona fondului de vânătoare Dealu Negru unde există cea mai mare concentrație de urși bruși din Europa, sunt terorizați de urși. Oamenii se tem să își mai lase copiii singuri la școală.

Chiar dacă nu a atacat decât animale, oamenii din sat de tem pentru viețile lor și ale copiilor lor, pe care nu îi mai lasă singuri nici măcar în drum spre școală. Oamenii spun că în ultimele zile au văzut mai mulți urși în sat și unul dintre ei a atacat o gospodărie și a ucis porcul unui localnic.

„A venit ursu’ sâmbătă noaptea și a intrat într-un coteț, unde a omorât un porc. Au lătrat câinii și au ieșit oamenii din case și au sunat la 112. După aceea a venit mesaj de avertizare a populației și ni s-a recomandat să stăm în case, să ne ferim de urs. Mi-a fost frică să îmi las copiii afară și i-am dus la școală noi, ne-am temut să nu coboare iar urșii în sat”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, o localnică.

Deși satul este lângă cel mai important fond de vânătoare de urși din țară, fiind locul preferat de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu, până acum sătenii nu s-au temut de urși chiar dacă efectivul de animale este de patru ori mai mare decât cel optim.

„Au mai fost urși în sat, dar parcă până acum s-au ținut departe și se temeau de oameni. Anul acesta zici că nu mai au frică de nimic. Vin în curte și nu se tem de câini, nu se tem de oameni. Sunt și mai mulți parcă. Au fost văzuți într-o zi vreo opt urși, pe dealuri. Nu ne-a fost frică de ei până anul ăsta, dar acum ne temen și pentru noi și pentru copii. Am cerut să îi împuște dar nu au venit încă aprobările. Știu că au cerut vânătorii să împuște trei urși care au făcut probleme și în alte sate, au omorât vaci și porci și oi, dar nu i-au lăsat să îi vâneze”, a spus Ioan Motogna, un al sătean.

Conducerea Ocolului Bistrița, cea care are în administrare și pădurea de la Cușma, a cerut autorităților să aprobe recoltarea ursului agresiv și așteaptă răspunsul Ministerului Mediului.

„S-au făcut demersurile pentru aprobarea recoltării ursului și este nevoie de primirea aprobărilor de la Ministerul Mediului. A mai făcut probleme. S-a constituit și o comisie și așteptăm aprobarea”, a declarat șeful Ocolului Silvic Municipal, Emil Anca.

Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud avertizează în fiecare an, după evaluarea efectivelor de animale sălbatice din județ, că numărul urșilor este foarte mare. La ultima evaluare din iunie, datele arătau că numărul urșilor din Bistrița-Năsăud a crescut cu 50 de exemplare într-un an.

Conform ultimei evaluări făcute de speciliștii Agenției de Protecție a Mediului, în pădurile din Bistrița-Năsăud există cel mai mare număr de exemplare de urs brun din Europa, efectivele evaluate în acest an ajungând la 682 de exemplare, în creștere cu 50 față de evaluarea de anul trecut.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud spun că în pădurile din Bistrița-Năsăud efectivul optim este de 156 de urși, 30 de exemplare de râs și 116 de pisică sălbatică. însă efectivele sunt cu mult mai mari și în creștere de la un an la altul.

În ultimul an și jumătate în județul Bistrița-Năsăud au fost reclamate peste 100 de incidente în care animalele sălbatice au produs pagube însemnate pentru populație. Ultimul caz în care Ministerul Mediului a aprobat împușcarea unui urs a fost în aprilie, când un urs bătrân a omorât 12 porci din gospădăriile sătenilor din comunele Milaș și Urmeniș. În zona Cușma, anul trecut ursul a atacat o stână și a omorât 28 de oi.

 

Citește și