Prima pagină » Știri » Fostul ministru Valerian Vreme, achitat definitiv de instanța supremă, în dosarul Microsoft

Fostul ministru Valerian Vreme, achitat definitiv de instanța supremă, în dosarul Microsoft

Fostul ministru Valerian Vreme, achitat definitiv de instanța supremă, în dosarul Microsoft
Magistrații instanței supreme au menținut soluția din primă instanță de achitare pentru Valerian Vreme, acuzat de DNA că a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în școli. Decizia este, astfel, definitivă.

Inalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Valerian Vreme în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu.

Fostul ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Valerian Vreme a fost trimis în judecată în luna septembrie 2017, de procurorii DNA, el fiind acuzat că a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în școli.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, era acuzat că a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract „ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli”.

„Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. De menționat este faptul că D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro. Ulterior, în același context, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 Euro”, spunea DNA la acel moment.

Prin acest demers s-a cauzat, spuneau procurorii, pe de o parte, un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Citește și