Prima pagină » Știri » Veteran de război, maistru de aviație, aniversat și decorat la 103 ani: Aș vrea să zbor oleacă

Veteran de război, maistru de aviație, aniversat și decorat la 103 ani: Aș vrea să zbor oleacă

Un veteran de război din localitatea Dolhasca, județul Suceava, unul dintre ultimii maiștrii de aviație din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost aniversat și decorat la împlinirea vârstei de 103 ani. El spune că s-ar urca într-un avion să zboare „oleacă".

Sublocotenentul în rezervă Costachi Florea a făcut războiul de la un capăt la altul, iar acum își duce bătrânețea în Dolhasca, județul Suceava, acolo unde s-a născut și a trăit aproape toată viața.

Miercuri a împlinit 103 ani, iar de ziua sa a fost aniversat de aviatori și a primit cea de-a treia decorație: Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

„La data de 25 septembrie 2019, cu prilejul aniversării vârstei de 103 de ani, în semn de apreciere a activității desfășurate în întreaga carieră militară, pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se conferă Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării domnului sublocotenent în retragere Florea Constantin”, se arată în documentul semnat de generalul Nicolae Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării.

Florea Costachi a primit decorația de la aviatorii de astăzi prezenți în ultimii ani, în fiecare toamnă, la aniversarea sa.

„Pentru noi nu este doar un maistru militar, este un veteran de război, este un om care și-a sacrificat libertatea, familia în luptele pe care le-a dus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai, mă refer aici și la lupta împotriva comunismului, pentru că a avut de suferit. A fost un exemplu, este un exemplu pe care ne-am dori cu ardoare să îl respectăm, să îi aducem un omagiu și, de ce nu, să ne întâlnim, așa cum am făcut-o astăzi și zece ani de acum înainte.”, a declarat cdor. Leonard Baraboi, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău.

Pe lângă decorație și buchete de flori, veteranul a primit și un tort tricolor și toată lumea i-a cântat în cor „La mulți ani”.

„Semnul ăsta de 103 e foarte greu de scris de multă lume, de aceea, fiind un campion al longevității poate vă spune și ne spune secretul. Un om care s-a născut în perioada Primului Război Mondial, care a participat la Al Doilea și acum primește distincții de la armata care este în NATO, nu cred că visa așa ceva și nu cred că visam nici noi, ceilalți. Câte transformări în 103 ani și pentru noi și pentru dumneavoastră – armata și logistica s-a schimbat cu 180 de grade. E ceva la care poate nu ne-am gândit mulți dintre noi. Dar uite că este contemporan cu aceste lucruri domnul Florea Costache, care, cum spunea maestrul Ion Irimescu, , ca să vorbim de suta de ani”, a spus Gheorge Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, prezent și el la aniversarea veteranului.

Nu este prima decorație a bătrânului. În 2017 a primit Emblema de Onoare din partea Forțelor Aeriene, iar anul trecut a fost decorat de Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler. Toate cele trei medalii le poartă acum cu mândrie în piept, în zile de sărbătoare, iar pe umeri ține drapelul țării.

„Mă simt foarte bine, mai ales când vin aviatorii, îs simpatici, dar îs tare și eu, că am fost și eu vreo șapte anișori, am fost militar, cei trei ani pe care trebuia să îi fac eu și patru am fost în război, din ’41 și până în ’45.”, își amintește veteranul.

Întrebat dacă ar mai vrea să se urce la bordul unui avion, bătrânul maistru de aviație a spus că, dacă s-ar putea, ar zbura „oleacă”.

„M-aș urca, sigur că da! Aș vrea să văÄ‘ și eu cum e un avion înăuntru, să zbor oleacă și eu, dacă s-ar putea, bineînțeles!”, a spus Costachi Florea.

Potrivit aviatorilor care îl aniversează în fiecare an, el este lucid, volubil și cu o memorie de invidiat.

„Cea mai mare bucurie e să constat că e la fel de lucid, la fel de volubil, cu o memorie pe care mulți de vârsta mea o invidiem și să văd că nu și-a pierdut dragostea față de aviație”, a spus cdor. Leonard Baraboi, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău.

Veteranul, care a împlinit venerabila vârstă de 103 ani este îngrijit, în Dolhasca, de o nepoată și o strănepoată.

„Iese în curte, își face surcele, ca să își facă activitatea că nu îi place să stea numai în casă, citește presa, în fiecare lună îi fac abonament la ziar. Din război nu mi-a povestit absolul nimic, niciodată, lui nu i-a plăcut să vorbească despre asta pentru că el șapte ani nu a venit acasă deloc, nu și-a văzut familia”, a spus Cristina Baciu, strănepoata lui.

Costachi Florea a făcut stagiul militar între 1938 și 1945 în cadru Flotilei 1 Aviație din Iași, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost concentrat în calitate de mecanic de avioane în cadrul Flotilei 2 Bombardament din Corpul Aerian Român.

A fost luat și prizonier, pentru scurt timp, de către sovietici, în august 1944 și a adus avioanele românești până la Budapesta.

După război s-a întors acasă și a refuzat să povestească prin ce a trecut.