„Trage o sperietură în Alpii transilvani”, se numește secțiunea dedicată Transfăgărășanului de cei de la National Geographic.
„Întortocheatul drum românesc cocoțat la mai bine de 1.600 de km înălțime urmează un traseu nord-sud care unește două dintre cele mai înalte vârfuri montane din țară”, explică jurnaliștii.
„Vlad Țepeș, prințul care a inspirat personajul Dracula al lui Bram Stoker, este probabil cea mai importantă tentativă a zonei de a ajunge celebră, iar turiștii se pot opri la ruinele castelului Poenari, vechi de 700 de ani, după ce străbat drumul pitoresc de peste râul Argeș, și trec de forma de semilună a Barajului de la Vidraru și de lacul de smarald Vidraru”, notează jurnaliștii.
Autorii recomandă o oprire la „Cascada Bâlea înaltă, cât 20 de etaje, ca să luați o telecabină roșie până sus, la Lacul Bâlea, unde sunt deschise tot anul două cabane, iar în fiecare iarnă este construit de la zero un hotel din gheață”.
Articolul nu se încheie înainte să fie vorba despre riscurile călătoriei pe Transfăgărășan: „De parcă n-ar fi destul să treci peste 27 de poduri și apeducte, să traversezi un tunel fără lumină și să stai cu ochii după turmele de oi care rătăcesc în drum, condițiile meteo înșelătoare fac să nu fie deschis Transfăgărășanul pentru a fi traversat în siguranță decât de la sfârșitul lunii iunie până la jumătatea lunii octombrie”.
Pe listă se mai găsesc șoseaua Trans-Andică dintre Chile și Argentina, Blue Ridge Parkway, din Virginia și Carolina de Nord, „Drumul Morții”, din Bolivia, un tunel săpat manual în China în anii ´70, șoseaua alpină Grossglockner, din Austria, Șoseaua 94, sau Milford Road, din Noua Zeelandă și alte drumuri din Statele Unite, Canada și Maroc.