Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri despre imunizare, că, la nivel național va fi elaborată o strategie pentru vaccinare.
„A fost aprobat un proiect pe care Ministerul Sănătății l-a depus spre finanțare, un proiect în valoare de 21 de milioane de lei, prin care practic vom elabora această strategie pentru vaccinare, dar avem și 21 de județe ca și centre pilot pentru achiziția unor depozite frig, pentru pregătirea practic a Direcțiilor de Sănătate Publică spre a promova și a face în condiții bune acest proces”, spune ministrul.
Pintea a spus că a fost lansată strategia pentru hepatite și urmează să fie lansat planul național pentru cancer.
„Eu sunt adepta strategiilor lansate cu buget, adică în momentul în care pornim aplicarea acestei strategii să știm foarte bine ce avem de făcut. Am lansat strategia pentru hepatite, urmează luna viitoare să lansăm planul național de cancer, strategia națională pentru vaccinare va fi lansată odată cu finalizarea implementării acestui proiect (…) avem pe site-ul Ministerului Sănătății în transparență decizională strategia pentru HIV-SIDA, dar o vom lansa în momentul în care, eu personal voi fi convinsă că fiecare acțiune de acolo este bugetată, deci vom putea implementa această strategie”, completează aceasta.
Sorina Pintea a menționat faptul că anul acesta 1.500.000 de doze de vaccinuri antigripale, mai multe decât anul trecut.
„Anul trecut am achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal trivalent la 15 milioane de lei, anul acesta am achiziționat 1.500.000 de doze de vaccinuri la 45 de milioane de lei, vaccinul tetravalent conform indicațiilor OMS”, spune ministrul.
Ministrul a precizat și că pentru vaccinarea HPV au fost achiziționate în prima fază 20.000 dedoze, dar există posibilitatea de a achiziționa mai multe.
„În acest moment vom achiziționa pentru că avem, de asemenea, un acord cadru, o cantitate minimă și o cantitate maximă, dar vom achiziționa necesarul de vaccin HPV, doar pentru cei care au solicitat expres acest tip de vaccin, aproximativ 20 de mii de doze în primă fază, dar avem posibilitatea să achiziționăm până în 200 de mii-300 de mii de doze, nu există această problemă”, informează ministrul.
Sorina Pintea a menționat faptul că în ceea ce privește vaccinarea HPV, aceasta va fi posibilă în cel mai scurt timp.
„Eu știu că este finalizată licitația, contractul este deja semnat, deci cât de curând. Anul acesta, cu siguranță”, spune ministrul.
Ministrul Sănătății a informat și faptul că în acest moment există discuții și pentru vaccinarea băieților.
„Există aceste discuții, chiar am avut o discuție în acest sens cu domnul profesor Rafila (președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila – n.r.), dânsul opiniază că este necesară și vaccinarea băieților, dar tot așa cum facem pentru fete, adică la solicitare vom face și pentru băieți. Dacă există solicitări”, spune ministrul.
Și în ceea ce privește vaccinul împotriva meningitei ministrul spune că au fost luate deja măsuri.
„Teoretic ar fi trebuit să intre deja documentele la Agenția Națională a Medicamentului, pentru că producătorul și-a exprimat dorința de a intra (vaccinul – n.r) pe piața din România din această toamnă”, afirmă Pintea.
Ea a menționat însă că acest vaccin nu va fi decontat, întrucât nu face parte din Programul național de vaccinare al Ministerului Sănătății.
Sorina Pintea a făcut câteva precizări legate și de Legea vaccinării, care de aproximativ doi ani este blocată în Camera Deputaților „Așa cum a spus și domnul președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, domnul doctor Buicu, există încă discuții, dezbateri pe marginea obligativității vaccinării, având în vedere că vaccinarea este un act medical și teoretic un act medical nu este obligatoriu, dar încă sunt discuții”, spune ministrul.
Potrivit ministrului, toată lumea trebuie să înțeleagă că prevenția este cel mai important pas pentru sănătate: „Din păcate noi am vorbit mult despre prevenție dar nu prea s-au făcut lucruri și acum culegem roadele care din păcate se transpun în zile multe de spitalizare, cazuri depistate târziu”.