„A mai trecut o zi de încălcare a Constituției de către Președintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR și a numi un ministru interimar la Educație, Klaus Iohannis periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru. Președintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici și servicii medicale de calitate și blochează cu bună știință accesul a mii de tineri absolvenți la sistemul medical. Domnule Klaus Iohannis, când puneți în aplicare decizia Curții Constituționale?”, a scris Dăncilă, pe Facebook.
Premierul Viorica Dăncilă l-a întrebat pe Klaus Iohannis și joi, tot prin intermediul rețelei de socializare, când va pune în aplicare deciziile CCR de a numi miniștrii interimari.
Șeful Executivului i-a solicitat, miercuri, președintelui Iohannis să numească imediat miniștrii interimari, după ce a fost publicată motivarea decizie CCR de admitere a conflictului juridic între Guvern și Președinție.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, vineri, că examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele șapte ordine de ministru necesare.
Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condițiile în care nu există ministru la Educație.
Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.
CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.
Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției.
Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.
PSD susține că 8000 de absolvenți nu pot da la timp examenul de rezidențiat din cauza lui Iohannis
Social-democrații îl acuză pe Klaus Iohannis că 8.000 de tineri absolvenți nu își vor putea da examenul de rezidențiat la timp din cauza blocajului din Guvern, prin refuzul șefului statului de a numi un ministru interimar la Educație.
„Prin refuzul de a aplica decizia Curții Constituționale și a numi un ministru interimar la Educație, Klaus Iohannis pune în pericol o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat! Pentru că nu există un ministru, ordinul privind modul de organizare a examenului de rezidențiat nu poate fi semnat. Președintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici și servicii medicale de calitate și blochează cu bună știință accesul a 8000 de tineri absolvenți la sistemul medical”, se arată într-o postare a PSD de pe Facebook.