Primarul general Gabriela Fiirea, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu au verificat luni, stadiul lucrărilor la noua linie a stației de epurare a apelor uzate și la incineratorul de nămol, parte a celui mai important proiect de mediu cu finanțare europeană din România, „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa a II a”.
„Este cel mai mare proiect din România, cu finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 360 de milioane de euro, din care contribuția municipiului București este de 155 de milioane de euro. Este un proiect pe care l-am găsit blocat acum trei ani când am devenit primar general. Era un proces în instanță care a durat mai bine de patru ani, au fost presiuni foarte mari din toate părțile”, a spus primarul Gabriela Firea.
Potrivit edilului, proiectul a fost început în septembrie 2017.
Practic, odată cu funcționarea stației, bucureștenii și persoanele din zonele limitrofe Capitalei vor avea un aer mai curat, apele uzate urmând să fie curățate, drenate, iar incineratorul de nămol va prelua tot ceea ce trece prin apele uzate, va transforma în nămol, iar nămolul în îngrășământ chimic.
„Chiar dacă stadiul fizic este deocamdată de 22%, este un stadiu normal având în vedere faptul că am semnat ordinul de începere al lucrărilor abia în septembrie 2017, și este o valoare foarte mare a investiției și această stație are o complexitate deosebită. Constructorul este o asociere franco-spaniolă (…). Ținem legătură permanentă atât cu Ambasada Franței, cât și cu Ambasada Spaniei, astfel încât lucrările aici în șantier, atât la stația epurare, cât și la incineratorul de nămol, să decurgă conform contractului”, a mai spus Firea.
La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu a spus că proiectul de la Glina este unul extrem de important, cel mai mare pe sectorul de apă din România.
„Este un șantier care anul acesta a luat avânt, funcționează foarte bine, lucrările progresează extrem de bine, la fel și facturile și plățile. Este cel mai mare contract cu fonduri europene în sectorul de apă din România, peste 500 de milioane de lei, dintr-un proiect important, care are o valoare de 1,5 milioane de lei și care la final va deservi peste 1,5 milioane de bucureșteni. Este cel mai important proiect de apă uzată din România la ora actuală”, a spus Mînzatu.
Potrivit ministrului, prin Proiectul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) sunt în pregătire alte proiecte vizând infrastructura de apă și apă uzată pentru restul țării, acestea urmând să fie trimise la Comisia Europeană pentru aprobare. Valoare acestora este de peste 1,7 milioane de euro, potrivit Roxanei Mînzatu