„Boris Johnson, miza nu este câștigarea vreunui joc stupid de atribuire a vinei. Miza este viitorul Europei și al Marii Britanii, precum și securitatea și interesele cetățenilor noștri. Nu vreți acord, nu vreți amânarea Brexit, nu vreți anularea Brexit, spre ce vă îndreptați?”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.
Uniunea Europeană așteaptă „mai mult realism” și „claritate” din partea Marii Britanii în privința Brexit, a afirmat luni seară un oficial din Olanda, în condițiile în care problemele referitoare la frontiera irlandeză nu au fost încă rezolvate. „Sunt în continuare întrebări importante”, a declarat luni seară ministrul olandez de Externe, Stef Blok, după o întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay. Guvernul britanic trebuie să ofere „mai mult realism și claritate”, a precizat Stef Blok.
La rândul său, Antti Rinne, premierul Finlandei, țară care deține Președinția semestrială a Consiliului UE, a declarat că „propunerile Marii Britanii nu oferă soluții la toate problemele”. „În privința situației Irlandei în viitor, există două probleme principale: rolul propus pentru instituțiile nord-irlandeze și aranjamentele de trecere a frontierei”, a explicat Antti Rinne.
Summitul UE pe tema Brexit este programat pe 17-18 octombrie. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut Marii Britanii să formuleze propuneri acceptabile până la sfârșitul acestei săptămâni.
În schimb, James Slack, purtătorul de cuvânt al Guvernului Boris Johnson, a afirmat: „Noi am propus un compromis corect și sensibil, iar acum așteptăm ca UE să facă propuneri simetrice după compromisurile Marii Britanii”.
Premierul Boris Johnson speră să îi convingă pe liderii Uniunii Europene să accepte noile sale propuneri privind Brexit. Boris Johnson a formulat propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziție limitată și anunțând că așteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene. „Compromisul propus de noi elimină așa-numitele garanții din fostul Acord de retragere din UE. (…) Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieșirii din UE, abordând pragmatic consecințele acestei decizii asupra Irlandei de Nord și Irlandei. Propunerile oferă menținerea alinierii la reglementările comunitare pentru o perioadă îndelungată pe toată Insula Irlanda după încheierea perioadei de tranziție, atât timp cât acceptă locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizează soluția unui Brexit concret în care politicile comerciale britanice sunt în totalitate sub controlul Marii Britanii de la început. Măsurile asigură că frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda va rămâne deschisă, permițând protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Mare”, a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Uniunea Europeană a reacționat cu reticență la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra și a anunțat că le va analiza în profunzime.
Boris Johnson a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici și a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.
.@BorisJohnson, what”s at stake is not winning some stupid blame game. At stake is the future of Europe and the UK as well as the security and interests of our people. You don”t want a deal, you don”t want an extension, you don”t want to revoke, quo vadis?
— Donald Tusk (@eucopresident) October 8, 2019