„Actualul Guvern a înțeles pe deplin rolul esențial al agriculturii și importanța dezvoltării satului românesc. De la preluarea guvernării, am pus agricultura între prioritățile noastre și am susținut ferm acest sector prin toate pârghiile avute la dispoziție. Am acordat la timp subvențiile pentru ca dumneavoastră, fermierii, să beneficiați de sprijinul de care aveți nevoie pentru a obține rezultate cât mai bune”, a declarat Viorica Dăncilă la Forumul Agricultorilor.
Ea a mai spus că, de la preluarea guvernării de către PSD, agricultorii români au beneficiat de fonduri de aproximativ 10,2 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde de euro din fonduri europene, „fapt fără precedent până în prezent”.
„În plus, săptămâna viitoare vom începe plata subvenției pentru sprijinul cuplat. Suntem pregătiți ca până la finalul lunii noiembrie să plătim fermierilor, sub formă de avans, peste 1,4 miliarde de euro.
În urma discuțiilor avute cu reprezentanții dumneavoastră, am inclus în Programul de guvernare și am pus în practică o serie de măsuri de sprijinire a fermierilor și agricultorilor pentru susținerea produselor românești. Amintesc aici Programul pentru tomate, cel pentru creșterea raselor Bazna și Mangalița, sprijinul pentru crescătorii de oi, prin Programul de colectare a lânii, precum și schema de ajutor de stat pentru apicultori. De asemenea, am investit peste 335 milioane de lei în reabilitarea sistemelor de irigații și antigrindină, esențiale pentru zona rurală. Am dezvoltat și extins Programul prin care agricultorii beneficiază de reducerea accizei la motorină, astfel încât să primească acest sprijin și sectorul piscicol, dar și cel al cercetării. Am oferit și oferim în continuare garanții de stat pentru creditele agricultorilor, o pârghie importantă de susținere a investițiilor în satul românesc”, a adăugat premierul.
Ea a reamintit și de reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele de înaltă calitate.
„Am stabilit un miliard de euro pentru susținerea zonei Montane în următorii 10 ani, legislația specifică acestui program ambițios fiind deja adoptată. Este cea mai sigură cale de a susține prelucrarea produselor tradiționale și aducerea lor mai aproape de consumator. Iată, deci, că ultimii ani au fost unii deosebit de buni pentru agricultura românească. Iar dacă privim spre viitor, noi, PSD, suntem singurii care garantăm menținerea acestor beneficii, prin Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, semnat deja de peste 1 milion de oameni”, a mai declarat Dăncilă.
De asemenea, premierul a mai afirmat că Executivul a început un proces de revitalizare a liceelor agricole.
„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va face investiții în 58 de licee cu profil agricol, pentru a pregăti fermierii de mâine și pentru a asigura forță de muncă bine pregătită. Exact ca în agricultură: pregătim terenul și sădim semințele pentru viitor. Rezultatele remarcabile din domeniul agricol ne-au motivat să luăm măsuri de reorganizare a sectorului de cercetare pentru a fi corect finanțat. În mai puțin de 3 ani, am reușit să contribuim la reorganizarea a 49 de stațiuni si institute de cercetare agricolă, în condițiile în care, la începutul anului 2017, doar trei stațiuni și institute din domeniu beneficiaseră de această măsură. În scurt timp vom finaliza procesul de reorganizare din punct de vedere administrativ și pentru ultimele două institute. Este foarte important să punem la adăpost rezultatul muncii de cercetare în domeniul agricol, să diminuăm dependența de importuri și să asigurăm securitatea alimentară a României. Din aceste considerente, am adoptat recent înființarea unei bănci de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și plante medicinale. Aceasta va fi organizată la Buzău, unde există cel mai vechi bazin legumicol din România și unde sunt păstrate circa 10.000 de soiuri de semințe. Să punem în valoare pământul fertil al României prin păstrarea produselor agricole și a culturilor cu tradiție la noi! Susținem modernizarea agriculturii, dar în egală măsură lăsăm loc și produselor ecologice, cultivate așa cum le știm de la părinții și bunicii noștri, și care câștigă din ce în ce mai multă popularitate”, le-a mai spus Viorica Dăncilă agricultorilor.