În 2018, prestigiosul premiu a fost câștigat de către Denis Mukwege și Nadia Murad pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război. Ambii laureați au adus contribuții cruciale la îndreptarea atenției și combaterea acestor crime de război. Mukwege și-a dedicat viața apărării victimelor, iar Murad este martora care a povestit abuzurile împotriva ei și împotriva altor femei. Ambii, în felurile lor, au ajutat la creșterea vizibilității violenței sexuale din timpul războiului pentru ca cei care le-au comis să fie trași la răspundere.
În 2017, Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Campania a primit premiul „pentru munca sa de atragere a atenției privind consecințele catastrofale produse asupra umanității în urma utilizării oricărui tip de arme nucleare, cât și pentru eforturile membrilor privind obținerea unui tratat care interzice utilizarea armelor de acest tip”.
În 2016, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat președintelui Columbiei,Juan Manuel Santos, pentru eforturile sale de a pune capăt războiului civil de 50 de ani.
În urma războiului civil din Columbia care a durat 50 de ani, peste 220.000 de vieți omenești au pierit, iar aproximativ șase milioane de oameni au fost relocați. Premiul Nobel pentru Pace 2016 a fost acordat președintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, precum și tuturor locuitorii țării ce nu și-au pierdut speranța pentru obținerea păcii. De asemenea, premiul reprezinta un tribut pentru toate victimele războiului civil.