Prima pagină » Știri externe » Premierul etiopian Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierul etiopian Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierul etiopian Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace 2019
Premierul etiopian Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2019, a informat vineri Comitetul Nobel Norvegian, instituția care acordă prestigioasa distincție.

În 2018, prestigiosul premiu a fost câștigat de către Denis Mukwege și Nadia Murad pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război. Ambii laureați au adus contribuții cruciale la îndreptarea atenției și combaterea acestor crime de război. Mukwege și-a dedicat viața apărării victimelor, iar Murad este martora care a povestit abuzurile împotriva ei și împotriva altor femei. Ambii, în felurile lor, au ajutat la creșterea vizibilității violenței sexuale din timpul războiului pentru ca cei care le-au comis să fie trași la răspundere.

În 2017, Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Campania a primit premiul „pentru munca sa de atragere a atenției privind consecințele catastrofale produse asupra umanității în urma utilizării oricărui tip de arme nucleare, cât și pentru eforturile membrilor privind obținerea unui tratat care interzice utilizarea armelor de acest tip”.

În 2016, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat președintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, pentru eforturile sale de a pune capăt războiului civil de 50 de ani.

În urma războiului civil din Columbia care a durat 50 de ani, peste 220.000 de vieți omenești au pierit, iar aproximativ șase milioane de oameni au fost  relocați. Premiul Nobel pentru Pace 2016 a fost acordat președintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, precum și tuturor locuitorii țării ce nu și-au pierdut speranța pentru obținerea păcii. De asemenea, premiul reprezinta un tribut pentru toate victimele războiului civil. 

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia, „pentru contribuția sa decisivă la construirea unei democrații pluraliste” în această țară, după revoluția din 2011. Cvartetul a fost format în vara lui 2013, când procesul de democratizare din Tunisia era în pericol să se prăbușească din cauza asasinatelor politice și a tulburărilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ pașnic, într-un moment în care țara era în pragul războiului civil.
 
În testamentul său, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896) considera că premiul Nobel pentru Pace ar trebui să revină „aceluia care a acționat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, inițierea și multiplicarea congreselor pentru pace”.
 
De-a lungul timpului, comitetul Nobel a lărgit acest concept pentru a premia artizanii unor acțiuni umanitare, apărători ai mediului înconjurător și campioni ai luptei împotriva sărăciei.
 
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Citește și