Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu. Mircea Diaconu: Domnul președinte Iohannis execută al treilea mandat al lui Băsescu (Partea a II-a)

Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu. Mircea Diaconu: Domnul președinte Iohannis execută al treilea mandat al lui Băsescu (Partea a II-a)

Candidatul independent la Președinție, Mircea Diaconu, a declat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că, începând cu mandatele fostului președinte Traian Băsescu, fosta Securitate a devenit potentă, iar sistemul creat a fost preluat "obligatoriu" de actualul șef al statului, Klaus Iohannis.

Mircea Diaconu a făcut aceste afirmații în contextul în care a susținut că nu va ataca pe nimeni în campania electorală și că președintele Iohannis execută al treilea mandat al lui Traian Băsescu.

„Știți ce se întâmplă dacă finalmente eu o să fiu președinte, domnul Iohannis va fi unul dintre cetățenii României față de care o să am toată condescendența și tot respectul. Eu nu mă pot supăra pe nimeni în faza asta pentru că toți vor fi cetățenii, nu-i așa, eu voi fi președintele tuturor, nu vreau să existe nimeni din România care să fie supărat pe mine, nici măcar domnul Georgescu care a încercat să mă bage în pușcărie în neștire, nici măcar doamna Kovesi care a semnat rechizitoriile alea care mă băgau în pușcărie efectiv, fără să fie niciun prejudiciu, pe nimeni nu am voie să mă supăr și nu am să fac lucrul ăsta. Deci nu am să atac o persoană, ci o mentalitate sau o greșeală conceptuală în zona politiciisau o greșeală tactică sau o greșeală de poziționare în zona asta”, a afirmat Mircea Diaconu.

Candidatul independent a atras însă atenția că există o energie negativă, care s-a manifestat ca o frână pusă dezvoltării. „Atâta tot, dar nu ca persoană, n-am nicio problemă cu dânsul, dar am niște lucruri care ar trebui să dea de gândit. Și asta am zis într-un singur discurs la depunerea candidaturii, semnăturilor, și am făcut o mică teorie a unui fel de energie negativă care există și funcționează și care s-a manifestat plenar deci a fost tot timpul și a pus frână de mână de picior de orice dezvoltării, mișcării, revenirii noastre, devenirii noastre. Iar din punctul numit Băsescu încoace a funcționat plenar și am zis un lucru și pot să-l argumentez, pe logica asta, domnul președinte Iohannis execută al treilea mandat al lui Băsescu”, a susținut Mircea Diaconu.

Prezidențiabilul susținut de ALDE și Pro România a explicat și de ce: „Facem o mică istorie și eu sunt pasionat, citesc mai tare decât orice. După 89-90 erau două părți puternice și prezente, erau activiștii să zic, erau zona de la partid și zona secu și pentru început zona activiștilor a fost umană, posibilă, tolerantă, iar în zona secu pe sub masă și nu mai știau cum să se transforme, să se acopere, să se mascheze altfel. Asta a durat o vreme după care începând dintr-un anume punct a început să se inverseze situația, iar cu domnul Băsescu odată sau începând cu domnul Băsescu, zona secu a devenit potentă, știți cum scria pe zidurile Bibliotecii Centrale Universitare în Piața Revoluției, scria atunci, scria „vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât”. Iată, cu domnul Băsescu s-a ajuns în punctul ăsta după părerea mea. Ce înseamnă asta, înseamnă că pârghiile, importanța, forța, așezarea a funcționat în sensul acesta. Și din clipa aia nu s-a mai schimbat mare lucru, aceeași gen de susținători, de mecanism, ca instituții și ca persoane au împins două mandate și au reușit două mandate ale lui Băsescu și al doilea mandat era oricum, cum ni s-a părut tuturor, furat nu mai spun referendumul, păi a fost furat foarte clar. Singur nu putea să facă nimic și vorbesc de un fel de armată, mini armată, fără uniforme, niște oameni pe care nu-i știi dar care fac totul”.

Un alt argument, amuzant, invocat de Mircea Diaconu pentru susținerea teoriei sale, este menținerea Deliei Dinu, ca șefă de protocol la Cotroceni și în mandatul lui Klaus Iohannis.

„Vă mai spun ceva și chiar o să vă amuze. Până și, e o doamnă, nu știu cum o cheamă, la Cotroceni pe care am sesizat-o de la Băsescu începând, cu părul tuns scurt, care îi ia de mână îi bagă în mașină, îi scoate din mașină… (n.r.șefa de protocol) Nu s-a schimbat nici ea, deci m-ați înțeles. E aceeași”, a afirmat Mircea Diaconu.

Întrebat dacă e de părere că această mașinărie a fost preluată de Iohannis la cheie, candidatul independent a răspuns: „Obligatoriu. Păi cred că nu avea altă soluție”.

Presupunând că va câștiga cursa prezidențială și că această mașinărie va ajunge și la el, Mircea Diaconu a spus că o va da afară pe șefa de protocol și va refuza să stea stea la Palatul Cotroceni.

„Deci începând cu doamna tunsă scurt…Și vă mai zic ceva, e așa ceva de piază rea, nu știu, de orice, am zis și mai zic o dată că văd că nu e clar. Eu n-am să stau nicio clipă în Cotroceni, de exemplu, dacă am să ajung acolo, nu în Cotroceni”, a mai spus Mircea Diaconu

Redăm integral partea a doua a interviului:

Monica Mihai: Bine ați revenit la a doua parte a emisiunii, așa cum am anunțat inițial în a doua parte ni s-a alăturat domnul Mircea Diaconu, candidat independent la prezidențiale. Bine ați venit domnul Diaconu. Domnul Ion Cristoiu, ați rămas și dumneavoastră, continuăm seria interviurilor pe care am demarat-o cu toți cei care candidează pentru cea mai înaltă funcție din stat, în această seară ni s-a alăturat domnul Diaconu pentru a ne povesti puțin despre candidatura pe care o aveți dumneavoastră pentru funcția de președinte. Haideți că începem prima dată cu cel mai fierbinte subiect al zilei, moțiunea de cenzură, și dacă vă afectează faptul că a căzut guvernul Dăncilă în vreun fel candidatura dumneavoastră.

Mircea Diaconu: Ar trebui, mă rog, imaginându-mi că aș fi factor activ în toată povestea asta care se derulează, e în plină desfășurare ar trebui să nici nu văd. Până azi, până când a căzut guvernul în parlament, trebuia să nici nu văd. Las că am foarte multă treabă și nu m-am uitat foarte atent la ce se întâmplă, da, sunt și eu la zi, știu ce s-a petrecut, însă astea se reglează în spațiul parlamentar, politic, e concurența, polemica politică absolut obligatorie și necesară. Problema mea e una singură, președintele nu poate fi factor activ în zona asta. Și faptul că domnul Iohannis a cerut, a făcut o țintă din asta, o performanță chiar din asta, împingând cumva la o căruță care nu-i a lui, după părerea mea cel puțin, așa mi se pare după Constituție, mi se pare un abuz, pur și simplu. O trecere peste frontiera de competență a sa. N-avea ce să caute în partea aceea, triumful, nu e, pur și simplu trebuie să citească rece o realitate politică, a căzut un guvern nu mi se pare un lucru tragic, se întâmplă în toate țările europene, mă rog, civilizate, cad guverne, apar guverne, trebuie tratat simplu și rece, tehnic aproape.

Monica Mihai: Știți că au apărut încă de ieri deja informații în spațiul public cum că va fi o problemă cu cele două partide care vă susțin pe dumneavoastră pentru prezidențiale, teorii, vorbesc de ALDE și Pro România…

Mircea Diaconu: Sunt trei. Mai am încă un partid care…

Monica Mihai: Că nu s-ar înțelege în ceea ce privește formarea noului guvern, s-ar putea să existe o problemă între cele două partide și astfel dumneavoastră să rămâneți sprijinit poate doar de Pro România.

Nu trebuie să facem nimic pentru că a schimba Constituția fie și cu o virgulă e un deranj atât de mare, numai asta nu ne mai trebuie. Dacă așa e, așa trebuie respectată.

Mircea Diaconu: Iertați, deci ăsta e un sprijin logistic, tehnic până la urmă și binevenit la vremea la care a apărut, salutar chiar la vremea la care a apărut pentru că ca independent pur n-aveam tot felul de drepturi așa cum au partidele care își pun candidați. De exemplu reprezentanți în secțiile de votare, n-aș fi avut dreptul la asta plus rambursarea cheltuielilor în timpul campaniei care de abia începe, n-a început încă efectiv. A fost minunat, s-a pierdut acest sprijin logistic prin faptul că nu mai e niciun partid cu stat parlamentar, ALDE era cel care avea statut parlamentar și nu-l mai are, drept care am rămas și fără acest lucru. Însă nu e grija mea și nici treaba mea. S-a făcut o alianță, ei mă sprijină cum am spus logistic mai departe sunt chestiuni politice, îi privesc. S-a constituit o alianță care funcționează numai acum și numai pentru sprijinirea candidaturii mele și stop, după aceea dispare această alianță, ei nu au o convenție politică pe alte runde politice ulterioare sau pe termen lung. Nu. Ea va dispărea. Deci în noiembrie douăzeci și nu știu cât, 24, 25, ea dispare pur și simplu, nu mai are obiect. Deci nu are nicio importanță ce gândesc ei ca partide, ei ca lideri, nu i-ați văzut cu mine peste tot, nu, această alianță are alți doi copreședinți, Norica Nicolai și domnul Câmpeanu, Sorin Câmpeanu. Asta este schema și eu îmi văd mai departe de drumul meu, de pledoaria mea, mă uit ca participant totuși la această cursă și chiar mă deranjează. De exemplu, domnul președinte Iohannis astăzi a ieșit public și a spus cum va fi următorul guvern pe care îl va soluționa până la urmă sau accepta în parlament o majoritate. De unde știe dânsul că va fi un guvern de tranziție? Cine stabilește? Domnul președinte stabilește? Hai să citim Constituția, nu are nicio prerogativă de tipul ăsta. Asta stabilește parlamentul și ce program de guvernare acceptă parlamentul prin vot și formula guvernamentală numai parlamentul și căderea unei formule propuse de președinte, desenată de președinte o stabilește tot parlamentul și nu președintele. E o depășire de atribuții flagrantă, dacă nici acuma când discutăm genul ăsta de subiect și ar trebui să discutăm mult mai amănunțit prerogativele președintelui, competențele sale, limitele, mă rog, competențelor.

Ion Cristoiu: Domnule Mircea Diaconu v-am citit toate declarațiile dumneavoastră și interviurile în legătură… cu care sunt de acord, avem o mare problemă cu președintele României care din 90 este făcător de guverne, desfăcător. Mai înainte, în partea în care am discutat de moțiunea de cenzură am ridicat o problemă și vreau să știu punctul dumneavoastră de vedere, cu toate acestea de ce derapează președinții și mai ales Klaus Iohannis, adică nu cumva ar trebui modificată… adică așa că e el… ce trebuie să facem noi în România pentru ca să avem un președinte care să nu mai fie cum spuneți dumneavoastră incorect, anticonstituțional, factor activ, care e cauza pentru care președinții toți au simțit nevoia să fie făcători de guverne?

Mircea Diaconu: Absolut. Cauza e în dânșii, îmi pare rău că trebuie să o spun, ca persoane, pur și simplu, la mentalitate pur și simplu, ca prestație. Au trecut atâția ani în care s-a făcut greșit, din ce în ce mai greșit, că într-adevăr s-a accelerat genul ăsta de comportament prezidențial neconstituțional pe ultimele două mandate de președinți din ce în ce mai tare. Repetându-se pare că așa e normal, e efectul ăla de banalizare a răului care apare o dată, te miri, te surprinde, după care a doua oară, a treia oară, a cincea oară e în regulă. Deci ți se pare că așa trebuie. Și așteptarea publică e de tipul ăsta pentru că n-au nicio vină oamenii din moment ce așa se petrece, el e vătaful, schimbă pune, drege, dă afară. Greșit profund. Nu zic că trebuie să schimbăm Constituția, ba dimpotrivă. Pe de altă parte dacă ea e în vigoare, nu știu cum să vă spun, să-i dăm respectul cuvenit, că dacă zicem toată ziua e proastă Constituția, cum o protejăm? Nu, că una dintre prerogativele președintelui, principală chiar este protecția și garantarea Constituției și respectării legii. Păi cum dacă tu zici că e proastă? Pe de altă parte ea nu e proastă deloc, a fost forțată limita asta, a fost forțată de cam toți președinții, de aproape toți președinții. Prima schimbare de guvern neconstituțională a fost Mineriada din 91, care a fost o formă de schimbare de guvern, de dărâmare de guvern.

Ion Cristoiu: …Din septembrie. Bun, am înțeles.

Mircea Diaconu: Deci nu trebuie să facem nimic pentru că a schimba Constituția fie și cu o virgulă e un deranj atât de mare, numai asta nu ne mai trebuie. Dacă așa e, așa trebuie respectată.

Ion Cristoiu: Domnule Mircea Diaconu, dumneavoastră ați interpretat și personaje shakespeariene, sunt întru totul de acord, dar cine garantează că dumneavoastră care sunteți un om atât de treabă nu o luați razna când veți ajunge președinte? De ce să fie garanția numai un om? Poate la un moment dat vă ia beția de putere. Garantați-mi că nu.

Mircea Diaconu: Ăsta e un tic verbal al domnului Tăriceanu, haideți să vă spun ceva, e prietenul meu și al nostru de fapt, deci putem să facem și mici glume colegiale. Bunicul meu, unul dintre bunicii mei zicea „omul suportă cel mai greu prea-răul și mai ales prea-binele”, deci e un șoc la oricine, orice om să zic chestia asta. Acuma, uitându-vă la mine așa, ne uităm unii la alții, noi doi cel puțin de niște vreo 50 de ani și ne cunoaștem și ne-am văzut public și fizic și public, au fost momente în viața mea când aveam douăzeci și ceva de ani și am nimerit în niște conjuncturi aiuritor de importante și de onorabile la vremea aceea și nu mi s-a clintit nimic din comportament pe tot traseul ăsta. Prea-binele de care vorbesc la mine e traversat de foarte multă vreme, să ai 22-23 de ani șisă fii mâna dreaptă a lui Caragiu și lua tîn brațe de cei mai mari actori și în lumea aia, atunci nu acum, căci atunci cum știți și vă amintiți foarte bine lumea noastră avea o prestanță, avea o greutate, avea o importanță, avea cu totul altceva decât azi. La vremea aceea societatea românească nu percepea public decât zonele astea de artiști, de fotbaliști, de scriitori celebri și au fost niște vremuri senzaționale de tipul ăsta. Eu am fost în topul acela. Nu mi s-a clintit nimic nici atunci în cap, nu m-am comportat altfel nici atunci, de ce aș face-o acuma? Mai ales că, nu-i așa, ați trecut de 70, eu vin tare din urmă și la iarnă fac și eu 70. Deci ce să mai fie mai departe?

Ion Cristoiu: Încă o întrebare, mă întorc, această moțiune de cenzură a trimis în opoziție candidatul PSD, doamna Viorica Dăncilă. S-a speculat, ba chiar domnul Victor Ponta a și susținut că urmare acestei mișcări dumneavoastră puteți deveni și candidatul PSD. Nu, vă întreb că era vorba de dumneavoastră.

În seara aia, stând de capul meu așa, am înțeles că în fața domnul Iohannis nu mai stă nimeni.

Mircea Diaconu: E o formă de absurd asta, poate să fie o consecință… oricum se rediscută toate lucrurile, cumva fiecare se repoziționează în funcție de această întâmplare politică care produce efecte, evident asta. Însă doamna Dăncilă nu se poate retrage de pe buletinul de vot, PSD nu se poate retrage de pe buletinul de vot pentru că el e validat. Funcționează până la capăt, nici să vrea nu poate. Deci vom alege sau nu pe PSD cu doamna Dăncilă. Faptul că PSD ca partid cu doamna Dăncilă ca președinte a intrat în opoziție nu-i modifică nimic. Poate să fie în continuare ținta lor prezidențială, ca și până acum, fără să o clintească nimeni. Aserțiunile domnului Ponta îl privesc, întrebați-l pe dânsul, cum vă spun, nu conversează nimeni cu mine dintre lideri, nu asist la discuțiile lor, nu știu, ce văd și eu la televizor și atâta tot, dar spun că așa mi se pare firesc și așa e normal, vor merge mai departe în alegeri, drept care în dreptul PSD-ului se vor pune niște ștampile atunci. Să vedem ce se întâmplă și atâta tot.

Monica Mihai: Ce discutasem cu domnul Cristoiu în momentul în care am aflat că domnul Tăriceanu urma să vă sprijine pe dumneavoastră și ne-am întrebat atunci este ce anume le-ați promis sau anume v-a cerut? Dacă au existat astfel de discuții sau…?

Ion Cristoiu: Păi, nu, stați, reiau în termeni mai didactici, reformulez, de ce pe dumneavoastră și nu pe mine?

Mircea Diaconu: Păi întrebați-l pe el.

Monica Mihai: Cum ați primit dumneavoastră…

Ion Cristoiu: Dacă mi propune mie mâine cineva… vă rog, spuneți de ce?

Mircea Diaconu: Cronologia e alta. Întâi am pășit eu și m-am ofertat, să zic așa, pe treptele Atheneului și a doua zi m-au sunat și m-a sunat Tăriceanu întâi.

Ion Cristoiu: Sigur?

Mircea Diaconu: Sigur.

Ion Cristoiu: Nu ne-așteptăm la dezvăluiri invers? E cuvântul dumneavoastră.

Monica Mihai: Exact asta discutasem și noi anterior când au fost discuțiile.

Mircea Diaconu: A fost o zi de vineri, că țin minte a fost o zi de vineri când dimineața PSD s-a adunat în fief și a decis și s-a manifestat. Și eu în seara aia, stând de capul meu așa, am înțeles că în fața domnul Iohannis nu mai stă nimeni.

Ion Cristoiu: De ce? Păi nu era Dăncilă?

Mircea Diaconu: Pentru că ținta declarată atunci, vorbesc atunci în acea zi de vineri, declarată de doamna Dăncilă în fief, deci cu tot ce înseamnă, a fost turul doi. Dacă nu intru în turul doi îmi dau demisia.

Ion Cristoiu: E un lucru, o premieră în istoria politicii românești

Mircea Diaconu: Atuncea dacă spui lucrul ăsta înseamnă că nu vrei decât turul doi. Și atunci poți să înțelegi, așa mi s-a părut mie în clipa aia, a fost o seară în care am stat pe afară mai mult, pe un scaun și am reprocesat toate lucrurile astea și am înțeles că poate să fie chiar o înțelegere. Un fel de troc dacă vreți, adică nu lasă-mă și pe mine să trăiesc în colțul meu și fii tu mai departe, nu știu, ceva de genul ăsta mi s-a părut a fi ceva de genul ăsta. Deci în fața domnul Iohannis nu mai stătea nimeni. Cineva care dorește doar turul doi fiind mega partid în țara asta, înseamnă că asta vrea. Și atunci, nu știu, pur și simplu am simțit nevoia asta și am scris în seara aia, am scris o mică invitație pentru presă și am transmis-o a doua zi, m-am plimbat prin oraș puțin, sâmbătă și m-am uitat unde să invit pe ziariști și am zis Atheneu. M-am oprit la Atheneu, era frumos, am intrat în spate acolo și am întrebat dacă e directorul acolo, să-i cer voie, că e firesc. Nu era, era directorul adjunct și am zis mă lăsați să fac așa o declarație publică aici în fața Atheneului. „Nu, zice, să vă urcați pe trepte”, că eu nici nu visam să mă și urc pe treptele Atheneului, acolo în fața Atheneului ca orice cetățean, „nu, ne face chiar plăcere, vă rog”. Și uite așa s-a întâmplat. Acolo m-am dus și așa s-a întâmplat lucrul. După ce am făcut declarația am plecat la țară la mine la, nu la Găgești, la Vlădești, că și eu am un Găgeștiul meu, și m-am întâlnit cu niște băieți care urmau să-mi facă un grajd, că am și eu niște animale și vreau să le.. că vine iarna, și discutam cu ei cum să-mi facă grajdul.

Fata mea și nepoata mea sunt mega sportive de călărie, obstacole, anduranță și așa mai departe, cu premii

Ion Cristoiu: Aveți vaci?

Mircea Diaconu: Am o vacă și patru cai.

Ion Cristoiu: Și cu caii ce faceți, îi mulgeți?

Mircea Diaconu: Nu, cai de călărie, cai de rasă…

Ion Cristoiu: Ia uite, mă apuc și eu.

Mircea Diaconu: Pentru că fata mea și nepoata mea sunt mega sportive de călărie, obstacole, anduranță și așa mai departe, cu premii, cu…

Ion Cristoiu: Ia uite, nu știam.

Mircea Diaconu: Da sigur.

Monica Mihai: Nu știam acest aspect.

Mircea Diaconu: Nepoțica mea de zece ani și jumătate e aproape… dacă dă Dumnezeu, săptămâna asta, adică duminica asta e un concurs mare și următoarea duminică alt concurs. s-ar putea să fie chiar printre campionii naționali la categoria ei. E o bucurie pentru mine.

Ion Cristoiu: Datorită cailor.

Mircea Diaconu: Cu caii, am cumpărat cai la fete și trebuie să-i țin în grajd.

Ion Cristoiu: Da, mă rog.

Mircea Diaconu: Și discutam cu ăștia și a sunat cineva din partea domnul Tăriceanu, că era destul de seară și lăsase vorbă probabil, și m-a sunat, a doua zi, mâine, puteți veni la parlament să întâlniți cu domnul Tăriceanu. Și am zis da pot să vin, pe la 11, 12. Și m-am întâlnit cu Tăriceanu și el mi-a spus aceste lucruri, adică s-a oferit de sprijin mi-a spus că el nu candidează pentru că situația politică este alta decât și-a imaginat și, mă rog, am înțeles, erau niște calcule personale, în fine, șia zis îl sun și pe Ponta pentru că și el cred că vrea să te sprijine. Și a venit și domnul Ponta peste o oră și într-adevăr m-a impresionat, iată, pe domnul Ponta nu l-am văzut din 2012, și cum a intrat a zis „domnul Diaconu întâi dați-mi voie să-mi cer scuze pentru ce v-am făcut în 2012”.

De semnături nu-mi era grijă pentru că eu am trecut în 2014 printr-o strângere de semnături

Ion Cristoiu: Așa, că el era…

Monica Mihai: Era premier.

Mircea Diaconu: Eu n-am știut, n-am simțit atunci că naiv, câteodată, pe moment, dar îmi revin repede. Și am înțeles exact care a fost mecanismul din 2012, dar i-am zis la mine nu e o problemă, eu nu sunt niciodată supărat pe nimeni și încerc să nu fiu supărat pe nimeni, că asta te urâțește în interior, nu vreau lucrurile astea, însă vedeți că sunt și alții afară cărora le-ați făcut poate mai mare rău sau la fel altora, multora, tot în 2012. Seara a ieșit la un post de televiziune și exact declarația asta de scuze față de mulți și de mine în 2012 și mi-a plăcut lucrul ăsta, mi s-a părut foarte corect și mi se întâmplă rar să văd un om politic în România care zice am greșit. Da, e omenește să și greșești.

Monica Mihai: Știți ce curiozitate am eu domnul Diaconu, anterior propunerii venite din partea domnul Tăriceanu de a vă sprijini, cum vă gândeați neavând infrastructură că veți strânge semnăturile necesare, cum…

Mircea Diaconu: De semnături nu-mi era grijă pentru că eu am trecut în 2014 printr-o strângere de semnături, 100.000 de semnături, dar au fost peste 200 de mii și atunci, și când au venit din eter pur și simplu și atunci aveam cinci zile doar cu weekend la mijloc și au venit de peste tot, au fost așa ceva uluitor și irepetabil într-un fel. Acum era timp mult mai mare, nu-mi imaginam că nu, și a funcționat perfect, exact rețeaua de atunci, stabilită ad-hoc, organizații voluntare peste tot și am primit scrisori și para-scrisori acasă în timp și cele două partide, trei chiar, cum vă spun, și Partidul Neoliberal mă sprijină și dânșii, îmi strângeau semnături clasic, darîntre timp îmi veneau acasă scrisori, plicuri cu semnături, de peste tot, de undeva din eter, niște oameni pur și simplu. Una dintre hârtii din plicuri m-a impresionat, era o familie din Târgul Mureș, unguri toți, familia Erdely și toți, toți, toți semnau și mi-au trimis aia. Absolut impresionant cum vă spuneam. Deci nu mă temeam deloc că nu strâng semnăturile, nu asta era problema. Problema mea era prezența în secțiile de votare pentru că la 2014 am avut vreo 385 de mii de voturi valide și vreo 120 de mii de voturi invalide, pentru că nu era nimeni să se uite pe acolo și mă rog.

Ion Cristoiu: Dar acuma nu vor fi, nici acum.

Mircea Diaconu: Nu în totalitate, uitați de ce. Au apucat… când a apărut povestea asta, contestația și respingerea contestației, deja prin vreo 16 sau 18 județe avuseseră loc tragerile la sorți și erau deja stabilite. Deci vreo jumătate din secții vor fi, pe de altă parte e posibil să găsească vreo soluție, se caută, cu voluntari din organizații civice sau, mă rog, protecție democratică, asociații, ONG-uri, sunt metode de tipul ăsta, sper să se rezolve pentru că e fundamental.

Ion Cristoiu: Domnul Mircea Diaconu sunteți unul dintre puținii candidați despre care știm foarte puține lucruri… știm aproape despre toți. Ce faceți dumneavoastră, descrieți-mi o zi de candidat. Că ăilalți știm, ce faceți, mergeți prin țară?

Mircea Diaconu: Spuneți-mi și mie ce fac ăilalți, că veni vorba?

Ion Cristoiu: Nu știu, apar pe la televizor, participă la reuniuni de partid, la dumneavoastră cum arată o zi…

Mircea Diaconu: Aici e diferența, vedeți.

Ion Cristoiu: Campania, spuneți-ne.

Mircea Diaconu: Sunt altă specie. Deci eu nu pot să apar la reuniuni de partid că nu există, n-am cum.

Monica Mihai: Și ce faceți?

Ion Cristoiu: Păi nu trebuie să știm?Nu o să-mi spuneți că domnul Klaus Iohannis… se strâng ăia la Romexpo că îl iubesc, s-au strâns că le-a spus partidul. Cum îi strângeți, cum vă adresați dumneavoastră electoratului?

Mircea Diaconu: Uitați ce simplu e. ca să vedeți de ce pe mine mă vedeți mai puțin sau m-ați văzut mai puțin, nu pe televizor și eu am apărut slavă Domnului ca de obicei sau destul sau suficient e în regulă, minunat.

Ion Cristoiu: E, nu chiar ca înainte, v-au mai…

Mircea Diaconu: Păi nu, unii dintre ei doar, dar atâta. În schimb am mers la alții care nu mă chemau niciodată și a fost foarte interesant și peste tot și mă duc absolut oriunde, nu asta voiam. Dar neexistând afișele alea uriașe peste tot pe bulevarde, pe Magheru, pe autostrăzi, pe drumuri naționale, alea cât peretele.

Ion Cristoiu: N-ați vrut dumneavoastră? Să știți că nici eu n-aș fi vrut.

Mircea Diaconu: Păi n-am vrut niciunul.

Ion Cristoiu: Dar de ce? Nu vreți sau n-aveți bani?

Mircea Diaconu: Păi uitați de ce. În primul rând că sunt de prost gust, al doilea, au efect invers, al treilea că sunt ușor ilegale și al patrulea pentru că într-adevăr le-am spus acestor două, trei partide nu vreau să cheltuiți niciun ban pentru mine decât din cei rambursabili ca să n-avem vorbe. Și rambursabilii încep după sâmbătă, acuși, până acum nu. Și atunci pe Facebook sau ce rețele, în fine, am făcut și eu o pornire din asta, o urcare pe rețele, am plătit eu 200 de lei pe zi, mă rog, ca să mișc și eu ceva acolo, să exist și atâta tot. Și am putut să țin până acum. Mai departe, eu practic n-am intrat în campanie încă.

Ion Cristoiu: Prin țară ați fost până acum?

Mircea Diaconu: Da, am fost, am fost.

Ion Cristoiu: Am înțeles că vă duceți cu o mașină și vă opriți în centru, cum faceți?

Mircea Diaconu: Da. Așa am făcut în 2014…

Aveam nevoie pur și simplu să mă exprim pe tema asta. E ca un fel de ultimă rundă a unui concurs, unui meci de box sau de orice vreți și eu aș fi lipsit la ultima rundă. Asta e ultima rundă și nu vreau să lipsesc de la ea.

Ion Cristoiu: Acuma, ca candidat la președinție, ce faceți?

Mircea Diaconu: Păi, nu că nu schimb mare lucru.

Ion Cristoiu: Păi nu, cum?

Mircea Diaconu: Cam la fel fac. Mă duc undeva, într-un județ să zicem, și sunt lucruri de văzut sau de… mă duc, le văd, tot felul de lucruri…

Ion Cristoiu: Vă recunosc ca artist sau în calitate de candidat?

Monica Mihai: Oamenii de pe stradă…

Mircea Diaconu: Îmi pare rău trebuie să spun lucrul ăsta, pare un pic nasul mai sus, mă recunosc în calitate de Diaconu.

Ion Cristoiu: Da, bună, corect, așa e. Mai bine așa.

Mircea Diaconu: Nu, credeți-mă că…

Ion Cristoiu: Da, da, corect. Am înțeles.

Mircea Diaconu: Și unii amestecă personajele mele cu reacțiile mele sau… și așa mai departe, dar nu separă. Deci nu am avut sentimentul că e una și cealaltă sau foarte rar câte unul zice domnule de actor erai mai bun, politician… Ceea ce e dreptul lui să aibă diverse evaluări în funcție de asta. Și mai departe fac așa, într-o zonă de centru județean să zicem unde-i e presă locală că asta mă interesează în primul rând prun afișe prin acel oraș, la ora de în locul de, locul nu e niciodată loc închis, e loc deschis. Nu o sală, nu ceva închis unde vin susținătorii, e un aranjament și acolo ne simțim bine, ne aplaudăm reciproc și ce bine a fost. Nu, loc deschis. Diaconu vă răspunde la orice întrebare. Ăsta este textul care apare, ora, locul, parcuri, zone deschise și mă așez acolo, pe o bancă și vine lumea și mă întreabă, plus presa locală, care îmi puneorice întrebare vrea dânsa și de regulă mai spre seară mă și invită la emisiuni, la alea locale.

Ion Cristoiu: Bună lovitură cu presa locală pentru că presa locală e o presă… vine vedeta.

Mircea Diaconu: Nu că vine vedeta, oamenii trebuie să știe și asta am făcut în fiecare an de când am fost deputat european, patru ani că al cincilea n-am putut, în 2015 nu am putut să merg că exact în mai erau alegeri locale și n-am putut să merg că nu era cazul. În rest în fiecare an m-am dusprin țară și am făcut genul ăsta de întâlniri de cafenea, o cafea, stăteam de vorbă cu zece oameni, cu douăzeci de oameni și purtam la mine un raport de activitate al anului respectiv european. Și îl arătam și explicam ce fac acolo, ceva de genul ăsta.

Monica Mihai: Care a fost cea mai ciudată întrebare pe care ați primit-o de când ați anunțat că sunteți candidat pentru Cotroceni?

Mircea Diaconu: N-am făcut un top, nu, de regulă întrebările sunt cam pe acolo pe unde întreabă și presa, cam pe acolo, nu sunt departe. Nu pot să vă… o ciudată…

Monica Mihai: Funcția de președinte este o funcție cu greutate foarte mare, ce v-a pregătit sau ce vă recomandă pentru această funcție?

Mircea Diaconu: Nu știu. Nu știu pentru că niciodată nu mi-am spus, nici când am vrut să dau admitere la facultatea de teatru nu mi-am făcut un top al calităților sau motivelor, pur și simplu am simțit că pot să fac acel lucru și aveam 17 ani atunci. Am văzut, m-am uitat atent și mi s-a părut că pot să fac și eu asta. Atât. Asta a fost singura mea evaluare din punctul ăla. Nu m-am gândit că trebuie să fiu înalt sau scund sau blond deși la teatru pe vremea aceea, la cinematografie cam trebuia să, unii țineau cont de chestii de tipul ăsta. Astăzi nu, astăzi nu mai ține. Iar în această funcție iarăși cu modestie sau fără modestie vreau să vă spun că am fost senator al României, ales, am fost ministrul Culturii, puțină vreme dintr-un motiv anume și după aia repede debarcat, mă rog, în fine, asta este o altă poveste, după care am fost deputat european și nici atunci nu m-am măsurat, aveam aceiași centimetri și atunciși azi de asemenea, și îmi pare bine că am făcut pasul în acea zi de sâmbătă, după acea zi de vineri cum v-am spus, pentru că, soția mea de exemplu, pe careo știți foarte bine, Diana Lupescu, întâi s-a supărat pe mine rău de tot, după care e în regulă și la un moment dat a înțeles și mi-a dat cel mai argument. E foarte bine, te descarci, spui. Deci a înțeles că aveam nevoie pur și simplu să mă exprim pe tema asta. E ca un fel de ultimă rundă a unui concurs, unui meci de box sau de orice vreți și eu aș fi lipsit la ultima rundă. Asta e ultima rundă și nu vreau să lipsesc de la ea.

Ion Cristoiu: Aveți cumva impresia că domnul Klaus Iohannis nu este atacat de ceilalți candidați. Dumneavoastră ce-ați spus despre el?

Mircea Diaconu: N-am început să spun, dar nu mă interesează asta.

Ion Cristoiu: Păi nu, e foarte important, dați în boala lui Dan Barna, nu puteți să-i luați locul dacă nu îi spuneți ce vă nemulțumește cum îndeplinește el funcția de președinte.

Mircea Diaconu: Cred că nimeni nu poate să-i ia locul, e locul dânsului.

Ion Cristoiu: Am înțeles, că-i înalt, e mai înalt.

Continuă în pagina 2