Prima pagină » Știri » Preoți care au construit biserici în comunism, premiați de Înaltpreasfințitul Teofan la Iași

Preoți care au construit biserici în comunism, premiați de Înaltpreasfințitul Teofan la Iași

Preoți care au construit biserici în comunism, premiați de Înaltpreasfințitul Teofan la Iași
Un număr de 17 preoți care au constribuit la construirea unor biserici în comunism au fost premiați de Înaltpreasfințitul Teofan la Iași. Între timp, a început „masa populară" cu 60.000 de sarmale pentru numărul record de participanți din acest an.

Sfânta Liturghie de Sfânta Parascheva oficiată în fața Catedralei Mitropolitane din Iași s-a încheiat, la ea asistând peste 20.000 de credincioși.

Au fost premiați 17 preoți care au contribuit la construirea unor biserici în comunism. Momentul premierii este deja o tradiție de Sfânta Parascheva, când biserica mulțumește celor care au contat în dezvoltarea bisericii.

„Anul acesta sunt 30 de ani de când s-a încheiat perioada comunistă, iar părintele Teofan a vrut să aducă în atenție faptul că în acea perioadă în care foarte multe biserici s-au dărâmat au fost și foarte multe care s-au construit. Construirea acestor biserici a însemnat mult curaj din partea preoților din acel timp și în foarte multe cazuri a însemnat și jertfe mici, au trecut chiar prin privare de libertate și prin marginalizări sociale. Mulți dintre ei nu mai sunt în viață, dar dintre cei care mai sunt anul acesta a fost un grup de 17 preoți premiați”, a spus preotul paroh Radu Brânză.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Teofan a spus: „Am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi. Și anume, câțiva din preoții care mai sunt în viață, care au zidit biserici înainte de 1990. S-a amintit mult despre bisericile dărâmate”.

Preoții au primit distincția „Crucea Moldavă”, biblii și diplome.

Lângă Catedrală zeci de mii de persoane așteaptă încă să se închine la raclă, în timpul Sfintei Liturghii pelerinajul nefiind oprit.

La această oră a început așa numita „masă pelerinilor”, la care oamenii primesc sarmale. Anul acesta au fost pregătite 60.000 de sarmale pentru numărul record de participanți din acest an.

Citește și