Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de AJPIS Sălaj, la solicitarea MEDIAFAX, beneficiarii care au rămas fără ajutoare sociale provin din 50 de unități administrativ-teritoriale din cele 61 din județ.
„Numărul mediu de beneficiari ai ajutorului social, acordat conform Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioada ianuarie-septembrie 2019, a fost de 2.640 familii și persoane singure la nivelul întregului județ Sălaj. Numărul de beneficiari ai ajutorului social suspendați în perioada ianuarie-septembrie 2019 a fost de 668, la nivelul întregului județ, motivele fiind în toate cazurile neefectuarea orelor de muncă în folosul comunității, la solicitarea primarului, conform prevederilor legale în vigoare. Beneficiarii provin din 50 de unități administrativ-teritoriale din cele 61 din județ, în restul de 11 nefiind înregistrate suspendări ale ajutoarelor sociale”, se arată în documentul citat.
Cele mai multe ajutoare sociale suspendate, 64, au fost înregistrate în comuna Nușfalău, iar în municipiul Zalău, reședința de județ, au fost 14 cazuri. Au fost și localități în care s-a suspendat ajutorul social pentru o singură persoană.
Reprezentanții Primăriei Nușfalău au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că beneficiarii de ajutoare sociale, majoriatea de etnie romă, trebuie să presteze lucrări de curățenie în sat, de întreținere a spațiilor verzi în parc sau la sala de sport, lucrări la șanțuri, crăpat de lemne pentru diverse instituții publice, cosit iarba de pe domeniul public sau de defrișat tufișuri.
„De multe ori nu vor să presteze aceste munci în folosul comunității, dar sunt și cazuri în care beneficiarii merg să lucreze cu ziua și atunci nu mai au timp și să vină aici. În total, avem peste 400 de beneficiari care primesc ajutoare sociale, din care la 64 li s-au suspendat drepturile”, au spus reprezentanții Primăriei Nușfalău.