Perioada de școlarizare a polițiștilor din România s-a redus semnificativ. Care este situația în alte țări / Există vreo legătură între durata școlii și calitatea forței de poliție?

Publicat: 28/10/2019, 15:52

Prin comparație, în statele nordice, unde serviciile de poliție sunt foarte eficiente, candidații petrec mult mai mult timp pe băncile școlii. De exemplu, în Norvegia și Finlanda viitorii polițiști urmează școli care durează trei ani. Numărul persoanelor ucise de forțele de poliție în aceste două țări este foarte redus: 4 în Norvegia din 2002 până în 2018 și 7 în Finlanda din 2000 până în 2018.

Și în Germania, țara în care ofițerii scot foarte rar pistolul din teacă, studiile durează aproape trei ani, iar programul de antrenament este foarte riguros. „În Germania, un pistol nu este sexy; nu este parte din masculinitatea unui polițist. Cunoștințele sunt cheia pentru dezamorsarea situațiilor tensionate”, a declarat Joachim Kersten, profesor la Universitatea Germană de Poliție din Muenster, citat de Christian Science Monitor.

În Islanda, polițiștii urmează o școală de doi ani. În această țară, poliția a ucis un singur om în toată istoria sa, potrivit Snopes.com.

Mergând mai departe, polițiștii britanici au deschis focul de doar 51 de ori între 2003 și 2013, potrivit Huffington Post.

În Statele Unite, lungimea programelor de pregătire diferă, dar media este, potrivit Bureau of Justice Statistics, de nouă luni. Aceasta este țara cu cele mai multe persoane ucise de forțele de ordine. Numărul exact nu este cunoscut, deoarece statul nu înregistrează oficial aceste incidente. O organizație, numită Fatal Encounters, estimează că între 2001 și 20018 au murit, din cauza poliției, aproape 24.000 de persoane în SUA.

În România, agenții de poliție urmau cursuri de doi ani, dar, din cauza lipsei de personal, acestea s-au redus la un an, iar apoi chiar mai mult, la 10 luni.

Timp de pregătire mai redus înseamnă mai multe victime?

Unii analiști susțin că acest lucru este adevărat, dar sunt și sociologi care afirmă că numărul mare de abuzuri comise de oamenii legi are în spate mai degrabă alți factori, precum calitatea candidaților sau banii investiți în pregătirea lor.

Potrivit profesorului de sociologie Paul Hirschfield, acești factori sunt: dotarea polițiștilor (în Finlanda și Islanda nu toți polițiștii au arme de foc), procentul cetățenilor care dețin arme de foc (polițiștii americani se întâlnesc mult mai des decât cei din alte țări cu persoane care au, la rândul lor, arme), instruirea descentralizată sau în care nu se investește suficient și rasismul (conștient sau inconșțient) în rândurile polițiștilor.

Teoria lui Hirschfield pare să fie confirmată de o țară în care cursurile sunt de doar câteva luni și în care poliția nu a mai ucis pe nimeni de șapte ani. Este vorba de Japonia, unde un absolvent de facultate poate deveni polițist după doar șase luni de cursuri. Pentru absolvenții de liceu și colegiu sunt necesare zece luni de pregătire.

Potrivit profesorului Joachim Kersten, contează foarte mult și nivelul anterior de educație al candidatului la școala de poliție, dar și calitatea programului de pregătire, nu doar lungimea acestuia. Într-un land din Germania, pentru a fi combătut rasismul, elevii de la școlile de poliție trebuie să meargă la cursuri ținute în universități, unde învață, de exemplu, despre obiceiurile și cultura musulmanilor.

În concluzie, nu se poate pune automat semnul egal între durata școlii și calitatea unei forțe de poliție, fiind mai mulți factori care trebuie luați în considerare. Educația pare, însă, să fie cel mai important factor. Țările cu un sistem performant de educație au și forțe de poliție foarte eficiente.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor