PNL a semnat acorduri cu USR, UDMR și ALDE pentru învestirea Guvernului Orban. Care sunt condițiile impuse de partide

PNL a semnat acorduri cu USR, UDMR și ALDE pentru învestirea Guvernului Orban. Care sunt condițiile impuse de partide
Publicat: 28/10/2019, 20:04

„Am avut cea de-a treia rundă de consultări. Am semnat împreună cu premierul desemnat acordul politic propus de data trecută de către USR. În momentul de față suntem în linie dreaptă. O să vedem audierile în comisii. Am avut astăzi discuții cu colegii noștri și în principiu vom vedea care va fi prestația miniștrilor. Susținem explicit și fără echivoc ideea că trebuie să scăpăm cât mai repede de guvernarea Dăncilă și sper ca lunea viitoare să avem un nou Guvern”, a spus Dan Barna, după discuțiile purtate cu Ludovic Orban.

Liderul USR a precizat că singura modificare în acord este cea referitoare la pensiile speciale.

„Este doar o reformulare la subiectul acela legat de pensiile speciale. Formularea la care am ajuns este: așezarea pe principiul contrubutivităii a întregului sistem de pensii plătite de stat, în acord cu deciziile CCR referitoare la pensiile militarilor și magistraților și conform proiectelor depuse anterior de cele două partide, pentru a asigura un tratament echitabil pentru toți. În momentul în care vorbim de introducerea principiului contributivității, justificarea pensiilor speciale dispare. Este modalitatea asupra căreia am agreat pentru a aborda acest subiect”, a susținut Dan Barna.

El a precizat că deși au existat nemulțumiri privind unele numiri de miniștri, audierea în comisii este importantă și definitorie.

„Mai sunt diverse puncte de vedere, dar nu sunt niciunele dramatice, astfel încât în momentul de față o să vedem prestația în comisii care este foarte importantă, pentru că dincolo de CV-uri și prezența în mediul online, calitatea prestației din comisie este una definitorie”, a subliniat Barna.

Astfel, acordul semnat între USR și PNL prevede următoarele condiții:

„1. Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord Legile justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO
-Abrogarea Legii recursului compensatoriu
-Desființarea Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție
-Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
-Adoptarea inițiativei cetățenești Fără penali în funcții publice
-Implementarea referendumului pe justiție din 26 mai 2019

2- Revenirea la alegerile primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
-Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
-Corecta reprezentare a Diasporei în Parlament
-Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor generale anticipate
-Introducerea de sancțiuni pentru neorganizarea la timp a alegerilor locale anticipate

3- Abrogarea OUG Lăcomiei 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor
-Așezarea pe principiul contributivității a întregului sistem de pensii plătite de stat
-Nu se vor crește taxe și impozite
-Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate

4.Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României
-Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO
-Finalizarea și operaționalizarea aplicației Inspectoratului pădurii și a SUMAL
-Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintoducerea custodiilor pentru ONG-uri
-Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului

5. Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, potrivit documentului obținut de Mediafax.

Acordul prevede totodată formarea unui Guvern din persoane integre, dar și angajamentul alegerilor anticipate.

UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt condițiile impuse pentru învestirea Guvernului

Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban și toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la vot, însă este nevoie de răspunsuri din partea miniștrilor audiați și clarificări asupra programului de guvernare, pentru un vot pozitiv.

„Astăzi am semnat acest acord, un acord foarte simplu, un acord cu un text foarte scurt și care vorbește despre o perioadă foarte scurtă, vorbește despre un an de zile, până la alegerile parlamentare din 2020, despre ce ar trebui să facă acest Guvern în această perioadă, pune un accent deosebit pe chestiunile bugetare, rectificarea care trebuie făcută cât mai repede. Noi propunem prin acest acord să vină Guvernul până în 15 decembrie, cu un proiect de buget pentru anul 2020, bineînțeles, în ideea de a vota până la sfârșitul anului, pentru a intra în anul nou cu un buget aprobat, cu un buget votat în Parlament.”, a declarat liderul UDMR, luni, în urma negocierilor cu premierul desemnat.

Condițiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educație și realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare spre Programul Operațional Regional. Alte condiții sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanțe în domeniul Justiției și respectarea drepturilor minorităților etnice.

„Am solicitat 6% din buget pentru Educație, credem că nu putem pierde încă un an, știu că nu este ușor, știu că necesită un efort, dar se poate aloca 1,52% din acest 6%, pentru infrastructură, pentru investiții, findcă în anul 2019 sunt multe școli care nu au o infrastructură corespunzătoare pentru copii în secolul XXI, deci vom insista la dezbaterea bugetului.(…) Am cerut realocarea a două miliarde de euro de la POIM la APOR, fiindcă sunt multe proiecte depuse, considerate eligibile, dar fără finanțare. Am cerut să nu se dea OUG pe Justiție și pe sistemul electoral, să nu fie nicio asumare de răspundere pe aceste domenii. În anul în care facem alegeri, să nu modificăm regulile jocului în timpul jocului. În rest, am mai cerut respectarea drepturilor acordate minorităților etnice, prin lege și prin lege și prin acorduri internaționale semnate și ratrificate de România, este de bun simț, este vorba de respect, și este vorba despre o proiecție de viitor și o gândire spre viitor, din partea noastră și a PNL.”, a argumentat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la votul de învestitură, însă vor acorda sprijinul doar în baza unor clarificări asupra programului de guvernare și de asemenea, a răspunsurilor venite de la miniștri, în cadrul audierii acestora.

„Am avut o ședință cu colegii noștri și ne pregătim pentru audieri, mâine și poimâine, vor fi întrebări pentru foarte mulți miniștri, așteptăm clarificări legate de programul de guvernare, pentru că sunt lucruri care nu sunt clare, în continuare, sunt aruncate, poate în grabă, poate există explicații, și trebuie să primim explicații, de la PNDL până la multe alte domenii, ANFP și multe alte chestiuni, ce dorește Guvernul să facă în anumite domenii, și vom vota în funcție de aceste răspunsuri, dar asta în comisii de specialitate, are o importanță mare, dar nu este ceva hotărâtor, și săptămâna viitoare vom fi prezenți cu toți deputații și senatorii și vom da votul hotărâtor.”, a conchis Hunor.

Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban va avea loc marți și miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Ce prevede acordul semnat între UDMR și PNL: Proiect de buget de stat până pe 15 decembrie

Protocolul semnat între UDMR și PNL conține 11 puncte. Printre condițiile impuse de maghiari se numără înaintarea Parlamentului de către Guvernul Orban a proiectului Legii bugetului de stat, până pe 15 decembrie. Totodată, UDMR vrea consultări săptămânare cu PNL.

Citește continuarea…

ALDE și PNL au semnat acordul politic: 23 de parlamentari ALDE vor fi prezenți la vot

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, în urma ultimei runde de negocieri cu PNL, că cele două partide au semnat acordul politic pentru învestirea Guvernului Orban, iar cele 12 condiții ale ALDE au fost acceptate.Acesta a afirmat că toți cei 23 de parlamentari vor fi prezenți la vot.

„Cu câteva ore în urmă, noi cei din ALDE am avut o reuniune a Biroului Politic Central, și în final, s-a dat un vot al acordului politic pe care l-am semnat mai adineauri cu PNL, acord politic pe care l-am și prezentat public, cele 12 condiții, cerințe pe care noi le-am formulat și care au fost acceptate. Acest acord reprezintă o bază pentru a da votul pentru învestirea Guvernului.”, a spus liderul ALDE, în urma negocierilor cu PNL.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că toți cei 23 de parlamentarii liberal-democrați se vor prezenta, „de la primul la ultimul”

„Astăzi, am încercat cu colegii mei să adăugăm câteva precizări care ni se par necesar a fi făcute, aceste precizări se referă la proiectele de infrastructură din zona Moldovei (…) noi am solicitat în mod explicit, ca proiectele care sunt demarate să fie menținute în programul de guvernare, pentru a putea parcurge etapele următoare și a ajunge la maturitate pentru a fi finanțate. (…) În al doilea rând, am vorbit încă dată, despre proiectul la care noi ținem foarte mult, Strategia Dunării, și am convenit ca la Ministerul Transporturilor să fie sediul acestui loc, unde se vor demara cu adevărat proiectele pentru Strategia Dunării, unde vom juca un rol foarte important.”, a spus Tăriceanu.

Acordul pe care ALDE vrea să îl semneze cu PNL conține următoarele 12 cerințe:

„1. Formarea unui Guvern monocolor PNL
2. Păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor
3. Modificarea legislației în justiție numai prin dezbatere și aprobare parlamentară
4. Restructurarea Guvernului
5. Susținerea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin și revenirea la alegerea președinților consiliilor județene prin vot indeirect, mecanism utilizat în anul 2016
6. Corectarea de urgență a prevederilor OUG nr. 114/2018, care au afectat negativ mediul economic
7. Continuarea/demararea proiectelor de investiții în noi capacități de producție în domeniul energetic (gaze, nuclear)
8.Listarea la bursă a Companiei Hidroelectrica
9.. Realizarea unei imagini clare, complete, a tuturor proiectelor de mari investiții aflate în diverse faze procedurale (studii de pre și fezabilitate, proiecte tehnice, licitație, execuție, etc), prezentare publică a situației actuale, stabilirea unor termene clare și informarea permanentă a opiniei publice în legătură cu respectarea lor, asigurarea finanțării prin fonduri bugetare, fonduri europene și alte surse
10.Susținerea în Parlament a adoptării unei legislații privind lobby-ul, pe model european
11. Punerea bazelor unui fond de investiții după modelele de succes ale altor țări europene
12. Acord PNL-ALDE pentru interzicerea migrației parlamentarilor, aleșilor locali și a membrilor de la un partid la altul”.

Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban va avea loc marți și miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
John Cena se pregătește să se retragă din wrestling. Ce și-a propus
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×