„Patru ani de la tragedia de la Colectiv. O durere încă nealinată și un stat eșuat. Vreau să transmit un gând din inimă supraviețuitorilor de la Colectiv, familiilor și prietenilor victimelor celor care au pierit în poate cea mai mare tragedie de după căderea comunismului. Dumnezeu să-i aibă în grija sa pe cei 64 de tineri care și-au pierdut viețile într-un mod atât de dureros și nedrept. Pe lângă tristețea profundă pricinuită de această comemorare, mă încearcă un sentiment profund de revoltă în constatarea simplă a faptului că, după patru ani, nu s-a schimbat mare lucru. România încă nu este pregătită pentru a face față unei asemenea tragedii dacă Doamne, ferește! s-ar repeta”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.
El precizează că sunt mii de școli, spitale, teatre, stadioane sau alte locuri de întruniri publice care funcționează în continuare fără autorizație de incendiu de la ISU, iar „legea pare să fie din nou facultativă”.
„S-au amenajat mai multe paturi prin țară pentru „marii arși”, dar dotările sunt încă precare, iar problema infecțiilor nosocomiale încă este la fel de acută. Mai mult, există în continuare suspciuni privind calitatea biocidelor folosite. Clasa politică nu s-a schimbat. Ponta și Bănicioiu, aflați la putere când tineri nevinovați au murit după ce autoritățile au decis să-i țină în țară, dau lecții de moralitate și șantajează Guvernul în Parlament pentru că fără votul lor nu trece. De sistemul de reacție în situații de urgență se ocupă eternul Arafat, un om desensibilizat și care a avut suficient timp pentru a da măsura competenței. Justiția nu a fost în stare să afle adevărul și nici să facă dreptate. S-au făcut dosare cu mare tămbălău și nici acum nu am aflat ce s-a întâmplat în acea noapte nenorocită. Este foarte important ca România să nu uite această rană sângerândă și memoria tristă a acestei tragedii să împingă la schimbare. Măcar trei lucruri și tot putem face:
1. O reformă reală în Sănătate, așa cum fusese ea propusă în 2012, care să aibă printre priorități și rezolvarea problemei infecțiilor nosocomiale. Asta înseamnă inclusiv alocări bugetare care să ne apropie de media europeană de 10% din PIB pentru Sănătate.
2. O reformă reală a sistemului de reacție în situații de urgență, inclusiv prin schimbarea actualei conduceri.
3. O Justiție care să-și facă datoria de a elucida ce s-a întâmplat la Colectiv, de a împărți dreptatea și de a-i trage la răspundere pe vinovați. Pentru că tot sunt fără șefi aproape toate parchetele importante, poate atunci când se vor face interviuri în vederea propunerilor, o condiție ar trebui să fie și rezolvarea acestui caz atât de dureros. #Colectiv #NuUităm”, a
Miercuri, 30 octombrie 2019, se împlinesc patru ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. 27 de tineri au murit atunci în incendiu, iar alți 146 au fost răniți și transportați la spitalele din Capitală. Apoi, în săptămânile care au urmat, 37 dintre supraviețuitori au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.