PNL a depus un proiect pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2021

PNL a depus un proiect pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2021
Publicat: 31/10/2019, 10:38

„Ieri (miercuri – n.r.), PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților. O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistrați. Iar de aici, lanțul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…”, a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că „Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluția este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021″.

„Articolul V din Ordonanța de urgență a Guvernuuli nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifică și va avea următorul cuprins: „Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021″, arată proiectul de lege depus la Parlament.

Potrivit expunerii de motive, trebuie ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, iar proiectul își propune să facă acest lucru.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor, a fost expus și în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casați e și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, permite pensionarea chiar și între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunțarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor”, arată inițiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienței sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate.

Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, și anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor precizate mai sus până la 1 ianuarie 2020, termen nerezonabil pentru a determina efectele pe care norma le-ar produce asupra bunei funcționrăi a autorității judecătorești. Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor menționate, pentru a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar și de situația de fapt existentă în cadrul autorității judecătorești, referitoare la numărul insuficient de magistrați”, conchide sursa menționată.

Inițiativa legislativă a Alinei Gorghiu este susțintă de alți 44 de liberali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul