„E vorba despre un serviciu civic militar de scurtă durată, o lună să zicem, maximum o lună și jumătate. E un lucru care există și în alte țări democratice, cu lungă tradiție democratică. În momentul de față, în Franța se introduce acest tip de serviciu civic militar.
Și-au dat seama că sunt și unele consecințe mai puțin favorabile eliminării serviciului militar. Nu e vorba de armata de pe vremea lui Ceaușescu și nu e vorba de al doilea amendament american, adică asta nu înseamnă că toată lumea va avea arme acasă”, a declarat Theodor Paleologu, potrivit dcnews.ro.
„Există în alte țări. E vorba de o educație de bază pentru ajutor în situații de urgență, de prim ajutor, ce faci în situații de catastrofă naturală, plus un minimium antrenament militar pentru fete și băieți. Să vă spun care ar fi un alt beneficiu al acestui serviciu civic militar.
România este, acum, spartă în bucăți care nu comunică între ele. Ori, un asemenea serviciu militar de scurtă durată este o ocazie unică de a pune în contact oameni din diferite categorii sociale, care să se cunoască între ei, să existe un minimum de mixitate socială, pe de o parte. Pe de altă parte, este o oportunitate pentru a și verifica gradul de alfabetizare al tinerilor”, a mai explicat Theodor Paleologu.