„Transmit părerile de rău și empatia față de suferința familiei, dar rog pe cei implicați să păstrăm calmul asupra tragediei până la aflarea adevărului. Astăzi ne-am întâlnit special și cu președintele Colegiului Medicilor, Borcean (Gheorghe Borcean, n.r.), pentru a transmite un mesaj puternic că orice astfel de tragedie este analizată imediat”, a declarat ministrul Sănătății.
Victor Costache a mai precizat că, în prezent, nu este gata un raport al anchetei în acest caz, însă a subliniat că cercetarea medicală durează multe zile, mai ales când este vorba despre un deces.
„Rugăm pe toată lumea să avem apel la calm și nu este normal ca puținii profeșioniști pe care îi mai avem în țară – atât medici, cât și asistente mediale sau personal ambulanței – să fie atacați. Sunt oameni care salvează vieți, care au familii, sunt oameni care lucrează în condiții de stres și trebuie să ne gândim dacă noi, ca societate, trebuie să generăm efect de spirală care este greu de oprit”, a mai spus acesta.
Ministrul a subliniat că nu acuză presa pentru că mediatizează cazul fetei din Brăila, însă își dorește să lucreze împreună „pentru a liniști spiritele”.
La rândul său, președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a catalogat protestul de la Brăila ca fiind „absolut grav”.
„Imaginați-vă ce ar fi dacă, într-o țară civilizată, un proces într-o instanță civilă sau penală nu se desfășoară atât de repede pe cât vrea lumea din stradă și cineva ar ataca cu pietre judecătorii din instanța aceea la ieșirea din sediu”, a spus Borcean.
Președintele Colegiului Medicilor a mai explicat că medicul care a intervenit încă lucrează.
„Face o meserie ingrată, cea de medic de ambulanță. Ca în general orice meserie de medic care servește urgențe. Nu este o meserie foarte fericită. Lumea își închipuie că medicul e un om fericit”, a mai explicat acesta.
Precizările vin după ce o ambulanță care transporta doi pacienți a fost atacată cu pietre de mai multe persoane din orașul Brăila care protestau în apropierea Spitalului Județean în urma morții unei tinere care a născut la unitatea medicală.
Reprezentanții Poliției au confirmat incidentul care a avut loc vineri noaptea. Participanții la protest, aproximativ 25 de bărbați și femei, au fost identificați și urmează să fie audiați. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere în condițiile în care unul dintre geamurile autospecialei a fost spart.
Tânăra în vârstă de 19 ani a murit la o lună după ce a născut, din cauza septicemiei. Protestatari îi consideră vinovați pe medici care la naștere nu ar fi îndepărtat complet placenta, ceea ce a provocat infecția generalizată.
Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, dar cercetări se fac și la nivelul spitalului brăilean, la ordinul ministrului Sănătății.