În plângerea înregistrată la Judecătoria Alba Iulia, bărbatul a arătat că a fost oprit de un echipaj de poliție care i-a cerut actele pentru control și i-a spus că nu-i funcționează un stop pe partea dreaptă a mașinii, fiind-i întocmit un proces verbal cu cele constatate.
Bărbatul a mai arătat în plângere că i s-a scris o amendă pentru că nu ar fi purtat centura de siguranță, polițistul spunându-i că dacă îl amendează pentru defecțiuni la sistemul de lumini, trebuie să îi rețină și certificatul de înmatriculare.
Șoferul l-a rugat pe polițist să îi scrie doar un avertisment, însă acesta a refuzat, spunându-i să fie mulțumit că nu îi reține certificatul de înmatriculare, motiv pentru care albaiulianul a semnat procesul verbal, deși era convins că este întocmit ilegal și abuziv.
În momentul în care a mers la biroul de Impozite si Taxe pentru a plăti jumătate din minimul amenzii, bărbatul a constatat că în procesul-verbal nu era trecută suma ce trebuia plătită, iar în consecință, el a contestat în instanță amenda, cerând anularea procesului-verbal de contravenție.
În soluția dată Judecătoria Alba Iulia a apreciat că „omisiunea agentului constatator de a menționa în actul constatator posibilitatea persoanei sancționate contravențional de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în termen de 15 zile reprezintă o nulitate relativă a procesului verbal de contravenție”, iar magistrații au decis că procesul-verbal nu este întocmit legal și au dispus anularea lui.
Sentința instanței din Alba Iulia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.