La data de 13 noiembrie 2019, au fost efectuate 8 percheziții domiciliare pe teritoriul României și 5 percheziții domiciliare pe teritoriul Germaniei.
Patru persoane, depistate în România, au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T., fiind ulterior reținute, iar două persoane bănuite au fost depistate de autoritățile germane.
În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la activitațile din Germania, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre.
De asemenea, perchezițiile domiciliare de pe raza județului Timiș s-au desfășurat cu sprijinul EUROPOL, această instituție trimițând la fața locului o echipă mobilă care a sprijinit autoritățile din România pentru verificarea în timp real a datelor și informațiilor obținute în teren.
Totodată, la sediul EUROJUST, a funcționat o celulă operativă, pentru coordonarea activităților din teren și schimbul în timp real de date și informații.
Din cercetări a reieșit că intrarea ilegală a grupurilor de migranți în special irakieni, afghani și sirieni s-ar fi realizat pe zona verde a frontierei cu Serbia.
Transferarea acestora s-ar fi făcut în mai multe locații din apropierea municipiului Timișoara, iar îmbarcarea acestora s-ar fi realizat în autovehicule de transport marfă de mare tonaj, de cele mai multe ori punându-se în pericol viața și integritatea corporală a migranților.
Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL și a fost efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Germania, Marea Britanie și Ungaria, precum și punctual cu autoritățile din Serbia, Croația, Slovenia și Bosnia și Herțegovina.
Totodată, autoritățile din statele menționate au participat la 8 întâlniri de coordonare sub egida EUROPOL.
Pentru o abordare integrată a fluxului ilegal de migranți și pentru eficientizarea schimbului de material probator privind gruparea, România, Germania, Marea Britanie și Ungaria au semnat un acord pentru inițierea unei echipe comune de anchetă în luna noiembrie 2018.
În cadrul anchetei, au fost documentate 42 de incidente de traficare ilegală a migranților, cu 580 de migranți ilegali depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României.
Documentarea activității infracționale a fost realizată cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.