ORA 20.00Top cinci politicienii săptămânii, potrivit lui Ion Cristoiu:
5. Dan Barna- A reușit rara performanță de a fi la prea mare distanță față de Viorica Dăncilă.
4. Klaus Iohannis- Va ajunge președinte fără să facă nimic
3. Viorica Dăncilă- Deoarece a intrat în turul doi cu scorul partidului.
2. Theodor Paleologu- Trebuie să își valorifice scorul obținut. Nu îmi dau seama dacă va prelua sau nu șefia PMP.
1. Mircea Diaconu- Datorită scorului uriaș pe care l-a obținut în primul tur. Se intenționează formarea unui partid, în care vor intra și unii membri ALDE.
ORA 19.45Cristoiu, despre Guvernul Orban:Deocamdată presa de dreapta este destul de sceptică, lucru foarte primejdios. Orban e bolnav după apariții media, vorbește mult. Un premier care vorbește mult este primejdios, deoarece poate transmite prostii. Dă impresia de sporăvăială și lipsă de substanță. Ludovic Orban va avea o enormă problemă dacă Iohannis continuă să fie educatoarea de grădiniță a lor. Este incorect față de premier. Trebuie să îi dai acestuia sentimentul că poate să conducă. Este fundamental să păstrezi autoritatea celor din subordine. Dacă Iohannis continuă cu umilirea publică a lui Orban, atunci, când va avea nevoie ca acesta să facă ceva, președintele va afla că acesta nu mai are autoritatea necesară.
ORA 19.34Cristoiu, despre prestația lui Dăncilă în conferința de la sediul PSD:Nu poți fi incisiv citind. Dăncilă nu are stofă de candidat la prezidențiale. Ea nu transmite această revoltă față de atacurile președintelui la adresa partidului. Mai degrabă o transmit eu. Ea trebuia deja să lanseze o sintagmă: „arogantul”, „îngâmfatul” etc.
ORA 19.29Cristoiu, despre conferința lui Iohannis:A fost abil în organizare, dar catastrofal în răspunsuri. El se teme de această dezbatere pentru că în cazul acestora opinia publică este de partea celui cotat mai slab. Așa a fost și el în 2014, în confruntarea cu Ponta.
ORA 19.23Cristoiu, despre greșeala făcută de Dăncilă:Ea nu trebuia să facă o conferință după Iohannis. Opinia publică zice acum că a avut loc o confruntare, după ce ea a ieșit imediat după aceea pentru a-i răspunde președintelui.
ORA 19.20„Declarația legată de Ponta îl va costa pe Iohannis. El făcea parte din USL când a fost suspendat Băsescu”.
ORA 19.15Cristoiu, despre eșecul lui Barna:Eu l-am sprijinit pentru că el trebuia să reprezinte ceea ce se numește proletariatul digital. Aceste generații sunt scârbite de bordelul politic. De 30 de ani, când vine un nou partid la putere are două ticuri: depesedizarea, depenelizarea și apoi groaznica moștenire.
ORA 19.12Cristoiu, despre atitudinea lui antiprezidențială:Am fost așa pentru că președinții au fost întotdeauna cei mai cocoloșiți de presă. Reacția mea de ziarist a fost să reprezint acel public care vrea să se regăsească în antipatia față de președinte. Dăncilă nu a fost acel candidat. De aceea votanții s-au dus către cei doi, Diaconu și Paleologu, care chiar au fost anti-Iohannis.
ORA 19.05Cristoiu, despre surpriza din primul tur al alegerilor prezidențiale:Trebuie să vedem ce concluzii tragem. Sunt câteva lucruri foarte interesante. Elementul surpriză l-a constituit succesul a doi candidați aparte în perioada postdecembristă, Mircea Diaconu și Theodor Paleologu. Scorurile independenților au fost în trecut catastrofale, deoarece nu aveau în spate mașinăriile partidelor și nici ei interesul necesar. De precizat că scorurile obținute de candidați nu reprezintă procentele partidelor. ALDE rămâne în continuare la 0,2%. De ce au fost votați acești candidați? Avem de a face cu un vot antipolitic. Amândoi au evitat să se prezinte drept oameni politici. Oamenii sunt scârbiți nu de politică, ci de clișeele politice. Foarte important, Diaconu și Paleologu au avut un discurs intelectual. Au fost niște intelectuali care au vorbit pe interesul poporului.
Urmăriți așadar, joi, de la ora 19.00.
Teme:
Cum au votat românii?
Ce spune votul acestora?
Se conturează o dorință a românilor pentru o altfel de politică?
De ce nu există o dezbatere între candidați?
De ce este importantă o dezbatere?
Cine se teme de cine?
Cum va arată campania pentru prezindețiale fără o dezbatere a candidaților?
Vor ieși românii la vot?
Cum se prezintă Guvernul Orban la câteva săptămâni de la învestitură?
De ce a căzut Guvernul Maia Sandu în Republica Moldova?