Prima pagină » Știri » „Globul care se încălzește”, fenomenul care afectează clima României. Se anunță o iarnă a extremelor: Este posibil să ningă până în aprilie

„Globul care se încălzește”, fenomenul care afectează clima României. Se anunță o iarnă a extremelor: Este posibil să ningă până în aprilie

„Globul care se încălzește
În contextul încălzirii globale, temperaturile din sezonul rece se modifică și în România, a declarat climatologul Roxana Bojariu. Ne așteaptă o iarnă care va avea și temperaturi neobișnuit de calde, dar și episoade de vreme mult mai severă comparativ cu anii trecuți. Astfel, vom avea o iarnă a extremelor.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 că în contextul încălzirii globale, iernile se schimbă și în România și s-ar putea să ningă până în luna aprilie:

„Vom avea temperaturi mai mari iarna, dar vor fi și temepraturi mult mai severe decât înainte, este o reconfigurare a transferului de energie între componentele sistemului, un transport de energie mai mare în sistem, deci și manifestările caracteristice pentru locul și timpul de an sunt mai severe, mai energetice”.

Climatologul a atras atenția și asupra temperaturilor din luna noiembrie, „ieșită total din scările climatice urmărite în arhive”: „Avem temperaturi cu 10 – 12 grade mai mari decât normalul și azi vor fi temperaturi mult mai mari, mai ales în centru și nord vest avem aceste mari depășiri. Se întâmplă ceva în sistemul climatic. Toamna e un anotimp de tranziție, normal, fluctuațiile sunt mai mari în timpul toamnei, ca și în timpul primăverii. Atunci poți avea fluctuații, dar amplitudinea este foarte mare, asta poate fi pus în legătură cu schinbarea climei.

Per total, avem un glob care se încălzește. Până la jumătatea lunii decembrie nu pare să avem o trecere foarte bruscă spre iarnă, sunt temperaturi peste normalul perioadei. Din decembrie, a doua parte ar putea avea manifestări obișnuite iernii, sunt foarte importante aceste prognoze pe intervale mai scurte, și cele nowcasting, cu anticipare imediată. E foarte posibil să avem fenomene extreme”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

 

Autor