Prima pagină » Știri » Cazul ursului din Harghita | Ministrul Mediului: Am asistat la o agonie în direct. Comportament inuman

Cazul ursului din Harghita | Ministrul Mediului: Am asistat la o agonie în direct. Comportament inuman

Cazul ursului din Harghita | Ministrul Mediului: Am asistat la o agonie în direct. Comportament inuman
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, luni, că în cazul din Harghita am asistat la o „agonie în direct", acuzând că ursul a fost supus unui „comportament inuman". În ședință MMPA, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru în județe, astfel încât situații de acest fel să nu mai aibă loc.

„A trebuit opinia publică să asiste, aproape în direct, la agonia unui urs rănit pe marginea drumului. M-am tot întrebat pe parcursul zilei de ieri (duminică – n.r.) cât de cinic și inuman poți fi să asiști atât de multe ore la agonia unui animal sălbatic rănit. Am convocat această întâlnire să vedem exact ce s-a întâmplat și unde s-a greșit în lanțul deciziilor de sâmbătă seară până ieri, duminică la ora 11:00, când Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a primit solicitarea de la autoritățile locale din județul Harghita pentru acel aviz de recoltare a ursului rănit”, a declarat ministrul Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a emis avizul de recoltare a ursului duminică, la ora 12.00.

„Sunt măsuri excepționale care pot fi luate. Iar autoritățile locale din județul Harghita aveau la dispoziție cadrul legal, încât ar fi putut acționa de sâmbătă seară. Hotărârea de guvern 232/2010 stipulează foarte clar care sunt atribuțiile DSV-ului local, Jandarmeriei, autorităților din cadrul Ministerului Mediului, reprezentanții fondului de vânătoare, astfel încât medicul veterinar ar fi trebuit, de la momentul accidentului, să administreze doză de tranchilizant ursului rănit”, a mai spus Alexe.

Alexe a precizat că în cursul zilei de luni vor fi transmise adrese neoficiale pentru constituirea grupului de lucru, de modificare a lui 557/2017 astfel încât la nivelul județelor să existe comitete județene de urgență.

„M-am tot gândit și am întrebat în această dimineață, pe colegii prezenți la întâlnire, cam cum ne-am fi descurcat, mă refer la instituțiile din subordine, de la nivel județean, dacă aseară (duminică seara – n.r.), la Bradu, în județul Sibiu, acel urs nu ar fi fost accidentat mortal? Pentru că la cum au intervenit în județul Harghita, și am văzut acolo lipsa de asumare a deciziilor și de implicare, astăzi cu siguranță cred că am fi făcut turul mapamondului cu acest caz. Pe 557/2016, odată modificat, vom avea și timpi de intervenție stabiliți, vom știi exact cine, când și cum trebuia intervenit de la primele ore ale accidentului, să nu trebuiască să treacă peste 10 ore când la Ministerul Mediului a venit o solicitare, solicitare care conform legii în vigoare nu ar fi trebuit să ne parvină, pentru că aveau cadrul legal să acționeze la fața locului”, a mai spus Costel Alexe.

Întrebat cine ar fi trebuit, în opinia sa, să ia primul decizia de a trata acel urs la față locului, Alexe a spus că în mod normal animalul trebuia tranchilizat de către medicul veterinar.

„În mod normal medicul veterinar ar fi trebuit să tranchilizeze acel urs astfel încât să îi facă un raport privind starea de sănătate a animalului. Dacă el putea fi salvat (…) în județul Harghita sunt două centre care se ocupă de recuperarea urșilor. Dacă nu era în Harghita, cu siguranță, găseam în județele limitrofe județului Harghita. În cazul în care în urma controlului acel urs ar fi avut leziuni incompatibile cu viață, era o altă decizie, care la urmă urmelor, a fost și cea asumată”.

Întrebat, în continuare, dacă au fost funcționari care ar fi trebuit să intervină și nu au a fost găsit la locul de muncă, ministrul Alexe a spus că „din discuțiile din cadrul ședinței de luni de la ora 11, am înțeles că reprezentantul fondului de vânătoare a venit seara (sâmbătă – n.r.) la fața locului și s-a întors abia a două zi (duminică – n.r.), solicitarea de aviz în mod normal trebuie să vină de la reprezentantul fondului de vânătoare. Iertați-mă, el este din județ. Cred că în acea noapte ajungeam eu mai repede de la Iași, la față locului, decât ar fi trebuit el în mod normal să fie prezent acolo”, acuzat Alexe.

 

Autor

Citește și