„Nu e misiunea unui politician să valideze jurnaliști, alegându-i pe sprânceană, la fel cum nu are dreptul să aleagă la ce întrebări și cui răspunde. Președintele reprezintă o putere în stat, iar presa o alta, ce-a de-a patra, «câinele de pază al democrației», iar aceste puteri trebuie să rămână separate. Nu mi-am imaginat niciodată că un politician ca dl Iohannis își va dori un spațiu de „dezbatere” aseptic, populat cu ziariști cărora el însuși să le acorde certificate nominale de legitimitate. Fiindcă, la fel ca pe politicieni, pe jurnaliști cei care-i legitimează sunt cetățenii. Sper că e doar un accident și că, în următorul mandat al dlui Iohannis, vom avea o presă care să slujească cetățenii și nu politicienii”, a scris, marți, pe Facebook, Iulian Bulai.
Acesta îl susține pe Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor prezidențiale dar consideră că modul de organizare a dezbaterii de marți seară încalcă normele „care fac… normală o societate”.
„Într-o democrație funcțională, un politician nu poate alege el singur, nominal, dincolo de instituțiile de presă, jurnaliștii cu care să stea de vorbă. Îl susțin pe președintele Iohannis, îl voi vota în turul 2 și încurajez pe toată lumea să-i ofere votul. În acest moment, cu acest rezultat în primul tur, nu există altă opțiune și în niciun caz Viorica Dăncilă nu e o alegere posibilă pentru România. Asta nu înseamnă însă că nu consider modul de organizare a dezbaterii din această seară drept o încălcare a normelor care fac… normală o societate”, a notat Bulai.
De asemenea, deputatul transmite că datoria unui politician este de a se expune întrebărilor presei.
„Rolul presei este să fie critică la adresa puterii și a politicienilor, oricine ar fi ei. Datoria unui politician este să se expună chestionării presei, fără a alege pe persoană fizică cine e presa. În spiritul democrației pe care o reprezintă, dl Iohannis (mai exact, stafful său) ar fi trebuit să trimită invitații instituțiilor de presă, în mod cât mai larg și nediscriminatoriu, lăsând la latitudinea acestor instituții nominalizarea ziariștilor care să le reprezinte”, arată mesajul publicat de Iulian Bulai.
Radu Tudor, Moise Guran, Cristina Șincai, sunt trei dintre jurnaliștii care au fost invitați să adreseze întrebări la discuția cu președintele Klaus Iohannis. La fel ca în cazul interlocutorilor, surse politice spun că lista de studenți și profesori prezenți a fost aprobată în prealabil.
Lista persoanelor care vor pune întrebări la discuția din această seară cu Klaus Iohannis: Radu Tudor (Antena 3), Ion M. Ioniță (Adevărul), Moise Guran ( Europa FM), Cristina Șincai (România TV), Silviu Mănăstire (B1 TV), Clarice Dinu (HotNews), Ramona Avramescu (TVR), Cristian Leonte (Pro TV) și Cristian Pârvulescu (SNSPA).
Ceilalți jurnaliști acreditați au fost invitați doar să stea în sală, fără a avea voie să pună întrebări.
Klaus Iohannis a anunțat că nu va participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar a spus că va accepta discuția cu politologi și jurnaliști. Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat că va găzdui dezbaterea care începe la ora 19.00.