Prima pagină » Știri » Legile democrației, învățate încă de la grădiniță. Eclerul sau brioșa. Micuții preșcolari au participat la un proces electoral ca la carte – FOTO

Legile democrației, învățate încă de la grădiniță. Eclerul sau brioșa. Micuții preșcolari au participat la un proces electoral ca la carte – FOTO

Legile democrației, învățate încă de la grădiniță. Eclerul sau brioșa. Micuții preșcolari au participat la un proces electoral ca la carte - FOTO
Demers inedit pentru înțelegerea democrației la o grădiniță din București. Cadrele didactice au organizat un proces electoral cu micuții preșcoalri: urnă, buletine și cabine de vot, carte de alegător numărătoare oficială și procese verbale pentru alegerea desertului de luni.

La grădinița Bergman a avut loc un proces electoral ca la carte. Micuții au avut de ales între doi candidați la scrutinul desrturilor. Printr-un proces distractiv și educativ, cei mai mulți copii au ales să primească brioșe la desrtul de luni.

Pe lângă faptul că micuții au văzut cum se desfășoară un proces electoral, aceștia au învățat că într-o democrație majoritatea decide:

„Grădinița băieților s-a transformat azi în secție de votare. N-au votat pentru prezidențiale, dar tot o alegere care contează au avut și ei de făcut. Au votat desertul pentru ziua de luni. Au avut de ales între două variante: brioșă și ecler. ðŸ˜

Liste electorale, buletine de vot, cărți de alegător, urne de vot, cabine de votare, vot secret, delegați (colegii mai mari,) președinți de secție (educatorii), ștampile, birou electoral, numărătoare oficială, procese verbale – totul s-a făcut ca la carte, căci votul e ceva serios chiar și când ai 2, 3, 4 sau 5 ani.

„Sunt copii, ce știu ei?!” – aud des asta și mi se pare că, noi, oamenii mari, greșim enorm când îi subestimăm pe cei mici. Copiii nu doar că știu mai multe decât credem, dar și înțeleg mai multe decât ni se pare nouă. Iar când nu știu și când nu înțeleg, e de datoria noastră să le povestim și să le explicăm realitatea.

De aia mi se pare că ce s-a întâmplat azi, la grădiniță, este un exercițiu nu doar frumos, ci și necesar. Oamenii, chiar și când sunt (foarte) mici, trebuie să știe despre libertate, democrație, implicare socială, vot, importanța exercitării dreptului la vot, alegeri; despre cât de mult contează să îți spui părerea și să pui ștampila pe ce îți dorești. E un drept valoros votul – asta a fost, pe scurt, lecția (în joacă) de la grădiniță. O lecție pe care ar trebuie, poate, să ne-o reamintim și noi, mai des.

Sigur că, la final, unii copii vor fi necăjiți că nu a câștigat brioșa, ci eclerul (sau va fi invers, nu știu, nu s-a anunțat rezultatul scrutinului ðŸ˜), dar bucuria și dezamăgirea vin mereu la pachet cu alegerile electorale (și e mai bine să știe asta de mici, ca să accepte mai ușor când se fac mari).

Nu știu ce au votat băieții mei, v-am zis că a fost vot secret, dar eu clar aș fi ales eclerul. â¤ï¸

UPDATE: Avem rezultatele oficiale după numărarea tuturor voturilor exprimate:

Voturi Bergman 1 și Bergman 2:
Total voturi: 63
Anulate: 1″
Vot brioșă: 34
Vot ecler: 28

Oamenii mici vor mânca luni brioșă”, a postat jurnalista Oana Botezatu pe Facebook.

 

Citește și