5. Ludovic Orban – Nu are încă curaj să îi spună lui Iohannis că nu vrea anticipate. Va intra într-un conflict cu Iohannis, pe care îl va pierde din prima zi.
4. Gabriela Firea – Este ținta principală a tuturor partidelor din opoziție. Dacă aș fi Ciolacu mi-aș face ca țintă apărarea primarului general. Se lucrează la scoaterea ei în alegerile locale.
3. Viorica Dăncilă – Care a reușit să îndeplinească tot ce a vrut domnul Iohannis, inclusiv cu comportamentul din cele două zile de după alegeri. Avem misterul celor două zile.
2. Eugen Teodorovici – A reușit să compromită PSD și mai mult. Dăncilă 5%, iar el 10%. Trebuie dat afară din PSD.
1. Marcel Ciolacu – E „de cinci ori Hrebenciuc”. Nu vrea să fie președintele PSD, vrea să fie omul din umbră. Sigur este că nu este un om al serviciilor, deoarece prea s-a năpustit presa serviciilor asupra lui.
ORA 19.51 Cristoiu, despre cât de bună a fost campania lui Iohannis: Iohannis a făcut în așa fel încât să nu se discute despre el în campanie deoarece Viorica Dăncilă a ținut-o una și bună cu dezbaterea. Stau așa, cu gura căscată de admirație, cum de le-a ieșit totul, cum a fost gândit totul, nu de el. În jurul fiecărui adversar politic există inflitrați.
ORA 19.43 Cristoiu, despre aportul PNL în campanie: Nu PNL l-a făcut președinte pe Iohannis. Partidul a avut doar 20%. A câștigat el. (…) Iohannis a făcut în așa fel încât să nu se discute despre el în campanie deoarece Viorica Dăncilă a ținut-o una și bună cu dezbaterea.
ORA 19.39 Cristoiu, despre relația dintre Iohannis și Orban: Va fi un conflict inevitabil între Orban și Iohannis. Se clădesc două camarile, cea de la Victoria și cea de la Cotroceni. Poate că cei doi se înțeleg, dar camarilele se mănâncă între ele. Atunci conflictul va fi inevitabil. S-a întâmplat mereu în perioada postdecembristă. Și apoi conflictul va fi inevitabil pe măsură ce Orban nu va mai vrea să fie supusul lui Iohannis.
ORA 19.35 Cristoiu, despre imposibilitatea actualului Guvern de a face reforme: PNL nu poate face nimic cu guvernul minoritar. Asta deoarece fiecare lege se face cu negocieri.
ORA 19.30 Cristoiu, despre anticipate: România are interes să fie anticipate. Sunt un fan înrăit al anticipatelor. Nu contează că doresc asta Iohannis, PNL. Ele sunt o soluție de criză. Vine un moment când partidul de la putere nu mai poate să guverneze, deoarece a pierdut sprijinul popular, nu mai are suflu, iar opoziția nu are majoritate. Atunci partidele au interesul ca jocul să fie rejucat.
ORA 19.24 Cristoiu, despre atacul USR la adresa Guvernului Orban: PNL va iesi victorios în fața USR. Problema justiției din Romania a fost folosită ca armă politică împotriva PSD. Nu era problema numărul unu a țării. Nu poți duce o campanie pe această temă. Nu ai cum. Marea problemă a USR este faptul că stă în această bulă cu legile justiției. Problemele României sunt mult mai mari. Cazul oilor de la Midia a provocat un șoc în România. Tragedia a fost acolo, iar USR nu a intervenit. Partidul trebuie să se întoarcă către realități.
ORA 19.16 Cristoiu, despre viitorul lider al PSD: Ciolacu nu va fi președintele PSD. El este considerat „de cinci ori Hrebenciuc” în PSD. Este un bun negociator și nu este vanituos.
ORA 19.11 Cristoiu, despre „puciștii” din PSD: Dăncilă nu a fost lucrată. Pucistă este ea. Ce se întâmpla dacă ea rămânea? În momentul când cineva te-a făcut knock-out, cum a făcut-o Iohannis pe Dăncilă, este greu să mai stai pe picior de egalitate cu acel cineva. PSD era și mai jos acum cu ea. Dăncilă a făcut până marți tot ce dorea Iohannis. Dacă te uiți la comportamentul lui Dragnea și al lui Dăncilă vezi ceva foarte grav: cineva le-a făcut profilul psihologic. Dragnea se crampona de putere și dorea să stăpânească tot. Astfel, mereu, prin oameni din jur, i s-a speculat aceste slăbiciuni. Cei care au studiat-o pe Dăncilă și-au dat seama că e un personaj slab. Ea a făcut exact ce doreau adversarii PSD.
ORA 19.04 Cristoiu, despre Demisia lui Dăncilă: Ce a făcut ea începând de duminică și până miercuri trebuie raportat la cine este Dăncilă. Ea este un fost premier, era atunci președintele PSD și candidat la prezidențiale intrat în turul doi. Ea era obligată de demisioneze duminică seara. Atât pentru ea – pentru că mulți ar fi apreciat-o – și apoi pentru partid. La noi în partide nimeni nu își asumă eșecul. Orice cramponare de putere te costă. Pierzi un capital politic pe care îl poți folosi ulterior.
Teme:
De ce nu a demisionat Viorica Dăncilă duminică seara?
Debarcarea lui Dăncilă, un puci sau un compromis?
Cum va arată PSD sub șefia lui Ciolacu?
Vor parlamentarii anticipate?
Cum va arăta calendarul anticipatelor?
Care a fost cea mai bună strategie de campanie electorală?