Papa Francisc: Nu totul poate fi produs, cucerit și controlat

Papa Francisc: Nu totul poate fi produs, cucerit și controlat
Publicat: 28/11/2019, 17:49
Actualizat: 08/01/2020, 19:56

Timp de patru zile, între 23 și 26 noiembrie, Papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în Japonia, venind din Thailanda (ambele evanghelizate de iezuiți).

Călătoria de acum în Japonia a fost prefațată de o alta, a Papei Ioan Paul al II-lea, în februarie 1981. Același itinerar – Tokio, Hiroshima și Nagasaki (centrul catolicismului în Țara Soarelui Răsare).

În urmă cu 38 de ani, împăratul Hirohito l-a întâmpinat pe Ioan Paul al II-lea la porțile Palatului Imperial. Acum, nepotul său, împăratul Naruhito, a făcut același gest de curtoazie pentru Francisc.

„La Nagasaki și Hiroshima m-am recules în rugăciune, m-am întâlnit cu rude ale victimelor, am condamnat din nou armele nucleare, precum și ipocrizia de a vorbi despre pace, în timp ce se produc și se vând arme de război (…). Pentru a o proteja, viața trebuie iubită, în vreme ce astăzi, în țările dezvoltate, amenințarea cea mai gravă este pierderea sensului de a trăi”.

În predica Sfintei Liturghii, oficiate pe stadionul Tokyo Dome, în prezența a 50.000 de credincioși, Sfântul Părinte a rezumat unele dintre temele fundamentale ale pontificatului său – economia de excluziune și necesitatea globalizării solidarității.

„(…) Suntem conștienți de faptul că, de-a lungul drumului, libertatea de fii [ai lui Dumnezeu] ar putea să fie sufocată și slăbită atunci când rămânem prizonieri ai cercului vicios al anxietății și competitivității, ori când ne concentrăm întreaga atenție și cele mai bune energii în căutarea neliniștită și frenetică a productivității și a consumismului, ca unic criteriu prin care se măsoară sau se validează alegerile noastre sau definește cine suntem și cât valorăm. O măsură care, treptat, ne face impermeabili și insensibili la lucrurile importante, forțând inima să bată pentru lucrurile inutile sau efemere. Cât de mult asuprește și înlănțuie sufletul dorința de a crede că totul poate fi produs, totul cucerit și totul controlat!”.

S-a referit apoi la societatea japoneză, unde „nu sunt puține persoanele izolate social, care rămân pe margine, incapabile să înțeleagă noima vieții și a propriei existențe. Casa, școala și comunitatea, destinate a fi locuri în care fiecare îi susține și îi ajută pe alții, se deteriorează din ce în ce mai mult, din cauza competiției excesive în căutarea câștigului și a eficienței. Multe persoane se simt confuze și neliniștite, sunt asuprite de prea multe exigențe și preocupări care le răpesc pacea și echilibrul”.

Papa Francisc a găsit soluția acestei alienări de lume și de sine în cuvintele Mântuitorului: „Ca un balsam sună cuvintele lui Isus, îndemnându-ne să nu ne agităm și să avem încredere. De trei ori, insistând, El ne spune: Nu vă îngrijorați pentru viața voastră, pentru ziua de mâine! Nu e un îndemn de a ignora ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau de a deveni nechibzuiți în ce privește ocupațiile și îndatoririle noastre de zi cu zi. Dimpotrivă, e o provocare la a deschide prioritățile noastre într-un orizont cu sens mai amplu și, astfel, a crea spațiu pentru a vedea în aceeași «Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea vi se vor adăuga!». Domnul nu ne spune că necesitățile de bază, ca mâncarea și îmbrăcămintea, n-ar fi importante. Ne îndeamnă, mai degrabă, să reconsiderăm alegerile noastre de fiecare zi, ca să nu rămânem blocați sau izolați în căutarea succesului cu orice preț, chiar cu prețul vieții. Atitudinile lumești, care caută și urmăresc numai interesul sau beneficiul propriu în această lume, și egoismul care pretinde fericirea individuală, în realitate ne fac doar, pe nesimțite, nefericiți și sclavi (…). Unui «eu» izolat și chiar sufocat trebuie să i se contrapună un «noi» împărtășit, celebrat și comunicat”.

Foto: @VaticanNews / Twitter

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...