Cercetătorii australieni plănuiesc să trimită celule canceroase în spațiu după ce în cadrul studiului realizat pe Pământ au descoperit că lipsa gravității are efecte remarcabile asupra lor.
„Faptul că mulți oameni pe care îi cunosc au fost diagnosticați cu cancer m-a motivat să cercetez celule canceroase”, a mărturisit pentru dw.com Joshua Chou, inginer cercetător în domeniul biomedical la University of Technology Sydney.
Acesta a declarat faptul că ideea de a testa comportamentul celulelor canceroase într-un mediu cu gravitate zero i-a venit datorită unui alt studiu făcut de acesta care se baza pe cum poate fi prevenită pierderea țesutului osos în spațiu.
„Nu putem concepe un tratament de tip glonț de argint împotriva cancerului întrucât există mai multe tipuri iar oamenii reacționează diferit la el. Însă ceea ce am vrut să observ a fost următorul lucru: toate aceste tipuri de cancer au ceva în comun? De aceea le-am pus într-un dispozitiv cu microgravitație”, a explicat omul de știință.
„Am selectat mai multe tipuri de celule canceroase din diferite părți ale corpului – săni, ovare, plămâni și nas – și le-am pus în condiții de microgravitație. Și ceea ce am descoperit a fost faptul că în 24 de ore, 80-90% din celule canceroase au murit”, a continuat Joshua Chou.
Joshua Chou plănuiește, alături de unul dintre studenții lui, anthony Kirollos, să trimită în 2020 celule canceroase pe Stația Spațială Internațională.
„Vrem să află dacă într-adevăr microgravitatea este cea care acționează asupra celulor sau dacă alte lucruri din spațiu ar avea efect, de exemplu radiațiile solare”, a explicat specialistul.
Foto: